Komentář: Elektronice může letní dovolená uškodit. Jak předejít přehřátí nebo zničené baterii?

Telefon, navigace nebo třeba fotoaparát – to je nezbytná výbava pro letní dovolenou. S teplým počasím se ale zvyšuje riziko přehřátí těchto zařízení, což může ohrozit jejich lithiové baterie. Co jim kromě vysoké teploty škodí a jak je chránit? Odpovědi ve svém komentáři shrnuje Radim Tlapák, ředitel předního českého internetového obchodu s bateriemi do mobilních zařízení BatteryShop.cz.

Mobilní telefony se snažte nepřetěžovat

Praktickým pomocníkem na cesty je jednoznačně smartphone. Třeba při cestě autem na dovolenou na něm může být v jednu chvíli spuštěných hned několik aplikací, třeba navigace a k ní přehrávání hudby. Zároveň je aktivní i připojení k internetu, což přístroj samo o sobě přehřívá. Ten navíc bývá často umístěný v držáku za oknem nebo na palubní desce, kde se nevyhne přímým slunečním paprskům. Právě to může být pro telefon rizikové. Optimální je pro baterii telefonu teplota okolo 25 °C. Při vyšších teplotách se snižuje kapacita baterie, u každých 10 °C asi o 5 %. Přitom rizikové jsou teploty nad 60 °C, kdy hrozí zničení akumulátoru a v extrémních případech i exploze.

Řešením je v rozpáleném autě přemístit držák telefonu do výdechu klimatizace. Pokud nosíte mobil v ochranném obalu, na cestu autem ho sundejte. Brání mu totiž v přirozeném ochlazování a udržuje teplo uvnitř. Na cestu vyrážejte vždy s nabitým telefonem tak, abyste si třeba se spuštěnou navigací nemuseli telefon dobíjet cestou v autě. I to totiž baterii zbytečně přehřívá.

Ochranný obal je základ

Kromě mobilního telefonu s sebou lidé běžně na cesty berou třeba i notebook, čtečku knih nebo kapesní svítilnu. Rozhodně není vhodné nechávat elektroniku v autě volně položenou. Jednak se tím zvyšuje riziko poškození například při nechtěném pádu nebo nárazu, jednak riskujete, že na zařízení bude svítit slunce. Těmto situacím můžete předejít tak, že zařízení budete převážet ve vhodném ochranném pouzdře a současně na stinném místě. Snažte se udržovat ideální teplotu prostředí do 30 °C. Podobné podmínky platí i v případě, že jste v budově nebo někde venku. Může se stát, že telefon nebo třeba chytré hodinky odložíte na místo, kam svítí přímé slunce, a na nějakou dobu je tam zapomenete. Pokud se teplota předmětu zvýší nad 60 °C, zkracuje se životnost baterie. Zahřátou elektroniku se však nesnažte prudce zchladit. I tím totiž můžete baterii poškodit. Přístroj vždy vypněte a odneste do nějaké chladnější místnosti nebo do stínu, aby se teplota snížila pozvolna.

Elektrokola parkujte ve stínu nebo vyndejte baterii

 

Stále populárnější je v dnešní době cestování na elektrokolech. Nesmíme zapomenout, že je pohání lithiové baterie, kterým vysoké teploty nesvědčí. Proto by cyklisté měli vždy myslet na to, kde takové kolo nechají zaparkované kupříkladu při přestávce na občerstvení. Na přímém slunci se teplota baterie může zvýšit i nad 50 °C, kapacita baterie se tak může prudce snížit a energie nepostačí na zpáteční cestu. Rozhodně je vhodné elektrokolo postavit do stinného místa. Pokud to ale nejde, je další možností baterii vyjmout a vzít ji do stínu s sebou. Akumulátor by se zároveň neměl dobíjet v momentě, kdy je ještě rozehřátý ze slunce, ale až se jeho teplota vyrovná s teplotou okolního prostředí.

 

Pozor na vodu nebo písek

 

Riziko pro elektroniku nepředstavuje jen sluníčko a teplé dny, ale také voda, kam právě v letních parnech lidé nejčastěji míří. I ta může oblíbené přístroje poškodit. Obzvláště obezřetní buďte u moře, slaná voda může kvůli obsaženým minerálům způsobit oxidaci. Pokud se rozhodnete třeba fotit nebo natáčet pod vodou, pořiďte si voděodolný ochranný obal, abyste rizika zmírnili. V případě, že telefon nechtěně vykoupete, snažte se ho vysušit, avšak určitě ne horkým fénem nebo na sluníčku. Přístroj rozložte například na ručník nebo jej vložte do rýže, která vlhkost absorbuje. Opatrně ale, aby se zrnka nedostala do nabíjecího portu. Podobné riziko pak představuje i písek a další drobné nečistoty, které se do otvorů na elektronice mohou dostat a způsobit tím problémy s nabíjením. Náročné jsou pro baterie přístrojů také výšlapy do hor. S rostoucí nadmořskou výškou totiž klesá procento kyslíku ve vzduchu. To může způsobit, že se baterie vybije rychleji. Proto je důležité na každou cestu vyrážet vždy s dostatečně nabitým telefonem a pro jistotu s sebou mít i powerbanku.

 

 

Autor komentáře: Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem akumulátorů do mobilních zařízení na českém trhu. Baterie nabízí i pod vlastní značkou T6 Power.

 

O e-shopu BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všechny certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 100% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 Power.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *