Odlesňování, povrchová těžba či nové dálniční úseky. Prohlédněte si proměnu západní části republiky z ptačí perspektivy

Již nyní si může veřejnost prohlédnout nové letecké snímky západní části České republiky. Ty stejně jako v minulých letech pořídila a zpracovala společnost TopGis. V aktualizovaných ortofotomapách jsou na první pohled patrné změny v rámci přírodní krajiny i lidské výstavby. Aktuálně se letadla přesouvají do středu našeho území.

Již počtvrté snímkují letadla společnosti TopGis území České republiky za účelem aktualizace stávajících ortofotomap. Loni se modely Cessna 404 a Partenavia P68 vznesly nad západní část země a zachytily kupříkladu postup v budování dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů, odlesňování krajiny ve Středních Čechách nebo zrekonstruovaný střešní bazén slavného hotelu Thermal. Snímkování probíhalo na ploše 25,4 tisíc kilometrů čtverečních.

Jakmile odvedou svoji úlohu piloti letadel, přichází čas na detailní práci u počítačů. „Následný proces kompletace pořízených snímků je výrazně časově náročný a vyžaduje si stovky hodin práce mnoha zaměstnanců. Složitá je i úprava jednotlivých spojů snímků. V závislosti na jejich době pořízení je například nutné upravit barevné přechody tak, aby spolu všechny části perfektně ladily,“ popisuje Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis.

Nejnovější snímky západních krajů republiky jsou však již v tuto chvíli zpracované a lze je nalézt na portálu Chytremapy.cz a ve webové aplikaci GisOnline.cz, kterou využívají města a obce. „Běžné snímkování Česka provádíme v rozlišení 12,5 centimetru na pixel. Mimo něj však nejmodernější kamery v letadlech umějí pořídit i snímky detailnější, jejichž rozlišení činí 5 centimetrů na pixel. To umožňuje při kvalitním vlícování a aerotriangulaci dosáhnout polohovou přesnost vyhodnocovaných dat ve třetí třídě přesnosti,“ dodává Drahomíra Zedníčková.

Nyní letadla zamíří nad střed republiky

V letošním roce společnost TopGis nasnímkuje další část Česka. Konkrétně půjde o Prahu, východní část Středočeského kraje, Královehradecký, Pardubický, Jihočeský kraj a Vysočinu. V roce 2024 bude následovat východ Česka. Aktualizovaná ortofotomapa celého území pak bude k dispozici o rok později.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *