Společnost CGM pomáhá proti koronaviru, lékařům nabídne zdarma software ke komunikaci s pacienty

Společnost CompuGroup Medical CGM, která se specializuje na tvorbu softwaru pro oblast zdravotnictví, pomáhá lékařům v boji proti koronaviru. Protože mezi místa s největším rizikem nákazy patří přeplněné čekárny, nabízí českým a slovenským lékařům k bezplatnému využití komunikační platformu CLICKDOC Telekonzultace. Přispívá tak k ochraně lékařů i jejich pacientů před pandemií COVID-19.

Zkušenosti z Itálie, která je v Evropě nejvíc postižena epidemií COVID-19, hovoří o nových potřebách v komunikaci mezi lékařem a pacientem. Lékaři si uvědomují, že plné čekárny mohou být kritickým místem pro šíření této nemoci. Ve společnosti CompuGroup Medical proto uspíšili start připravované platformy s názvem CLICKDOC Telekonzultace, která lékařům umožňuje pečovat o vybrané skupiny pacientů pomocí zabezpečené telekomunikace, tedy bez nutnosti fyzické návštěvy zdravotnického zařízení.

„Vytyčili jsme si neskromný, přesto však reálný cíl: vyprázdnit čekárny praktických lékařů, a tím v maximální míře přispět k zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobené koronavirem,“ říká Vladimír Přikryl, generální ředitel CGM pro Českou a Slovenskou republiku.

IT služba s názvem CLICKDOC Telekonzultace umožňuje propojení lékaře a jeho pacientů pomocí zabezpečeného video hovoru, dokáže realizovat vzdálené konzultace s lidmi v karanténě, těhotenské konzultace či vzdálenou péči o chronicky nemocné pacienty. Může být využita také pro objednávání eReceptů či prodlužování eNeschopenek.

„Podle nejnovějších informací jsou zdravotní pojišťovny připraveny hradit takový kontakt s pacientem, který proběhne elektronickou formou a je v souladu s principem poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni, například psychiatrické vyšetření přes videohovor,“ dodává Přikryl

Lékaři se o softwaru informují mezi sebou

„Oslovili jsme ministerstvo zdravotnictví a odborné lékařské společnosti s prosbou o podporu při propagaci tohoto projektu, avšak marně. V tuto chvíli se však již služba spontánně rozšiřuje mezi samotnými lékaři. Jen za prvních sedm dní provozu se jich takto zapojilo přes dvě stě. Abychom zdravotníkům pomohli v těžkém období, dáváme službu po celou dobu pandemie k dispozici zcela zdarma,“ vysvětluje Vladimír Přikryl.

CLICKDOC Telekonzultace může využít každé zdravotnické zařízení, které je vybaveno počítačem či notebookem s kamerou a mikrofonem. Služba je pro každého lékaře zdarma, je poskytována bez závazků a s kompletním zázemím a podporou české pobočky společnosti. Všechny potřebné informace najdou zdravotníci na webových stránkách www.cgmsvet.cz/informace/covid/.

Pacienti si nemusí instalovat žádný program a není třeba, aby se kamkoli registrovali. Po domluvě s doktorem dostanou pozvánku se svým unikátním kódem. Následně si spustí aplikaci na webových stránkách www.telekonzultace.cz ve svém počítači, smartphonu nebo tabletu a zahájí hovor se svým ošetřujícím lékařem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *