Přichází čas nákupu školních pomůcek. Češi pro ně nejčastěji vyrážejí do papírnictví či supermarketů

Konec prázdnin je časem nákupu školních pomůcek. Čeští rodiče je podle průzkumu společnosti Nielsen Admosphere dětem nejčastěji pořizují v papírnictvích či velkých supermarketech. Nejprodávanějším zbožím jsou v daném segmentu tradičně psací potřeby, zvyšuje se však i zájem o elektroniku. 

Loni do lavic poprvé usedlo 110 tisíc prvňáčků. Letos je očekáván podobný počet. S pomalu končícími prázdninami se tak rodičům budoucích školáků pomalu krátí čas na nákup potřebných pomůcek a vybavení. „S pořizováním školních pomůcek řada rodičů začíná již v červenci. Hlavní vlna nákupů však přichází až v posledních dvou srpnových týdnech a v prvním zářijovém týdnu,“ popisuje Tomáš Knop, ředitel Galerie Vaňkovka Brno. 

Letos na většině škol začíná výuka až 4. září, rodiče tak mají na pořízení všeho nezbytného přeci jen více času. Podle loni zveřejněného výzkumu společnosti Nielsen Admosphere mají o něco větší tendenci nakoupit potřeby s předstihem ještě před koncem prázdnin muži než ženy. Lidé zároveň nejčastěji shánějí pomůcky v papírnictvích, a to v 68 procentech případů. Celkem 46 procent rodičů při nákupu školního vybavení rovněž zavítá do velkých supermarketů. 

Mezi nejčastěji pořizované položky patří podle průzkumu tužky, propisky, zvýrazňovače a sešity. Naopak se již téměř nekupují plnicí pera nebo dopisní papír. „V případě žáků prvních tříd se podoba školních pomůcek v průběhu let nijak výrazně nemění. Co se týče psacích a kreslicích potřeb, určitě se vyplatí pořídit kvalitní tužky, pera a pastelky, které dětem usnadní rozvoj grafomotorických schopností,“ doporučuje Romana Fabiánková, učitelka na prvním stupni základní školy. 

Mezi cenově nejnáročnější položky, které musejí rodiče školákům pravidelně pořizovat, patří batohy a aktovky. V případě prvňáčků se vyplatí sáhnout po klasické aktovce, která je přehlednější a nabízí i lepší stabilitu. Důležité je, aby dítěti dobře seděla na zádech a byla vybavená ergonomickým tvarováním zad. 

Elektronika až u starších dětí 

Ačkoli se dnešní prvňáčci již řadí mezi generace, které jsou odmala obklopeny elektronickými obrazovkami, notebooky a tablety se v seznamu jejich pomůcek prozatím nenacházejí. Zájem o tento typ produktů však v aktuálních měsících roste i tak, neboť si je pořizují studenti středních a vysokých škol. 

„Zákazníci se vybavují IT technikou v průběhu celého roku a reagují spíše na produktové a cenové nabídky. Už nyní však vidíme zvýšený zájem a připravujeme zajímavou nabídku elektroniky, v srpnu pro žáky základních škol a v září pro studenty vysokých škol. Zájem očekáváme zejména o notebooky, tablety, monitory a tiskárny,“ uvádí David Dolanský, vedoucí obchodu IT DATART. 

Příležitost, jak pro své děti levně nakoupit nejen elektroniku, ale i další druhy školního vybavení, brzy nabídnou například oblíbené Dny Marianne. „Tato populární slevová akce proběhne 15. až 17. září a zapojuje se do ní široká škála obchodů. Pokud tak bude v dané době dětem ještě chybět výbava na tělocvik, přezůvky či třeba nová aktovka, toto období může být pro jejich pořízení ideálním časem,“ uzavírá Tomáš Knop. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *