5 tipů pro mileniály, jak v uspěchané době pečovat o mužskou plodnost

Dnešní hektická společnost má dopad na lidský organismus. Zejména mileniálové čelí vlivům, které se odráží na jejich zdraví. Jedná se především o stres v zaměstnání, nedostatek pohybu a neustálé obklopení elektronikou. Všechny tyto faktory se pak projeví jak na psychické, tak na fyzické stránce těla. Nejčastěji ve formě obezity, deprese nebo problémů s plodností. Komplikacím lze snadno předcházet. Níže popisujeme 5 tipů pro mileniály, jak pečovat o mužskou plodnost.

Mezi mileniály se podle sociologů řadí všichni narození od 80. let 20. století do roku 2000. Studie organizace Blue Cross Blue Shield, která sdružuje čtyři desítky amerických zdravotních pojišťoven, předpovídá, že mileniálové mají třikrát větší pravděpodobnost, že budou nemocní a zemřou mladší než předchozí generace. „Výrazným faktorem, který přispívá k vysoké míře stresu, je závislost na moderních komunikačních technologiích a neustálá potřeba kontrolovat sociální média a elektronické přístroje. Právě tento faktor může výrazně negativním způsobem ovlivňovat i plodnost,“ upozorňuje renomovaný sexuolog Pavel Turčan.

  1. Odbourejte stres a dopřejte si kvalitní spánek

Za neplodností může stát stres a nedostatek spánku. „Hormony, které řídí rytmus našeho spánku a bdění, se jmenují kortizol a melatonin. Jejich uvolňování má na starosti stejná část mozku, která reguluje také reprodukční hormony,“ popisuje lékař. Kvalitní spánek je tedy zcela klíčový pro tvorbu testosteronu. Mimo jiné i proto, že testosteron se nejvíce tvoří v nočních a brzkých ranních hodinách a spíše ve fázi hlubšího spánku. Stres a s ním spojený nedostatek spánku tak může negativně ovlivňovat proces dozrávání spermií, který je na testosteronu závislý. Nekvalitní spermie pak mohou zapříčinit problémy s početím. Proto si najděte během hektického pracovního dne čas na relaxování a dodržujte pravidelný osmihodinový spánek.

  1. Nemějte notebook položený na klíně

Už delší dobu se debatuje o nebezpečí notebooků položených na klínech mužů, a to zvláště v letním období. „Ve varlatech je obvykle o 2 °C nižší teplota, než je ta tělesná. Vyšší teplota ve varlatech působí negativně na vývoj spermií a způsobuje pokles jejich počtu,“ upozorňuje Pavel Turčan.  V případě zahřátí klína je vyšší pravděpodobnost poškození spermií a snížení jejich pohyblivosti. Není však jasné, zda se jedná o důsledek záření nebo samotného tepla, které notebooky produkují. Ať je tomu jakkoliv, doporučuje se preventivně notebook na klín nepokládat, případně si pod něj pořídit alespoň podložku.

  1. Předcházejte obezitě

Je potvrzeno, že párům, kde má muž nadváhu nebo je obézní, trvá početí déle. Nadměrné množství tělesného tuku souvisí se změnami hladiny testosteronu a dalších reprodukčních hormonů. Nadváha nebo obezita tak ovlivňuje kvalitu mužských spermií, snižuje jejich počet a zvyšuje poškození genetického materiálu ve spermiích. Nejen z těchto důvodů je tak dobré udržovat si zdravou váhu, s čímž souvisí i náš čtvrtý tip.

  1. Dbejte na pestrou stravu a dostatek pohybu

Správná životospráva ovlivňuje veškeré procesy v našem těle, včetně těch reprodukčních. „Pro zdravý jídelníček je důležitá konzumace ovoce, zeleniny a dostatečný příjem vody. Příliš tučné a průmyslově zpracované potraviny jsou z dlouhodobého hlediska škodlivé. Nevyvážená strava může mimo jiné snižovat hladinu hormonů v těle,“ vysvětluje sexuolog Pavel Turčan. Proto je dobré do jídelníčku zařadit i doplňky stravy, které přispívají k udržení normální hladiny hormonů v organismu či přispívají k optimalizaci podmínek pro tvorbu spermií. Takovým je třeba Fertilan, obsahující mateří kašičku, výtažek z kořene ženšenu a selen, který pomáhá k normální spermatogenezi, a další důležité vitamíny a minerály.

V denním režimu by vám také neměl chybět pohyb. Práce z domova vyvolala novou éru neustálého obklopení počítačem, zatímco každodenní fyzická aktivita se snížila. Plavání, běhání, jízda na kole a další sporty mohou pomoci při budování imunity a udržování zdravé hladiny hormonů. Tyto jednoduché změny životního stylu pomohou při snižování stresu, nadváhy a přispějí k dobrému reprodukčnímu zdraví nejen mileniálů.

  1. Omezte cigarety a alkohol

Kouření a konzumace alkoholu je spojeno se sníženou kvalitou spermií. Kuřáci mají nižší počet spermií, jejich zhoršenou pohyblivost a vyšší počet spermií abnormálního tvaru. Ve spojení s dalšími škodlivými vlivy mohou cigarety a alkohol trvale znemožnit mužskou plodnost. „Cigarety a alkohol, konzumované zvlášť, mají mnohem menší vliv, než když jsou užívány společně. Jejich negativní vliv se totiž vzájemně podporuje a násobí. Pro bezproblémovou plodnost je proto ideální tyto návyky omezit, v ideálním případě s nimi úplně přestat,“ uzavírá lékař.

 

MUDr. Pavel Turčan, Ph.D., FECSM

Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan vystudoval obor všeobecné lékařství na lékařské fakultě Univerzity Karlovy Hradec Králové. Po studiu složil atestaci v oboru gynekologie a porodnictví prvního i druhého stupně a následně rovněž v oboru sexuologie a rovněž mezinárodní zkoušku ze sexuální medicíny. Je absolventem postgraduálního doktorského programu Lékařské fakulty University Palackého v Olomouci. Dnes je zároveň členem mnoha odborných organizací, například Sexuologické společnosti, České společnosti pro menopausu a andropausu, České gynekologické a porodnické společnosti či Mezinárodní společnosti pro sexuální medicínu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *