Gynekolog: Ženy s přemírou testosteronu trápí zvětšený klitoris, nadměrné ochlupení i cukrovka

Hrubší hlas, akné, nadměrné ochlupení v oblasti obličeje, břicha či hrudníku nebo také vyšší riziko rozvoje cukrovky druhého typu. To vše jsou možné problémy žen, které se potýkají se zvýšenou hladinou testosteronu v organismu. Proč tento stav vlastně vzniká? Dá se nějak řešit? A kolik testosteronu v ženském těle je „tak akorát“?

 

Ženy testosteron potřebují, klíčové je však jeho množství

 

Už ve školních lavicích se většina z nás dozvěděla, že ženy mají hormony estrogen a progesteron, zatímco u mužů dominuje testosteron. Zdaleka to však není tak jednoduché. I v mužském těle totiž pracuje ženský hormon, u žen zase ten mužský. Klíčovým pojmem je v tomto případě míra. Pokud má totiž žena testosteronu tak akorát (uvádí se hodnoty od 15 do 70 nanogramů na decilitr krve), pomáhá jí například stimulovat sexuální touhu, soutěživost, podílí se na tvorbě svalové hmoty, regulaci tělesného tuku nebo třeba podporuje udržování normální hladiny glukózy v krvi. Problém nastává v okamžiku, kdy hladina testosteronu nadměrně vzroste. „Mezi nejčastější symptomy zvýšené hladiny testosteronu u žen patří akné, nepravidelná menstruace a s ní související snížená plodnost či třeba nadváha. Řada studií také poukazuje na provázanost se zvýšeným rizikem cukrovky druhého typu či kardiovaskulárních chorob,“ objasňuje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Mezi další komplikace, které těmto ženám znesnadňují život, patří nadměrný růst ochlupení v oblasti obličeje, hrudníku, zad či břicha, padání vlasů, zvětšený klitoris nebo hlubší hlas. Mezi důsledky, které nejsou viditelné na první pohled, pak můžeme zařadit třeba výraznou soutěživost, zvýšenou chuť na sex, energičnost, dravost, vyšší míru agresivity či sklon k rizikovému chování. To vše má samozřejmě neoddiskutovatelný dopad nejen na fyzické, ale také psychické zdraví ženy.

 

Syndrom polycystických ovarií, genetické faktory, obezita? Příčin je několik

 

 

Faktorů, které mohou zapříčinit nadbytek testosteronu v ženském těle, je několik. Jedním z nejčastějších je takzvaný syndrom polycystických ovarií (PCOS). Předpokládá se, že u postižených žen vylučuje hypofýza více takzvaného luteinizačního hormonu a méně folikostimulačního hormonu, než je tomu u zdravých žen. „Nastalá nerovnováha následně stimuluje produkci mužských pohlavních hormonů ve vaječnících, kde je jich poté nadbytek. To postupně vede k poruchám menstruačního cyklu, silné bolestivé menstruaci či nadváze až obezitě, při které je tuková tkáň soustředěna zejména v oblasti pasu,“ vysvětluje MUDr. Pavel Turčan. Dalším rizikovým faktorem je právě zmiňovaná obezita, v jejímž důsledku tělo ženy produkuje nadmíru hormonů a zvyšuje hladinu inzulínu, což dále stimuluje produkci mužského hormonu. Pominout samozřejmě nemůžeme ani genetické faktory (třeba poruchu nadledvin či hypofýzy) nebo přílišnou konzumaci potravin, které tvorbu testosteronu podporují. Mezi takové se řadí třeba masné výrobky, vejce nebo luštěniny. Nicméně v tomto případě se jedná spíše o okrajovou záležitost a není třeba se obávat, že vám míchaná vajíčka k snídani či steak k obědu rozhodí hladiny hormonů. Problematické je, stejně jako u mužů, užívání anabolik.

 

Jezte sóju, špenát a mátu

 

Absolvovali jste vyšetření krve, které potvrdilo, že se vaše tělo potýká s vyšší hladinou testosteronu? Není třeba si zoufat, tento problém má celou řadu možných řešení. Obecně se doporučuje se v první řadě zaměřit na životosprávu. Zařaďte do jídelníčku více vlákniny, zdravých tuků z avokáda či oliv, lněné semínko a přidejte zelený čaj. Ten obsahuje flavonoidy, které mohou pomoci regulovat hormonální hladiny. Špenát a brokolice jsou zase bohatým zdrojem látek, které pomáhají snižovat produkci testosteronu. Výborným pomocníkem se podle některých studií ukázala být i máta. Zároveň je vhodné konzumovat potraviny, které pomáhají zvyšovat produkci ženských hormonů. Dejte si ke svačině jablko či třešně a k obědu sóju. Pokud špenátu, brokolici nebo sóji právě dvakrát neholdujete, ale chcete mít jistotu, že tělu vhodné látky dodáváte v dostatečném denním množství, zkuste se poohlédnout po přírodních preparátech typu Sarapis Soja s obsahem včelí mateří kašičky a fytoestrogenů, které se podobají ženským hormonům estrogenům. Jestli se však potýkáte se skutečně výraznými fyzickými či psychickými obtížemi, je určitě namístě poradit se o dalším možném postupu s lékařem. V takových případech se obvykle předepisují antikoncepční pilulky, glukokortikoidy nebo třeba látka metformin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *