Tipy na praktické dárky pro babičku a dědu? Zazáříte s hřejivými vychytávkami

K pohodovému prožití chladných měsíců velkou měrou přispívá teplotní komfort. Zimomřivost je mezi Čechy a Češkami častá, obzvlášť jí mohou trpět senioři, jejichž stárnoucí organismus hůře reguluje svoji teplotu. Vlivem chladu trpí svaly i klouby, mohou se dostavit bolestivé ústřely krku či beder. Jak se zahřát a vychutnat si zimu v pohodě? Podívejte se i na produktové tipy, které mohou být skvělým dárkem pod stromeček pro babičky a dědečky.

Podzimní a zimní čas je jako stvořený pro domácí pohodu, tu ale snadno naruší chlad. Neustálý teplotní diskomfort rozhodně k poklidnému prožití zimních měsíců nepřidá. Zimomřivost podle starších průzkumů trápí skoro polovinu Čechů, více pak ženy než muže. Je také rozšířeným problémem u seniorů, jejichž stárnoucí organismus hůře zvládá termoregulaci, tedy regulaci tělesné teploty. Starší lidé jsou tak náchylnější k prochladnutí a potýkají se s častými záchvaty zimnice. „Je to dáno fyziologickými změnami ve stárnoucím organismu. V těle ubývá podkožního tuku, který slouží jako zahřívací vrstva. Krev houstne, takže se zpomaluje krevní oběh a s ním distribuce tepla. Pokožka se ztenčuje a vysušuje, což znamená vyšší tepelné ztráty. K tomu je potřeba přičíst i snižující se fyzickou aktivitu. Právě pracující svaly jsou přitom jedním z nejvýznamnějších zdrojů tepelné energie,“ vysvětluje celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec.

Pomohou teplé ponožky i zahřívací strava

Proti pocitům chladu lze bojovat hned několika způsoby. Lidé nejčastěji volí to, že se zabalí do deky, přidají vrstvu oblečení nebo teplejší ponožky. „Teplé vlněné ponožky a hřejivé domácí obutí jsou proti zimomřivosti skvělým pomocníkem. Pozor ale na to, aby vám ponožky nebyly příliš těsné, mohou tak bránit cirkulaci krve do chodidel. Totéž platí o oblečení. Celkově se proti chladu vyplatí volnější oděv z hřejivých materiálů, jako je třeba bavlna, vlna nebo fleece,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu produktů pro domácí pohodu včetně těch hřejivých.

Dotěrnému chladu můžete čelit pohybem, například lehkým cvičením, které vám rozproudí krev a zapojí svalstvo. Dbejte i na dobrou výživu. V zimě se vyplatí přidat více kalorií, proteinů a zdravých tuků. Sáhnout můžete i po takzvaných zahřívacích potravinách. Ve stravě se přirozeně vyskytuje řada látek, které dokážou zvýšit jádrovou teplotu našeho organismu, nastartovat energetický metabolismus, rozproudit cirkulaci krve nebo odstranit nadbytečnou vodu z tkání. Jsou to například různé oříšky a semínka, ovesné vločky, řeřicha, cibule, česnek a také četné bylinky a koření: hřejivé účinky přináší kupříkladu pepř, kardamom, chilli, hřebíček, skořice, zázvor, kmín, tymián nebo bazalka.

Chladem bolavé klouby potřebují prohřát

Starší lidé se v zimě ve zvýšené míře potýkají také s bolavými klouby nebo ztuhlými svaly. Není však jen vina sezóny, ale také akutního prochladnutí. Mnohdy stačí, aby člověk ofoukl nebo rychle přešel z tepla do zimy, a může přijít bolestivý ústřel bederní nebo krční páteře. „Vlivem chladu se zvýší svalové napětí, svaly ztuhnou a jejich tah pootočí obratle proti sobě, takže se zablokují. Zablokované obratle činí pohyb bolestivý, někdy je hybnost zcela omezena,“ vysvětluje MUDr. Bohumil Ždichynec. Na ztuhlé svaly je nejlepší aplikovat suché teplo, které je uvolní a dovolí obratlům vrátit se do původní polohy.

Zahřívání dobře působí i na chronicky bolavé klouby, výborné jsou v tomto ohledu masáže hřejivými balzámy. Kromě toho však bolavým kloubům uleví i lehké protahování a také dostatek spánku a relaxace. Únava a stres totiž vnímání bolesti zhoršuje.

Pro zimu v teple a pohodě

Polštářová bederní opěrka

Polštářek z měkkého a hebkého plyše optimálně podpírá bederní páteř a výrazně uvolňuje meziobratlové ploténky, čímž chrání proti bolesti zad. K uvolnění a pohodě přispívá také krásně hřejivým efektem. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 289 Kč

 

 

 

Dámské pantofle Tereza

Domácí bačkory v sametovém vzhledu s elegantním vzorem kosočtverců, jemným třpytivým akcentem a v atraktivním barevném provedení. Velmi měkká podšívka ze 100% střižní vlny je úžasně hřejivá. Pantofle mají asi 3cm klínek, podrážka je protiskluzová. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

 

Cena: od 415 Kč

 

Fleecový šál

Jemný, dokonale hřejivý a přitom lehoučký šál s variabilním zapínáním si prostě zamilujete. Přivine se k vám jako něžné objetí a zahřeje i ty největší zmrzlíky. V elegantním šedém designu se vzorem sněhových vloček a krystalků. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

 

Cena: 429 Kč

 

 

 

 

Magnetická bederní opora páteře

Pružný pás se 16 magnety prohřívá citlivou oblasti bederní páteře, podpírá svalstvo a ulehčuje plotýnkám. Pomáhá předcházet bolesti zad, ale i ulevit, když už záda bolí. Nosit jej můžete pohodlně pod oblečením, zapínání je nastavitelné a na suchý zip Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

 

Cena: 569 Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *