Trendy v nabíjení smartphonů pro rok 2021: Vysoká rychlost, dlouhá životnost i výměnné baterie

Výrobci smartphonů i výzkumné týmy již letos představili první inovace, které posouvají nabíjení baterií mobilů k vyššímu uživatelskému komfortu. Zaměřili se na nejpalčivější problémy akumulátorů – tedy krátkou životnost, pomalé nabíjení či nemožnost snadno vyměnit baterii. Novinky z oblasti nabíjení mobilních telefonů pak přicházejí z Asie.

Ztrátu kapacity vyřeší nové pojivo na anodě

Asi největším problémem akumulátorů chytrých telefonů je postupná ztráta kapacity a následné rychlé vybíjení. Vědci z Japonského Advanced Institute of Science and Technology ale našli způsob, jak životnost baterií výrazně prodloužit. Tvrdí totiž, že k postupnému snižování kapacity akumulátoru dochází kvůli konstrukci klasických Li-Ion baterií. Podle týmu expertů za problémem stojí grafitové anody. Ty vyžadují pojivo, které drží minerál pohromadě, ale právě toto pojivo ztrácí své vlastnosti a v důsledku toho snižuje výdrž baterie.

Japonští vědci proto pracují na novém typu pojiva na bázi polyvinylidenfluoridu (PVDF), které by mělo problém se snižováním životnosti akumulátoru vyřešit. „Výdrž baterie se při každodenním používání začíná zkracovat po méně než dvou letech. Vědci z Japonska při testování běžného typu pojiva prokázali, že baterie po 500 nabíjecích cyklech vykazuje pouze 65 procent z původní výdrže. Přitom u nového typu pojiva byl údajně potenciál dosahovat stále 95 procent kapacity i po 1 700 nabíjecích cyklech. Tato technologie by mohla pomoci nejen majitelům smartphonů a notebooků, ale i lidem s umělými orgány, které jsou poháněny právě baterií,“ upozornil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem akumulátorů do mobilních přístrojů.

Pokrok v rychlosti bezdrátového nabíjení

Na vývoj rychlého dobíjení se aktuálně zaměřuje primárně značka Xiaomi, která se chlubí světovými rekordy v rychlosti kabelového i bezdrátového nabíjení. Zástupci této čínské společnosti tvrdí, že speciálně upravený model smartphonu Mi 11 Pro s baterií o kapacitě 4 000 mAh je schopen plného nabití za 8 minut, a to přes kabelový systém „HyperCharge“ s výkonem 200 W nebo za 15 minut při bezdrátovém nabíjení s výkonem 120 W.

„Právě v rychlosti nabíjení se čínští výrobci smartphonů často předhánějí. Ale ne všechny prezentované technologie jsou pak použity u finálních produktů, které se dostanou na trh. Proto by čeští zákazníci neměli čekat, že se brzy objeví na pultech obchodů. Nicméně je jisté, že právě zrychlení bezdrátového nabíjení je budoucnost vývoje chytrých telefonů,“ doplnil Radim Tlapák.

Vyměnitelné baterie jako krok k udržitelnosti

Evropská komise již před rokem oznámila, že zvažuje zavedení takových opatření, jež by výrobce mobilních zařízení přinutila nabízet přístroje s vyměnitelnou baterií. Notebooky, smartphony či tablety, které jsou aktuálně na trhu dostupné, mají ve většině případů akumulátory zabudované v těle přístroje. Výměna baterií proto není tak snadná jako v minulosti a často vyžaduje odborný servis. „Cílem zabudovaných baterií je přimět zákazníky k častější výměně přístroje, protože kapacita baterie s postupem času klesá a přístroj tak vydrží v provozu pouze pár hodin, což uživatelům nestačí. Pokud si uživatelé výměnu baterie zajistí v neautorizovaném servisu nebo ji provedou svépomocí, pak běžně ztrácejí nárok na záruku,“ popisuje Radim Tlapák z BatteryShop.cz a dodává, že cílem opatření Evropské komise má být snížení množství elektroodpadu a uhlíkové stopy. Studie Evropské environmentální kanceláře totiž ukázala, že díky prodloužení životnosti mobilních zařízení o jeden rok se sníží tolik uhlíkových emisí jako při odstavení dvou milionů aut ze silnic.

Ze světových výrobců mobilních telefonů k tomuto kroku přistoupil jako první jihokorejský Samsung, který letos představil model Galaxy XCover právě s vyměnitelnou baterií. Udržitelnou výrobou smartphonů se zabývají například společnosti Fairphone či Teracube, jejichž produkty nabízejí možnost snadné výměny akumulátoru. „Trend udržitelného přístupu ve výrobě je stále silnější, proto se předpokládá, že vyměnitelné baterie u svých modelů nabídne brzy více výrobců, a to možná ještě letos,“ uzavřel Tlapák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *