Sezóna grilovaček začala. Pořádně vyčistěte grily a připravte si originální pochoutku

Teploty už vyskočily na příjemné hodnoty a je tedy načase vytáhnout z kůlen a sklepů grily. Ty si po zimě zaslouží řádnou údržbu. Čistá grilovací mřížka nebo plocha zajistí, abyste si pokrmy vždy vychutnali, jak se patří. Pokud jej ještě nepoužíváte, určitě si pořiďte kvalitní náčiní, které z vás udělá pravého mistra grilu a také vás ochrání před nepříjemnými popáleninami. A protože jsme již vpluli do sezóny chřestu, máme pro vás tip na snadný recept s touto pochoutkou.

Grilování Češi milují a jeho popularita nijak neklesá. Podle průzkumu Spotřebitelského panelu GfK Czech za období od prosince 2020 do listopadu 2021, který je založený na detailních informacích o nákupech reprezentativního vzorku českých domácností, nakupuje průměrná domácnost produkty určené ke grilování více jak 5x ročně a v roce 2021 Češi za výrobky na gril utratili meziročně o 7 % více. Kupují si je přitom v průběhu celého roku, ale hlavní sezónu tvoří měsíce duben, květen, červen, červenec a srpen.

Před prvním grilováním gril pořádně vyčistěte

Pokud jste na podzim zanedbali čištění grilu, věnujte mu před první letošní grilovačkou zvýšenou pozornost. Začněte tím, že povrch grilu dobře otřete vlhkým hadrem a pohyblivé kovové části promažte olejem. Pokud používáte gril plynový, měli byste také zkontrolovat, jestli plyn někudy neuniká a jestli jsou všechny součásti, například ochranné kryty hořáků nebo odkapávací miska, v dobrém stavu. Důkladné vyčištění pak potřebuje grilovací mřížka nebo plocha. „Očistěte ji od připečených zbytků, a pokud je zrezivělá, otřete ji kovovým kartáčkem a poté promažte jedlým olejem. To je vlastně dobrý tip před každým grilováním, protože na mřížku pomazanou olejem se vám nebude maso tolik připékat,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu praktických potřeb pro grilování.

Čištění grilovací mřížky či plochy je důležité provádět po každém grilování už jen proto, abyste příště nejedli steaky či jiné pochoutky připravené na připečeninách. Musíte ale dbát na materiál, ze kterého je vyrobená, a podle toho vybírat kartáče. Máte-li mřížky či tály s nepřilnavou povrchovou úpravou, čistěte je pouze jemnými kartáči, abyste je nepoškrábali.

Vybavte se vhodným náčiním

Abyste si grilovačku užili co nejlépe a v pohodě, nezapomeňte se vybavit patřičným nářadím. Příborové vidličky totiž opravdu nejsou ono. „Kdo jednou vyzkouší profesionální grilovací náčiní, už na něj nedá dopustit. Manipulace s připravovaným jídlem je úplně jiná a náčiní ušetří kuchaři mnoho starostí. Obracení masa, párků nebo klobásek a zeleniny je díky kleštím daleko jednodušší, o nutnosti použít obracečku na burgery z mletého masa ani nemluvě. Díky delším rukojetím kleští a obraceček také kuchaře žár z grilu tolik nepálí do rukou,“ vysvětluje Daniela Jičínská.

Tip na recept: Slaninové závitky s chřestem

Ačkoliv my Češi nedáme dopustit na klasiku v podobě buřtů, klobásek, steaků a burgerů, umíme být při grilování i hodně kreativní. Opéci na grilu se totiž dá skoro všechno – maso, pečivo, sýry, zelenina i ovoce. A protože se zrovna nacházíme v  sezóně chřestu, máme pro vás recept na delikatesu právě s touto gurmánskou zeleninou.

Co budete potřebovat?

 

plátky slaniny (podle počtu strávníků)

stonky chřestu nakrájené na třetiny (podle počtu strávníků)

1 lžíce sladké papriky

2 lžičky mletého koriandru

1 lžička mletého kmínu

rostlinný olej

 

Jak na to?

Smíchejte v misce koření a ve směsi zlehka obalte plátky slaniny. Stonky chřestu nakrájejte na třetinky a každou třetinku omotejte plátkem slaniny. Závitky napíchejte na špejle jeden za druhým. Mřížku grilu potřete zlehka olejem a závitky napíchané na špejli grilujte, dokud není slanina křupavá a chřest měkký. Pravidelně obracejte. Hotové naservírujte přímo na špejli jako špízy.

 

Pro pohodovou grilovačku

 

Sada grilovacího nářadí

S touto čtyřdílnou sadou vám grilování půjde jako po másle. Obsahuje vše, co ke grilování potřebujete: grilovací kleště, vidličku, obracečku a nůž z vysoce kvalitní nerezové oceli. Vše s tepelně izolačními dřevěnými rukojeťmi. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 359 Kč

Podložka na grilování

S touto praktickou grilovací podložkou hravě ugrilujete vše od masa přes uzeniny až po zeleninu. Jedna polovina poskytuje mřížku na maso, ryby či zeleninu a druhá slouží speciálně k ohřívání párků a klobásek – díky roštu s drážkami se uzeniny ohřejí zaručeně rovnoměrně. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 339 Kč

Dmýchadlo ke grilu

Mechanickou dmýchací pistolí rozdmýcháte žhavé uhlí velmi snadno, rychle a plynule bez rozvířeného uhelného prachu a sršení jisker. Zcela bezpečný a přesto velmi efektní pomocník. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 289 Kč

Konvice se 4 sklenicemi