Štědrovečerní stůl Lucie Benešové: Žádné experimenty, u nás vládne klasika

Nejen vánoční stromeček je klíčovou dekorací nejkrásnějších svátků v roce. Stejně jako si dáváme záležet na ozdobené jedličce, smrčku či jiném jehličnanu, měli bychom náležitou pozornost věnovat i výzdobě štědrovečerního stolu. Inspirovat se můžeme moderními trendy i miliony nápadů na internetu, anebo se naopak vrátit ke klasice v podobě tradičních barev a přírodních materiálů. Oblíbená herečka a moderátorka Lucie Benešová, která je novou tváří značky pro domácí pohodu Astoreo, jednoznačně vsází na druhou možnost. Přečtěte si krátký předvánoční rozhovor a nechte se inspirovat i jejími tipy pro štědrovečerní stůl.

Milujete venkovský styl a přírodní dekorace. Ponese se v tomto duchu i výzdoba vašeho štědrovečerního stolu?

Ano, rozhodně. Celoročně u mě vyhrává bílá barva, kterou na Vánoce sladím s červenou, případně zelenou. To platí i pro sváteční stůl. Jednoduchý bílý ubrus, červené prostírání, bílý jídelní servis a pak už jen plno svíček a přírodních materiálů – oříšky, šišky, zelené větvičky. Doma míváme štědrovečerní večeři v naší zimní zahradě, a tak i celkově ladím výzdobu v ní ve stejném duchu.

Letos ale Vánoce budete slavit jinde…

Ano, letošní Vánoce oslavíme s celou rodinou v pronajaté chalupě v Jeseníkách, takže obvyklé dekorace nechávám doma a v podstatě budu improvizovat. Určitě se ještě před Štědrým dnem pustíme do výroby vlastní výzdoby, je to skvělá společná aktivita. A použijeme, co najdeme v lese kolem, takže opět půjde hlavně o větvičky a tak. A svíčky. Ty si přivezeme, ty nesmějí chybět.

Jaké bude vaše štědrovečerní menu? Dodržujete i nějaké zvyky?

Ani tady nečekejte kdovíjaké experimenty, bude klasika: řízky, kapr, bramborový salát. Toho budeme mít hned několik druhů, máme totiž dvě babičky a každá přiveze svůj tradiční. Budeme ochutnávat a porovnávat.  Jinak krájíme jablíčka, posloucháme koledy. A ode mě každý už před večeří najde u příboru malý suvenýr, vlastnoručně vyrobený. Je to taková hezká upomínka pro štěstí.

Tipy Lucie Benešové pro sváteční stůl

Vánoční ubrus Vločky

Stylový ubrus je základem pro svátečně prostřený stůl. Vsaďte na červenobílou klasiku v podobě tohoto ubrusu s motivem sněhových vloček. Vybrat si můžete ze tří rozměrů. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 399 Kč

Stojan porcelánový 2 patra

Na štědrovečerní tabuli samozřejmě patří i krásně nazdobené cukroví. A to zvláště vynikne na elegantním dvoupatrovém servírovacím stojanu z kvalitního porcelánu a zinku. Koupíte na Astoreo.cz.

 

Cena: 249 Kč

Mísa hranatá s víkem (motiv hvězdy)

Stylové servírování si zaslouží i vánoční bramborový salát, ať už jde o tradiční rodinný recept předávaný z generace na generaci, nebo neotřelou variaci, kterou letos zkoušíte úplně poprvé. Tato červenobílá místa s motivem hvězd je pro sváteční příležitost jako stvořená. Součástí je i průhledné víko z měkkého, ale odolného plastu, které váš kulinářský výtvor ochrání před uždibováním nedočkavci. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 119 Kč

Vonná svíčka ve skleničce 85 g (varianta Winter Spice)

Na bohatě ozdobený štědrovečerní stůl si nepotrpíte? I tak by na něm neměla chybět alespoň jedna svíčka. Živý plamínek dodá sváteční atmosféře to správné kouzlo, které podtrhne vůně zimního koření. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 49 Kč

Vánoční hrnek

Kapr a salát sněden, cukroví se z jídelního stolu stěhuje do obýváku, kde vám bude dělat lahodnou společnost u dárků i pohádek. Vezměte si k němu i tento krásný vánoční hrneček, ať už s punčem, kakaem, nebo čajem. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 129 Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *