Nový cyklus Modré linky Vám v tomto článku představí práci s rodinou v rozvodu či rozchodu.

Rozvádíte se, najděte si nestranného prostředníka, který pomůže s komunikací

Jsou události v lidském životě, které prožít nikdo nechce, přesto se dějí a je někdy těžké je ustát tak jak bychom si představovali. Někdy to ani nejde, události nás prostě válcují a my nemáme čas reagovat a vše si dobře promyslet. Reagujeme v obraně, v emocích tak abychom zabránili zranění neukázali naši slabinu. Situace, ve které jsme se ocitli je pro nás nepříjemná a bolí nás, že ztrácíme milovanou osobu nebo na opak chce pryč od člověka které ho jsme do nedávna velmi milovali a teď jej možná nenávidíme.

Potřeby, pocity a myšlenky můžeme mít v tomto období různé a rozhodně nejsou stále, vyvíjí se dle situace, kterou zrovna prožíváme. Je to období hledání, změn, různých nenadálých situací, na které nejsme připraveni možná i stěhování z místa, které jsme považovali za domov. Co se hodí v tomto období mít je určitě někoho, kdo pomůže s komunikací s bývalým partnerem, zvlášť, pokud rozvod probíhá bouřlivě.

Jak situaci rodiny v rozvodu vidí lidé, kteří s nimi pracují? Jak situaci v rodině vnímají, jak pracují a co považují při práci s rozpadající se rodinou za důležité?

Důležité pro nás je, abyste se cítili u nás dobře a abyste cítili, že my jsme ve Vašem sporu neutrální. Nebudeme nadržovat ani jednomu z Vás pro nás je důležité, abyste zůstali rodiči pro své děti a aby se spor dále neprohluboval. Co nám udělá radost je, když najdete společné body a možná přijde na to, jak spolu do budoucna komunikovat. Víme, že jsou emoce a zranění těžké. Níže pár otázek a odpovědí jaký je pohled z druhé strany na rozvod.

Z pohledu sociálního pracovníka: Co je důležité při práci s rodiči v rozvodu?

Z pohledu sociálního pracovníka je důležité udržet hranice vzájemného konfliktu rodičů tak, aby i přes všechny emoce, pocity viny nebo křivdy byli oba ochotni spolupracovat na hledání cesty k tomu, jak po rozpadu manželství uspořádat své individuální životy a společnou rodičovskou roli.

Z pohledu terapeuta pro děti: Co je důležité pro děti, když se jedná o rozvodu v rodině?

Pokud bych to měla nějak jednoduše shrnout, tak pro děti je důležité, aby bylo bráno v úvahu, že v té situaci také jsou, že se jich týká, že ji také nějak prožívají. Důležité pro ně je, aby byly brány v úvahu jejich potřeby a prožívání této náročné situace. A že to dítě je dítětem obou rodičů.

Z pohledu mediátora: V čem může pomoci mediace párům, které prochází rozvodem?

Hlavní přínos pro páry v rozchodu vidím ve vytvoření možnosti spolu prostřednictvím mediátorů komunikovat, a tak si vzájemně objasnit své postoje a názory. Zároveň dochází ke zklidnění situace a vzájemnému, třebas jen částečnému, pochopení. To usnadňuje budoucí fungování a domlouvání se.  Zmírnění napětí mezi rodiči ovlivňuje celou rodinu.

Z pohledu mediátora: Co je důležité při rozvodu?

Nezapomínat na to, že ani po rozvodu nepřestávám být rodičem. Snažit se zpracovat si rozchod na osobní rovině, aby to co nejméně vstupovalo do společné komunikace a dalších oblastí. Jako podstatné vnímám také odpuštění – jednak za to, čím mi ublížil druhý rodič, a jednak sám sobě za to, co se mi ve vztahu nepovedlo. Důležité je také nepřestávat se každý sám za sebe snažit, aby se zkrátka oba rodiče dokázali dohodnout na všem podstatném.

Modrá linka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *