Léčivé účinky hub jsou známé po staletí. Zdraví pomáhá hlíva, žampion i václavka

Lesní houby jsou pro Čechy oblíbenou pochoutkou, ne nadarmo se nám přezdívá „národ houbařů“. Věděli jste však, že houby mají také léčivé účinky a hrály důležitou roli v lidovém léčitelství? Zdraví prospěšná je hlíva, žampion i hřib „hořčák“.

Konzumace hub pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu draslíku houby pomáhají snižovat krevní tlak. Obsahují vitamíny skupiny B a vzhledem k tomu, že neobsahují téměř žádné kalorie, jsou vhodné při dietě.

Jaké další léčivé účinky se připisují nejznámějším českým houbám?

Hřiby

Hřib smrkový se používá při bolestech kloubů a páteře a známé jsou jeho protizánětlivé účinky. Nečekaným pomocníkem pro zdraví je jedna z nejméně oblíbených hub – hřib žlučník přezdívaný hořčák. Pokud se nám přimíchá do smaženice, dokáže zkazit celé jídlo, ale nasušený v malých dávkách se používá na žaludeční problémy. Podle vědeckých průzkumů pomáhá zastavit množení rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů.

Žampion

Chutná houba, která roste na zahradách a polích, ale také se pěstuje na plantážích. Kromě přípravy jídel se dá využít pro posílení imunitního systému. „K mimořádným účinkům žampionu patří protialergické působení na organismus. Zároveň pomáhá ničit nežádoucí druhy bakterií, které vyvolávají řadu infekcí, a také je prostředkem proti tumorům,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Hlíva

Hlíva je další houbou, která je oblíbená při vaření a zároveň prospívá zdraví. V přírodě roste na pařezech nebo tlejících stromech, ale pěstuje se i uměle. Obsahuje glukany, které podporují tvorbu červených krvinek a posilují imunitní systém, protože zvyšují odolnost organismu proti plísním a virům. Užívá se jako prostředek proti chronické únavě a předčasnému stárnutí. Doporučuje se ji konzumovat v sušené formě, protože při vaření se řada prospěšných látek ničí. Nejvíce je využívána pro své protinádorové účinky a dále je účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob (infarkt myokardu).

Penízovka

Jako přírodní antibiotikum se v lidovém léčitelství používá penízovka sametonohá. Obsahuje látky, které zpomalují množení rakovinotvorných buněk, zejména u nádorů prostaty a vaječníků. Stejně jako další houby pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi, a navíc podporuje správnou činnost slinivky. V čínské tradiční medicíně se penízovka používá proti žaludečním vředům. Je vynikajícím pomocným prostředkem při zlepšování stavu diabetiků či nemocných s ischemickou chorobou srdeční.

Václavka

Na pařezech a spadlých kmenech rostou v trsech medově zbarvené václavky. Po uvaření jsou jedlé, ale syrové jsou mírně jedovaté. Mají příznivé účinky na cévní soustavu, zlepšují prokrvení a činnost srdce. Prášek z nasušeného podhoubí prospívá dobrému trávení a posiluje zrak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *