Nejvíce cyklistů projede kolem Ikei a Olympie. Brněnské cyklostezky lemuje tisícovka svítidel

Po cyklostezkách v okolí obchodního centra Olympia a Ikea projede ročně téměř sto čtyřicet tisíc cyklistů. Vyplývá to z dat, která sbírá více než dvacítka cyklodetektorů po celém Brně. Přes sto tisíc Brňanů zamíří na kole také do Bystrce a okolí Brněnské přehrady. Všechny brněnské cyklostezky, jejichž síť je rozvětvená na více než 30 kilometrech v rámci celého města, jsou osvětleny bezmála tisícovkou svítidel veřejného osvětlení.

Okolí Brněnské přehrady a jih Brna jsou pro cyklisty dlouhodobě nejvyhledávanějšími destinacemi. Za posledních 365 dnů zaregistroval cyklodetektor umístěný v blízkosti obchodního centra Olympia 139 267 jízdních kol. Z veřejně dostupných dat na portále gis.brno.cz rovněž vyplývá, že právě v úseku vedoucím od ulice Poříčí směrem do Dolních Heršpic je fluktuace cyklistů nejvyšší. Během pracovního dne zde denně projede okolo dvou tisíc cyklistů, v neděli jich je v průměru ještě o pět set více.

Technické sítě Brno instalují nová LED svítidla

O osvětlení nejen těchto nejfrekventovanějších brněnských cyklostezek, a tedy i bezpečnost jezdců, se starají Technické sítě Brno (TSB). Nejen u cyklostezek, ale prakticky u veškerého nového osvětlení v rámci Brna, žádá vedení města instalaci moderních a úsporných LED svítidel. TSB naposledy společně s obnovou stávajícího osvětlení instalovaly téměř osmdesát nových svítidel na cyklostezku mezi ulicí Kamenná a Anthroposem. Inovace osvětlení znamenala investici necelých osm milionů korun.

Nová LED svítidla jsou výrazně šetrnější nejen v rámci spotřeby elektrické energie, ale díky teplejší chromatičnosti také k přírodě. Největší počet těchto svítidel je kromě cyklostezky u Anthroposu také v městských částech Brno-střed a Komín,“ říká provozně-technický ředitel TSB Josef Šaroun.

Nové cyklostezky v Bystrci, u Ponávky a v Tuřanech

Město Brno plánuje v dalších měsících současnou třicetikilometrovou síť cyklostezek i nadále rozšiřovat. Nové cesty by měly vzniknout v Bystrci, a to v okolí Brněnské přehrady. Dále také v městské části Brno-sever poblíž ulice Tkalcovská nově povede cyklostezka podél řeky Ponávky, novinkou bude rovněž spojnice Tuřany – Dvorska. „Projektovou dokumentaci jsme k těmto cyklostezkám ještě neobdrželi, ale předpokládáme, že i zde bude chtít město pro cyklisty zajistit kvalitní osvětlení. Díky těmto projektům by se měl počet stožárů veřejného osvětlení, které Technické sítě Brno u cyklostezek spravují, přehoupnout přes tisíc,“ uzavírá Josef Šaroun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *