Olympijské hry letos nahradí Šampionát kuřáků. Pomůže lidem zvítězit nad zlozvykem

Zlepšení zdraví české populace a úspory lidem i státu. To jsou podle iniciativy Daruj lůžko jen některé z výher, které má přinést první český Šampionát kuřáků – sportovní utkání v nekouření. Zapojit se mohou jednotlivci, týmy přátel, firmy i nekuřáci. Akci podporují také čeští sportovci včetně Dominika Haška.

Letošní koronavirová epidemie překazila mnoho plánů a akcí. Jednou z nich jsou i letní olympijské hry v Tokiu. Iniciativa Daruj lůžko proto přišla s alternativou, která je opravdovou výzvou pro všechny, kdo mají sportovního ducha, srdce i plíce. „Kvůli zrušené olympiádě nebudou mít lidé v létě komu fandit. Rozhodli jsme se proto uspořádat si vlastní variaci na olympijské hry naruby, v době, kdy bylo mnoho našich jistot postaveno na hlavu. Dokažme, že máme smysl pro humor i v těžších časech. Chceme uspořádat šampionát v nekouření a ukázat světu, že kdo nekouří, to je Čech,“ říká lékař Radek Svoboda, hlavní organizátor výzvy Nicotine-adieu! – Šampionát kuřáků.

Pravidla protikuřáckého šampionátu vycházejí vstříc každému, kdo má zájem s tímto zlozvykem bojovat. Povolují „doping“ v podobě nikotinových náhražek a za vítěze uznávají každého, kdo se dokáže vzdát alespoň některé cigarety.

Akci podporují také čeští sportovci v čele s Dominikem Haškem. Pro pomoc a podporu se účastníci šampionátu mohou obrátit na odborníky na stránkách www.bezcigaret.cz, www.slzt.cz či přes digitální aplikaci Quitnow! „Do výzvy se mohou zapojit i nekuřáci. Pomáhají už jen tím, že na tuto akci upozorní své přátele. Abychom mohli změřit síly i se zahraničními soupeři, připravili jsme informační web rovněž v anglické, španělské, francouzské a německé verzi,“ upozorňuje Svoboda.

Tisíce nových nekuřáků

Právě Britové už s podobnou iniciativou svou zkušenost mají – s pomocí výzvy #QuitforCovid omezily kouření více než dva miliony Britů a 300 tisíc jich přestalo kouřit úplně. „Pokud by se u nás podařilo snížit spotřebu tabáku o pouhých 10 procent, znamenalo by to mimo jiné uvolnění stovek akutních lůžek v nemocnicích, úbytek hospitalizací až o desítky tisíc ročně a znatelnou úsporu času zdravotníků,“ poukazuje Svoboda. To je podle něj také cílem iniciativy Daruj lůžko.

Zapojit se mohou všichni kuřáci, ať už úplným ukončením kouření, jeho částečným omezením, nebo jen přechodem na elektronické cigarety. Takzvané vapování ve srovnání s klasickým kouřením výrazně redukuje zdravotní riziko a je akceptovatelnou alternativou i pro silné kuřáky.

Pomoci ale mohou také nekuřáci, pokud své přátele v jejich odhodlání podpoří – třeba nabídnutím žvýkačky, ale především shovívavostí, protože omezit kouření je mnohdy vskutku olympijský výkon. V neposlední řadě se mohou zapojit též firmy tvorbou vlastních motivačních programů pro kuřáky, šířením myšlenky či nabídnutím pomoci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *