Díky spolupráci VUT a firem zasídlených v Technologickém parku vzniká v Brně mozkovna Evropy

Brno je velmi často díky mnoha univerzitám, jež sídlí v moravské metropoli, označováno jako studentské město. Desítkami tisíc vysokoškoláků to ale nekončí a z Brna se pomalu stává mozkovna Evropy, protože až polovina studentů, která se během studií do Brna nastěhuje, v něm i zůstane. Ideální prostředí pro studium a následné budoucí zaměstnání nachází mladí lidé v brněnských městských částech Medlánky a Královo Pole, kde sídlí několik fakult Vysokého učení technického v bezprostřední blízkosti Technologického parku Brno.

Na začátku nového milénia hledalo Brno svou identitu. Strojírenství – dřívější dominanta města se dostávalo do útlumu, což mělo za následek i postupný ústup ze slávy brněnských veletrhů. Brno se proto rozhodlo vsadit na akademickou sféru a s tím spojenou vědu a výzkum. „Univerzity a zejména jejich studenti dali Brnu zcela novou tvář. Jejich počet každým rokem rostl a v letech 2011 až 2013 zde studovalo přes osmdesát tisíc vysokoškoláků. V tomto akademickém roce u nás studuje šedesát pět tisíc studentů vysokých škol, což je zhruba šestnáct procent obyvatel města,“ přibližuje situaci Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí města Brna.

Unikátní spolupráce VUT a TPB

Jedním z největších důkazů, který potvrzuje, že Brno to se zaměřením na studentstvo, vědu a výzkum, myslí vážně, je dynamický rozvoj v brněnských městských částech Medlánky a Královo Pole. V této lokalitě na severu Brna vznikl Technologický park a řadu fakult sem přesunula největší technická univerzita v České republice Vysoké učení technické. Na obrovské ploše 190 tisíc metrů čtverečních vzniklo centrum, kde studují a následně pracují ty nejchytřejší mozky nejen z České republiky. „V prostorách Technologického parku je v současnosti zasídleno třicet osm firem, jež zaměstnávají více než sedm tisíc pracovníků. Téměř všechny firmy jsou špičky ve svém oboru, naprostá většina z nich má mezinárodní přesah,“ říká Jitka Sládková, ředitelka strategického rozvoje a marketingu z Technologického parku Brno (TPB).

VUT jako zásobárna mozků

Velký vliv na proměnu města Brna v mozkovnu Evropy má Vysoké učení technické, na kterém v současnosti studuje téměř dvacet tisíc studentů a je tím pádem za Masarykovou univerzitou druhou největší vysokou školou v Brně. Ačkoliv přímo z Brna je jen dvanáct procent jejich žáků, po studiích zde zůstane téměř polovina jejich absolventů. „Souvisí to samozřejmě s tím, že až sedmdesát procent studentů si najde už během studia nějakou brigádu nebo praxi v oboru,“ uvádí Radana Koudelová, tisková mluvčí Vysokého učení technického.

Podíl pracujících studentů podle Koudelové stále roste. Důvodem je fakt, že pokud student naváže kontakt s některou firem už v době svého studia, je velká pravděpodobnost, že společnost absolventovi nabídne po dokončení studia hlavní pracovní poměr. „Je to logické. Firmy, které sídlí v TPB, často nabízí studentům různé stáže či vedlejší pracovní poměry, zaučují je, nechávají je nakouknout pod pokličku a postupně jim předávají know-how. Pokud se student osvědčí, nemá firma důvod spolupráci neprodloužit,“ říká Sládková. 

Spolupráce s TPB byla pro VUT vzhledem ke geografické poloze logickým vyústěním a i Technologický park si spolupráci chválí. Podle Sládkové je VUT pro řadu firem velké lákadlo a důvod, proč si jako sídlo firmy vybírají právě Technologický park. „V Technologickém parku sídlí progresivní startupy a lídři z různých průmyslových trhů. Díky vztahům s TPB nám každým rokem roste podíl absolventů, kteří v Brně zůstávají, protože rovnou nastoupí do některé z těchto firem. Z našich dat víme, že nejčastěji zde zůstávají absolventi Fakulty informačních technologií, nadprůměrně také absolventi Fakulty podnikatelské a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Jejich prvním zaměstnavatelem je v drtivé většině některá ze společností působících v TPB, například Red Hat, Zebra, IBM, Ysoft, G.L. Electronic nebo B:TECH,“ přibližuje Koudelová.

Absolventi VUT jsou na práci v progresivních firmách skvěle připraveni

Právě B:TECH je jednou z firem, která si budoucí kolegy vychovává díky stážím, brigádám a praxím už v průběhu studia. V této společnosti, která již 20 let působí na trhu průmyslové automatizace, pracuje přes čtyřicet procent vysokoškolsky vzdělaných lidí, přičemž řada z nich vzejde právě z VUT. „Kromě praxí a brigád u nás řada studentů VUT zpracovává i své diplomové práce a samozřejmě většinou platí, že ti, kteří s námi dlouhodobě spolupracují, nastupují po ukončení studia do hlavního pracovního poměru,“ říká Lenka Klimešová, marketingová manažerka ve společnosti B:TECH a vedoucí interního vzdělávacího střediska Automation Academy a dodává hlavní výhody spolupráce mezi TPB, kde je B:TECH zasídlený a VUT:

Blízkost k VUT byla jedním z hlavních důvodů, proč jsme si tuto lokalitu vybrali. Jsme rádi, že se nám podařilo získat zázemí pro naše kolegy v těsném sousedství s Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií, odkud verbujeme velkou část našich budoucích odborníků. Obecně se dá říct, že absolventi VUT jsou na práci v naší společnosti velmi dobře připraveni. Praxi nutnou pro práci u nás mají příležitost získávat už v průběhu studia nebo po nástupu, kdy je doškolujeme v našem interním vzdělávacím středisku Automation Academy,“ uzavírá Klimešová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *