Příprava na brněnské Vánoce je v plném proudu. Náměstí Svobody rozzáří kilometry světelných řetězů

Kilometry světelných řetězů s desítkami tisíc LED diod již brzy rozzáří centrum Brna. S přípravou vánočního osvětlení krajského města začaly Technické sítě Brno už na přelomu října a listopadu, v těchto dnech pak pokračují stavbou a výzdobou stánků na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu a začátek trhů se tradičně uskuteční už 26. listopadu.

Centrum Brna o Vánocích každoročně osvětlují desítky tisíc LED diod. Aby bylo na konec listopadu všechno připravené, začínají pracovníci Technických sítí Brno (TSB) s instalací výzdoby již na přelomu října a listopadu. „Sváteční osvětlení jsme instalovali za pomoci vysokozdvižných plošin do ulic ústících do náměstí Svobody, jako jsou Česká, Rašínova či Kobližná, ale i do těch dalších v srdci města, například na Joštovu, Starobrněnskou, Orlí, okolí hlavního nádraží či na Šilingrovo náměstí. Jen na samotném náměstí Svobody budou v souhrnu zhruba čtyři kilometry světelných řetězů,“ říká ekonomický ředitel TSB Miroslav Sečkář.

Speciální péči věnovaly TSB výzdobě ulice Radnická, včetně výzdoby portálu vstupní brány do nádvoří Staré radnice. Uvnitř nádvoří byl nasvícen rovněž ochoz při vstupu do vyhlídkové věže Staré radnice, která je během adventu tradičně hojně navštěvovaná. „Dominantou a centrem světelné výzdoby jsou pochopitelně obě vánoční náměstí, tedy Dominikánské náměstí s nasvíceným betlémem a Náměstí Svobody s vánočním stromem,“ dodává Miroslav Sečkář s tím, že světelnou výzdobu zajišťují TSB i některým dalším městským částem.

Zdobení samotného vánočního stromu, který v rámci pokračování tradice založené v roce 1924 spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem dorazí do Brna 20. listopadu, je naplánováno na dny 22. až 24. listopadu. Dominantu centrálního náměstí Svobody loni zdobilo 2,7 kilometru světelných řetězů, na nichž svítilo 30 tisíc LED žároviček. Letos bude číslo dle velikosti stromu přibližně stejné, přičemž dominovat budou barvy lesklá červená a zlatá, které budou zrcadlit okolní dění. Strom se slavnostně rozsvítí už 26. listopadu.

Vedle přibližně dvou kilometrů světelných řetězů na vánočním stromě se na náměstí Svobody rozzáří i další živé stromy. Na každý z nich letos připadlo 70 metrů řetězu, celkem jde o 1,2 kilometru na celé náměstí. Vánoční atmosféru dokreslí i 400 metrů dlouhý světelný řetěz tažený po stožárech veřejného osvětlení kolem náměstí.

V těchto dnech také začala těžká technika s navážením a stavbou dřevěných stánků na Dominikánském náměstí i náměstí Svobody. „Na náměstí Svobody je jich v letošním roce v plánu postavit celkem 48. V před-covidovém roce 2019 to bylo 62, loni vzhledem k opatřením jen 20. Podobná situace je i na Dominikánském náměstí, kde jich je plánovaných 12, což je o jeden méně než před dvěma lety. Loni bylo náměstí zcela bez stánků,“ popisuje provozně-technický ředitel TSB Josef Šaroun s tím, že mírně nižší počet stánků na trzích bude kompenzován otevřenými zahrádkami okolních restaurací a barů. Vzdálenost mezi stánky bude kvůli bezpečnosti dva metry.

Vedle dopravy stánků, jejich montáže a demontáže zajišťují Technické sítě Brno i jejich provoz během adventu včetně připojení do elektrické sítě. Podle Josefa Šarouna přitom nároky stánkařů na příkon v posledních letech rostou, některé stánky s občerstvením potřebují elektrický příkon jako rodinný dům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *