Sedm variant fotovoltaických panelů s bateriemi. Společnost Enbra usnadňuje výběr při pořízení fotovoltaické elektrárny

Vzhledem k rostoucí poptávce uživatelů novostaveb a rekonstruovaných rodinných domů přichází společnost Enbra se sedmi různými cenově zvýhodněnými fotovoltaickými sety pro tyto typy staveb. Uživatelům by měly usnadnit rozhodování mezi velkým množstvím řešení, liší se přitom především v množství fotovoltaických panelů a k nim příslušných baterií. Návratnost nejvýkonnější varianty se pohybuje okolo 4 let, ročně přitom může ušetřit okolo 90 tisíc korun.

 

Výrazný růst popularity fotovoltaických elektráren (FVE) se v posledních měsících týká zejména novostaveb a také starších domů po rekonstrukci a zateplení. Z hlediska domácností toto řešení nejčastěji volí rodinné domy se šikmou střechou, z velké části i díky tomu, že instalace FVE nevyžaduje nijak složitou administrativu. Stavební povolení totiž není potřeba u zařízení do celkového výkonu 20 kWp.

 

„U větších zařízení je sice správní rozhodnutí nutné, nicméně rodinných domů se tato věc zpravidla netýká. U všech typů instalací je pak povinnost oznámit ji provozovateli distribuční sítě a následně s ním uzavřít smlouvu o připojení do distribuční soustavy,“ řekl Petr Šikula, specialista FVE ze společnosti Enbra, která se zabývá prodejem fotovoltaických systémů. V současnosti přitom podle něj rozhodně neplatí, že by se fotovoltaické panely měly instalovat pouze na střechy s orientací na jih. „Cokoliv kromě severní orientace má smysl. Lze kombinovat východní a západní stranu, přičemž FVE o výkonu 10 kWp znamená plochu zhruba 48 metrů čtverečních střechy,“doplnil Šikula.

 

Sedm setů panelů s bateriemi a střídačem

Samotné množství vyrobené energie pak závisí nejen na zmíněné orientaci střechy a celkovém výkonu, ale i na umístění budovy či sklonu střechy. Celkově však lze říci, že v České republice vyrobí FVE o výkonu 1kWp průměrně okolo 1000 kWh elektřiny za rok. Na fotovoltaickou elektrárnu je samozřejmě možné čerpat dotace, které v některých případech zahrnují až polovinu pořizovací ceny, a výrazně tak urychlují celkovou návratnost investice. Maximální výše příspěvku ve většině tuzemských krajů činí 200 tisíc korun, dalších 5 tisíc pak tvoří dotace na projekt. Při kombinaci s tepelným čerpadlem, která patří z hlediska efektivity k těm nejoptimálnějším, pak lze dosáhnout i na vyšší částky.

 

„Vzhledem k vysoké poptávce domácností po fotovoltaice jsme se rozhodli kromě jednotlivých komponent nabízet i zvýhodněné balíčky, které uživateli maximálně zjednoduší a ulehčí rozhodování mezi různými variantami,“ sdělil Petr Šikula. Společnost Enbra v tomto směru nabízí celkem sedm různých setů fotovoltaické elektrárny včetně střídače, lišících se pouze množstvím panelů a k nim adekvátním počtem bateriových úložišť.

 

„Pokud bychom vzali příklad největšího balíčku elektrárny o výkonu 10 kWp s velkokapacitní baterii o výkonu 18,7 kWh, znamená to investici 550 tisíc korun. 205 tisíc korun se však vrátí díky dotaci. Pořizovací cena je pak asi 350 000 Kč, přičemž elektrárna vyrobí asi 10 MWh ročně,“ doplnil Petr Šikula. Při současné ceně zastropované na 9 korunách se investice do elektrárny o výkonu 10 kWp vrátí za 4 roky. Ročně může přinést úsporu okolo 90 tisíc korun.

 

Měsíční úspora 2500 korun na ohřevu vody v menším bojleru

 

Elektrická energie vyrobená pomocí FVE může být využita různými způsoby. Tím nejpřirozenějším je přímý odběr v domácnosti, ať už se jedná o provoz domácích spotřebičů či osvětlení. Pokud je však odběr nižší, než kolik FVE vyrobí, směřuje energie do bateriového úložného systému. Odtud se dá následně využít v momentu, kdy elektrárna nedokáže pokrýt spotřebu aktuální energie, typicky v noci. „Pokud je výroba energie dostatečně velká a i při dobíjení baterií a odběru v domácnosti stále něco zbývá, doporučujeme energii přesměrovat do bojleru na ohřev teplé užitkové vody,“ uvedl Petr Šikula.

 

V případě běžného menšího bojleru o objemu 160 litrů je pak na ohřátí tohoto množství vody z 5 °C na 55 °C potřeba 9,5 kWh energie. Převedeno na náklady to v současnosti znamená 80 korun denně a 2500 korun měsíčně. „Zjednodušeně se dá říci, že bojler je nejlevnější akumulátor pro jakoukoliv fotovoltaiku. Na druhou stranu je však třeba zmínit, že maximální výše dotace je v případě pouhého ohřevu vody ve srovnání s doplněním o bateriové úložiště nižší,“ řekl Petr Šikula.

 

Vzhledem k tomu, že panely nemají žádné pohyblivé části a zanedbatelné množství elektroniky, je pravděpodobnost poruchy velmi malá. Fotovoltaický systém, který je správně nainstalován, nepotřebuje prakticky žádnou další údržbu. Je vhodné dbát na pravidelné čištění fotovoltaických panelů, aby byla zaručena dlouhodobá účinnost instalace. „I proto na výkon fotovoltaických panelů poskytujeme záruku 25 let,“ uzavřel Petr Šikula.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *