Nový cyklus Modré linky Vám v tomto článku představí práci s rodinou v rozvodu či rozchodu.

Rozvod a co dál….

Naše manželství je u konce. Navštívili jsem několikrát manželskou poradnu, ale každý z nás má rozdílný náhled na naši budoucnost, nežijeme spolu, ale vedle sebe, nerozumíme si. Máme spolu jedno dítě – 7letou dceru. Dokážeme se spolu na běžných věcech dohodnout, ale neodkážeme se dohodnut na péči o dceru.

Matka: Už jsem to nemohla vydržet, manžel mě pořád kritizoval, nic doma nedělal, všechno bylo špatně. Pořád jsme se hádali, už to nešlo nemůžu takto žít. Manžel chce dceru do střídavé péče, i když se pořádně o ni nikdy nestaral jen ji rozmazloval a já s tím nesouhlasím. Nechci, aby každý týden cestovala s batohem ode mě k manželovi. Navíc mě chce pořád kontrolovat.  

Otec: Rozvádím, se manželka to chce, já jsem byl docela spokojený, ale ona si pořád něco vymýšlela a pořád ji něco na mě vadilo. No ke konci jsme se už jen hádali, nedokázali jsme vydržet v jedné místnosti, a to já nemám rád. Chtěla dceru do péče, ale to nedovolím, aby moje děcko vychovával nějakej týpek a já jenom platil. Manželka ji rozmazluje a já nechci, aby byla jako ona. 

Dítě??? (co si myslí dítě)

Takhle může vypadat příběh rodičů, kteří přijdou za pracovníky Modré linky. Většina rodičů si neuvědomuje, že rozvod není jen o jejich potřebách, zraněných citech a jejich životě. Ano ví, že je třeba se o děti postarat a vztah nějak uspořádat, ale neptají se, jak to vidí dítě či co potřebuje nebo se ptají, ale nedostávají odpovědi. Jelikož se dítě bojí říci své potřeby jen jednomu rodiči, aby druhého nezranil. Pro dítě je rozpad rodiny jedno z nejzátěžovějších období v jejich životě. A některé z dětí rozvod rodičů jsou schopni zpracovat až v dospělém věku a většinou takto skutečnost ovlivňuje i budoucí vztah a postoj k manželství/partnerství. 

Někdy se stane, že se dítě nevědomě či vědomě braní, a i když rodiče chtějí vzájemnou komunikaci změnit, tak se jim nedaří se domluvit, a proto hledají prostředníka. Někdy je to advokát, známý, rodinná poradna, OSPOD či mediátor. Komplexních služeb, kde by se nepracovalo jen s rodiči nebo jen s dítětem v rozvodu je málo. Nyní tyto služby hledají cestu jak nejlépe s rodinami v rozvodu či rozchodu pracovat. 

Modrá linka v tuto chvíli v rámci svých aktivit testuje komplexní službu, která podpoří rodiče i děti. S rodiči se nejprve sejdeme na úvodní schůzce, kde s nimi probereme jejich aktuální situaci, představíme nabídku služby a její podmínky. A pokud se klienti rozhodnou do služby vstoupit, domluvíme s nimi termíny prvních setkání.

Rodiče se účastní mediace, kde za pomoci dvou mediátorek hledají společnou vzájemně přijatelnou dohodu. Mediátorky klientům pomohou zmírňovat emoce a vzájemně se lépe slyšet a pochopit.

Děti jsou do služby zapojené prostřednictvím setkání s psycholožkou, kde dostanou prostor vyjádřit, co nyní potřebují a co je trápí. A mohou o tom rodičům předat vzkaz.

Pokud někdo z rodiny (ať rodič, nebo dítě) potřebuje další podporu, může využít také podpůrnou terapii.

Člověk zamotaný do klubka hádek, nedorozumění a negativních pocitů se jen těžko vymotá sám. A když je do všeho zamotaná celá rodina je potřeba si dopřát pomoc odborníků, tak aby kousek po kousku spolu se všemi zúčastněnými klubko rozmotávali a pomáhali zhojit rány, které vznikly.

Modrá linka je tu pro vás.

Modrá linka  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *