Komentář: Část dětí se vrátila do škol. Co to udělá s jejich imunitou a čeho se obávat v září?

Žáci prvních stupňů základních škol i mateřských škol se vrátili do dětských kolektivů, žáky druhých stupňů čeká obnovení výuky 8. června. Co udělá návrat do škol s dětskou imunitou? A co děti, které nastoupí do výuky až v září? Na tyto otázky odpovídá ve svém komentáři pediatr Richard Rýznar.

Uzavření škol a školek z důvodu koronavirové pandemie vytrhlo děti z kolektivů. Tento krok zabránil většímu šíření nákazy viru COVID-19 a snížil tak výskyt i jiných respiračních infekcí. Díky tomu se ordinace pediatrů v uplynulých dvou měsících vyprázdnily a děti prožily zdravější jaro. Rodiče se určitě nemusejí obávat, že by pobyt mimo kolektiv vrstevníků mohl dětem z imunologického hlediska ublížit, ohrožena byla spíše oblast sociální či vzdělávací.

Vyšší riziko nákazy bude v září

Žáci se vracejí do škol na přelomu jara a léta, tedy v období s mnohem menším výskytem respiračních infekcí, kam řadíme právě i COVID-19. Proto věříme, že se do června nemocnost právě u dětí do 10 let výrazně nerozvine. Problematičtější však bude pravděpodobně návrat do škol letos v září. Epidemiologové totiž upozorňují, že na podzim může dojít k druhé vlně výskytu nákazy COVID-19.

Podzim je z hlediska nákazy rizikovější nejen proto, že se více pohybujeme v uzavřených prostorech s vyšším počtem osob, ale svou roli hraje i stav našich sliznic. Těm totiž neprospívá přechod z přetopených místností se suchým vzduchem do chladna, kvůli čemuž neplní účinně svou obranou funkci a propustí viry do našeho organismu. V neposlední řadě je faktem, že virům svědčí chladnější počasí – zvláště koronaviry a rhinoviry se při nižších teplotách lépe množí a déle přežijí v prostředí mimo hostitelský organizmus, tedy člověka. Tyto faktory pak zvyšují infekčnost virů.

Obranou proti virům je posilování imunity

Proto bude důležité zejména na sklonku léta uvažovat o způsobech posílení imunitního systému, a to nejen u dětí, ale i u dospělých, a zejména u seniorů. Zlepšení obranyschopnosti bude mnohem důležitější než v předešlých letech. Spolu s chřipkou a jinými infekty dýchacích cest lze totiž bohužel čekat právě také druhou vlnu COVID-19. Pomoci mohou kvalitní doplňky stravy, jako například Immun44. Ten obsahuje komplexní směs takzvaných polyfenolů sloužících k zásobování imunitního systému a biologicky aktivní vitamíny z čistě přírodních zdrojů.

Lidé by si však měli zvykat posilovat imunitní systém po celý rok. Stačí dodržovat základní pravidla zdravé stravy, otužovat se a dopřávat tělu dostatek pohybu. V uzavřených kolektivech je poté potřeba často a důkladně větrat. Rodiče by měli dohlédnout, aby děti pravidla dodržovaly a neoslabovaly své zdraví jinými faktory. Problematická je u dětí zvláště nadváha, právě obezita je jedním z nejrizikovějších faktorů při rozvoji nemoci COVID 19. Smutným faktem je, že už teenageři jsou rovněž ohrožováni alkoholem a kouřením, což imunitu dramaticky snižuje.

Infekčních nemocí se dnes již nemusíme tolik obávat, neměli bychom však zapomínat na prevenci a zdravý životní styl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *