Rudolf II., Žižka, Němcová: Na malé pacienty v Motole budou dohlížet velikáni českých dějin

Císař Rudolf II. a výjevy z jeho života v podání výtvarníka Libora Škrlíka nově zdobí čekárnu dětské pohotovosti FN Motol, šek na realizaci výzdoby v hodnotě 300 000 Kč předal e-shop astoreo.cz. Zleva: Petr Wagner, Zdeňka Žádníková, Daniela Jičínská, Jaromír Víšek

Pobyt v nemocnici nebývá zvlášť pro malé pacienty zrovna vítanou zkušeností. Zpříjemnit jim jej už několik let pomáhá Nadační fond Zdeňky Žádníkové, mezi jehož hlavní projekty patří výmalby nemocnic, dětských domovů, ale i domovů pro seniory a dalších zdravotnických či sociálních zařízení. Veselé nástěnné malby pomáhají pacientům lépe se vyrovnat s nemocničním prostředím a výrazně pozitivně ovlivňují jejich psychiku. Aktuálně se obrázky výtvarníka Libora Škrlíka objevily v čekárně dětské pohotovosti FN Motol. Na malé pacienty tam z malovaných oken dohlížejí osobnosti české minulosti, jako třeba Jan Žižka, Rudolf II. nebo Jan Amos Komenský.

Částku 300 000 Kč na výmalbu věnovala značka Astoreo.cz – pro váš pohodový domov, kterou provozuje společnost PackWay, s. r. o.

Okolní prostředí působí na každého z nás. Obzvláště pak takové, v němž pobýváme dlouhodoběji. U nemocnic a jiných zdravotnických zařízení může prostředí hrát významnou roli přímo při léčbě pacientů, zejména těch dětských. I proto Nadační fond Zdeňky Žádníkové již 13 let výtvarně proměňuje prostředí v zařízeních, jako jsou nemocnice, dětské domovy, domovy pro seniory, léčebny a další, nástěnnými tematickými malbami s originálními obrázky.

Mezi aktuálně dokončené projekty fondu patří další etapa výzdoby FN Motol, konkrétně výzdoba druhé poloviny spojovací chodby, která zároveň slouží jako čekárna dětské pohotovosti. Projekt vznikl za podpory e-shopu Astoreo.cz, který na něj přispěl 300 tisíci korunami. Symbolické předání šeku na danou částku do rukou zakladatelky fondu herečky Zdeňky Žádníkové proběhlo 19. května ve 13:30. „Jako e-shop zaměřený na vše pro domácí pohodu věříme v silné působení nejen domácího interiéru na psychiku každého z nás. Naše mateřská společnost PackWay, s. r. o., podporuje Nadační fond Zdeňky Žádníkové již od jeho vzniku a velmi nás těší, že se jejich nástěnné malby objevují v čím dál více zařízeních,“ říkají Petr Wagner a Jaromír Víšek, majitelé společnosti Packway ,s. r. o., provozující Astoreo.cz.

 

Petr Wagner, Zdeňka Žádníková, Jaromír Víšek

Okénka do historie

„S autorem nástěnných maleb Liborem Škrlíkem jsme pro spojovací chodbu FN Motol vybrali po dohodě se zdravotníky téma z oblasti českých dějin. Jsme patrioti, a tak na malé pacienty ze stěn shlíží třeba Jan Hus, Jan Žižka, Rudolf II., Marie Terezie, Božena Němcová či Jan Amos Komenský. Děti i jejich doprovod čekají výtvarně vtipně pojednané informace k jednotlivým velikánům. V horní hlavní kartotéce mi Libor vyrazil dech. Naplno se projevila jeho empatie k situaci, ve které se momentálně všichni nacházíme a celý prostor pojal jako jeden velký VZKAZ, že bude lépe. Parádní výtvarná jízda,“ doplňuje herečka a zakladatelka fondu Zdeňka Žádníková.

Kartotéka FN Motol a bludiště se vzkazy.

Osobnosti z naší historie výtvarník namaloval na takzvaná falešná okna vyrobená z dřevovláknitých MDF desek a stěnu kolem oken vyzdobil malbou v podobě kamenné zdi, do níž jsou vepsány zajímavosti pojící se s jednotlivými protagonisty.

Zakladatelka nadačního fondu Zdeňka Žádníková a výtvarník Libor Škrlík během aktuální etapy výzdoby FN Motol.

Celkem šest oken je rozmístěno na ploše asi 30 metrů čtverečních. „Vše je zalakováno, takže se celá instalace může snadno omývat i dezinfikovat. Na podlahu jsme pak přidali třímetrového skákacího Golema. V této etapě jsme také originální nástěnnou malbou vyzdobili dva sloupy v dětské kartotéce a zajistili výrobu a instalaci veselých metrů do jednotlivých ambulancí dětské pohotovosti. Spolupráce se zdravotníky byla jako vždy velmi příjemná, ve všem se nám snažili vyjít vstříc,“ přibližuje Libor Škrlík.

Veselé metry zdobí ordinace dětského urgentního příjmu. Jejich tvorbu financoval e-shop Astoreo.cz.

Obří třímetrový Golem dětem může sloužit jako skákací panák a zároveň se díky němu zábavnou formou učí o naší historii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *