Zima ve znamení flanelu? Vsaďte na klasickou flanelovou košili

Flanelová košile je hvězdou ležérní módy již mnoho let. Vlastnosti této tkaniny oceníte zejména v chladných měsících, vyniká totiž hřejivostí, měkkostí, pohodlím, ale také prodyšností. „Flanelku“ unosíte s džíny, legínami, sukní, rolákem, tričkem i svetrem. Flanelové povlečení ze 100% bavlny se v posledních letech vrací i do našich ložnic, kde prospívá hlavně alergikům.

Oblíbený flanel je tkanina nejčastěji ze 100% bavlněné příze. Objevil se už v 16. století ve Walesu a pomalu si razil cestu světem – tradičně v podobě košile, kterou oblékali těžce pracující muži jako dřevorubci nebo stavitelé železnic. Pro dělnickou práci byl flanel ideálním materiálem: je odolný a přitom měkký, hřeje a odvádí pot. S pracovním oděvem byl ostatně spojován ještě i hluboko do 20. století. Obrat přišel v 90. letech, kdy si flanelové košile oblíbili drsní rockeři. A odtud už to do mainstreamové módy byl jen krůček. Nyní už jsou flanelové košile pánské i dámské považovány za klasiku, která jen tak nezestárne a pravidelně se vrací mezi trendy – zejména pak trendy podzimní a zimní ležérní módy.

Šampión v hřejivosti

Do chladných měsíců je flanel opravdu ideální. Vyniká hřejivostí, za kterou vděčí způsobu tkaní. To je poměrně volné, a tak mezi vlákny vznikají četné vzduchové kapsy. Jelikož je vzduch skvělým izolantem, právě tyto vzduchové kapsy jsou důvodem, proč nám ve flanelu není zima ani v mrazu. Flanel se na konci tkaní obvykle počesává, díky čemuž je příjemný na omak. Zároveň také dobře odvádí vlhkost a ten kvalitní opravdu dlouho vydrží jako nový. „Flanelu je více typů, může být bavlněný i těžší vlněný. Nahrubo tkaný flanel je typický pro pracovní nebo outdoorové košile, z lehčeji tkaného se šijí i košile pro smart casual styl. Pak existuje i nejjemnější typ flanelu, kterému se říká kašmírový flanel,“ popisuje Jana Vytisková, brand manažerka zásilkového obchodu a e-shopu Blancheporte, který se zaměřuje na dostupnou francouzskou módu, ale i bytový textil.

Košile, základ zimních outfitů

Flanelovou košili si vedle mužů oblíbily také ženy, a to natolik, že je dnes považována za základní kousek každého dámského šatníku. Ať už v klasickém kostkovaném vzoru, nebo v jedné barvě, flanelová košile nabízí širokou škálu kombinací, a to i pro zimní outfity. „Jelikož je v chladných měsících nejvhodnější oblečení vrstvit, poslouží klasická flanelka jako praktická prostřední vrstva. Stačí vám běžné bílé tričko – anebo lehký rolák, pokud jste velcí zmrzlíci –, na něj kostkovaná flanelová košile a nahoru zimní kabátek, ideálně jednobarevný v neutrálním tónu. K tomu vezměte úzké džíny a boty na podpatku. Pokud zvolíte delší košili, klidně sáhněte i po jednobarevných legínách,“ dává tip Jana Vytisková. Stejně tak můžete flanelovou košili využít jako spodní vrstvu svého outfitu, například pod svetr nebo vestu. V takovém případě volte přiléhavější střih, aby výsledek nepůsobil neforemně. Pokud si k flanelce zvolíte sukni, rozhodně ji zakasejte dovnitř, čímž zdůrazníte pas a svou siluetu.

Flanel v ložnici

Flanel je oblíbeným materiálem nejen pro denní oděvy, ale i ty noční. Tradiční flanelová pyžama nebo noční košile zajistí spánek jako v bavlnce, zejména za chladných nocí. A v posteli se s flanelem setkáváme i v podobě ložního prádla. Flanelové povlečení se v posledních letech vrací do módy, obzvláště to z přírodní 100% bavlny s jemným počesem. Flanelová povlečení krásně zahřejí, jsou prodyšná a měkká, ale kromě toho mají i další výhody. „Například delší dobu vydrží nezmačkaná, byť žehlit by se čas od času měla. Lze je také prát na vyšší teplotu, takže se efektivněji ničí bakterie, viry a roztoče, což ocení hlavně alergici. Pozor ale na levné náhražky flanelu, například mikroflanel s podílem umělých vláken, zpravidla polyesteru. Takové povlečení hůře saje, takže se v něm zpotíte, a z jeho plyšového povrchu může vypadávat množství chloupků, které při spánku vdechujete,“ upozorňuje Jana Vytisková.

Flanelové kousky pro den i noc

Dámská flanelová košile dvoubarevné kostky

Prožijte chladné měsíce v teple, pohodlí a šik s touto hřejivou košilí z jemného flanelu. Košilový límeček, vpředu v ramenou vsadka, našitá náprsní kapsa, dlouhé rukávy s knoflíkovou patkou pro 3/4 ohrnutí. Spodní lem je mírně zakulacený. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz, odkaz zde.

Cena: od 749 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flanelová noční košile s límečkem a potiskem koťátek

Spěte jako kotě v této noční košili z jemného bavlněného flanelu. Rovný střih, elegantní kostýmkový límeček, dlouhé rukávy, vpředu celopropínací na knoflíky. Vpředu a vzadu zakulacený košilový spodní lem. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz, odkaz zde.

Cena: od 899 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasické pánské pyžamo

Pyžamo s dlouhými rukávy a dlouhými kalhotami potěší každého milovníka flanelové klasiky. S límečkem, knoflíkovou légou se zapínáním, se 2 kapsami dole a 1 kapsou na prsou. Vše je decentně olemováno paspulkou tón v tónu. Dlouhé kalhoty v pase na gumu. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz, odkaz zde.

Cena: od 1 190 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flanelové povlečení Scott, zn. Colombine

Užijte si spánek, jak se patří ve flanelovém povlečení Scott v nadčasovém kostkovaném designu. Měkkost i zářivé barvy mu vydrží i po mnoha vypráních. Flanel ze 100% bavlny splňující Standard 100 podle Öko-Tex.  Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz, odkaz zde.

Cena: 1 270 Kč (povlak na přikrývku); 499 Kč (povlak na polštář)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *