Be Lenka ctí udržitelnost v každém detailu. Spojuje lokální suroviny, dlouhou životnost i podporu ekologických projektů

Ekologické myšlení je součástí historie značky barefoot obuvi Be Lenka od úplného počátku. Snaží se vyrábět jen tolik produktů, kolik reálně prodá, ctí pravidla slow fashion a používá trvanlivé a zároveň ekologické materiály. Výrobu neustále inovuje s cílem nabídnout jednou takové boty, které po letech nošení zákazník může hodit na kompost.

Značka Be Lenka už od svého vzniku v roce 2017 posouvá hranice toho, jak lidé vnímají barefoot obuv. Snaží se možnost zdravější chůze nabídnout co nejširšímu okruhu lidí. Kromě tenisek a sandálů na běžné nošení proto pro zákazníky připravila také zimní kozačky, elegantní modely vhodné i do kanceláře a nově například i městské tenisky řady Barebarics z veganské kůže, které zaujmou odvážným designem.

Předobjednávky pomáhají snížit emise

Ekologická zátěž spojená s módním průmyslem je obrovská. Toto odvětví produkuje přibližně desetinu globálních uhlíkových emisí. „Přitom až pětaosmdesát procent vyrobeného textilu a obuvi skončí jako odpad na skládce. To je odstrašující číslo, proto se snažíme v naší firmě vyrábět jen tolik produktů, kolik lidé skutečně potřebují,“ popisuje zakladatel společnosti Be Lenka Juraj Fehervari.

Be Lenka proto lidem často nabízí možnost předobjednávek, podle kterých pak může rozvrhnout výrobu. Vyhne se tak nadprodukci, a navíc ušetří i za přepravu a skladování. Tento způsob umožňuje také mnohem pečlivější kontrolu kvality u každého kusu.

Materiál od evropských dodavatelů

Dílny, ve kterých boty Be Lenka vznikají, sídlí na Slovensku, v České republice a v Portugalsku. Materiály pochází z lokálních zdrojů. Podle Juraje Fehervariho je to zároveň záruka toho, že jsou opravdu ekologické, protože evropské společnosti mají v tomto ohledu velmi přísná pravidla.

„Kůže používaná ve výrobě je ze zvířat chovaných na místních farmách, takže je nepřevážíme přes půl planety. Navíc se snažíme nabízet i veganské modely a využívat recyklované materiály, například při výrobě podešví,“ objasňuje Juraj Fehervari. V budoucnu by rád, aby boty byly plně recyklovatelné a lidé je po donošení mohli zahodit na kompost.

Dlouhá životnost je pro udržitelnost nepostradatelná

Be Lenka se hlásí k filozofii slow fashion, a proto hraje kromě ekologického původu materiálů důležitou roli také jejich životnost. „Jaký smysl by mělo vyrábět udržitelnou botu, která by člověku nevydržela ani dva roky? Snažíme se neustále zlepšovat výrobní postupy, aby produkty měly co nejdelší životnost, ale zároveň neslevovat ve využívání ekologických materiálů, barviv a lepidel,“ dodává Juraj Fehervari.

Zákazník si vybere kvalitní, lokálně vyrobené boty, které mu dlouho vydrží, a pomáhá tak snižovat dopad na životní prostředí. K ekologickému zaměření Be Lenka se pojí také jejich angažovanost v řadě zelených projektů. Letos společnost podpořila darem 3000 eur například vybudování veterinární ambulance v záchranné stanici pro divoká zvířata v obci Zázrivá na Slovensku.

 

O značce Be Lenka

  • Značka Be Lenka vznikla na Slovensku v roce 2017, kdy začala s výrobou ergonomických dětských nosítek a barefoot bot.
  • V roce 2021 dosáhla obratu 8 milionů eur a zisk přesáhl milion eur.
  • Své produkty dodává do 60 zemí světa.
  • Letos rozšířuje svoji retailovou síť pod značkou PLAN BE, která zastřešuje produkty Be Lenka i nové řady Barebarics a Nuton.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *