On-line setkání expertů z Česka a Slovenska představí budoucnost distribučních soustav a nový Smart Grids standard

Evropský Green Deal, cesta k uhlíkové neutralitě, podpora energetických projektů ze strany EU i budoucnost distribučních soustav v kontextu zavádění Smart Grids. To jsou témata, kterým se bude věnovat setkání zástupců české EG.D, slovenské Západoslovenské distribučné (ZSD), ministerstev obou zemí i dalších zahraničních expertů. On-line event ACON – Distribuční sítě budoucnosti se uskuteční 1. prosince na platformě webex.

Dvouhodinový program odstartuje 1. prosince v 10 hodin dopoledne. Přenos bude probíhat prostřednictvím platformy webex jak v češtině, tak i v anglickém jazyce. Hlavními hosty budou členové představenstva české EG.D, slovenské ZSD, ale také zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Seznam mluvčích doplní i energetičtí experti z Maďarska a Německa.

„Hlavním tématem celého setkání budou distribuční soustavy a jejich budoucnost. Jednotliví mluvčí se zaměří na témata, jako je cesta k uhlíkové neutralitě a evropský Green Deal, podpora rozvoje chytrých sítí ze strany EU i národních států či implementace nových technologií nejen v Česku a na Slovensku,“ říká Miroslav Kopt, vedoucí útvaru Strategických projektů EG.D.

Část programu bude věnována rovněž prvnímu přeshraničnímu projektu inteligentních distribučních soustav ACON, který vzniká ve spolupráci EG.D a ZSD a byl zařazen na seznam takzvaných projektů společného zájmu Evropské unie (PCI). „Opětovné propojení distribučních soustav obou našich zemí a jejich modernizace na standardy Smart Grids je na evropské poměry unikátní. V rámci panelu přiblížíme, jak se projekt v uplynulých třech letech vyvíjel, čeho se podařilo dosáhnout i jaké další kroky nás v následujícím roce čekají,“ popisuje Miroslav Kopt.

Prostor během setkání následně dostanou vedle ACONu i další dva projekty, které v regionu střední Evropy vznikají ve spolupráci s EG.D či ZSD. Zástupci ZSD a maďarského E.ON přiblíží projekt Danube InGrid, který podobně jako ACON získal evropské spolufinancování. Členové představenstva EG.D spolu s partnery z německého Bayernwerku poté představí také projekt Gabreta Smart Grids.

Přestože setkání proběhne on-line, v rámci jednotlivých panelů je vyhrazen čas i na diskuzi. Hostům půjde pokládat otázky prostřednictvím platformy webex.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *