Neinvazivní testování embryí EmbryoScreen pomůže zkrátit a zefektivnit léčbu neplodnosti. V České republice jej jako první nabízí RepromedaLab

Zhodnotit kvalitu embryí a vybrat to nejvíce perspektivní ještě před jeho přenosem do dělohy pomůže zbrusu nová metoda neinvazivního screeningu embryí EmbryoScreen. Genetická laboratoř RepromedaLab, která je součástí brněnské reprodukční kliniky Repromeda, je prvním a prozatím i jediným pracovištěm v České republice, které tuto metodu provádí.

Metoda EmbryoScreen, jež se realizuje v průběhu umělého oplodnění, umožňuje odborníkům seřadit embrya podle jejich kvality a míry rizika aneuploidie neboli změny v počtu chromozomů. Ta bývá příčinou celé řady závažných postižení plodu i opakovaných potratů.

Pro zavedení do dělohy je díky metodě vybráno embryo s největším potenciálem, tedy to, které má největší šanci, že se uhnízdí v děloze matky a povede k narození zdravého potomka. Zároveň umožňuje léčbu výrazně zkrátit. „Díky seřazení embryí a výběru těch nejperspektivnějších pomáháme zkrátit čas léčby. Tím se snižuje psychická zátěž páru i pravděpodobnost spontánních potratů či jiných komplikací v těhotenství,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Metoda se aktuálně rozšiřuje do reprodukčních klinik a laboratoří v USA i v Evropě. V České republice ji jako první a zatím také jediná zavedla laboratoř lékařské a reprodukční genetiky RepromedaLab.

Zvýší šanci na otěhotnění po prvním transferu

Jak název metody napovídá, metoda je neinvazivní a není nutné provádět biopsii embrya jako při standardním preimplantačním genetickém testování (PGT). Místo toho je v laboratoři analyzována pouze DNA, která se samovolně uvolní do kultivačního média při kultivaci embryí. Následně jsou embrya seřazena na základě míry rizika chromozomové vady a spolehlivosti tohoto nálezu. Při prvním transferu tak může být přeneseno embryo s největší pravděpodobností uchycení.

„Neinvazivní chromozomový screening, někdy označovaný také jako NICS nebo niPGT, doporučujeme párům, u kterých není z medicínského hlediska nutné preimplantační genetické testování, ale zároveň chtějí výrazně zvýšit své šance na otěhotnění již při prvním transferu,“ doplňuje lékařka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *