Jak podpořit plodnost v karanténě? Pomáhají cviky pánevního dna i minimalizace stresu

Ihned od počátku koronavirové krize a zavedení karanténních opatření ovládly internet vtipy o babyboomu takzvaných koroniálů, které na světě přivítáme za devět měsíců. Skeptici z řad odborníků i veřejnosti zpočátku odhadovali, že lidé nebudou chtít své potomky přivést do nejistoty. Jak se ale ukazuje, Česká republika pandemii zvládá nad očekávání dobře a je tak možné, že s vidinou lepších zítřků se porodní vlny v lednu přece jen dočkáme. Patříte i vy mezi ty, kteří by si rádi pořídili „koroňátko“? Vyhýbejte se stresu, dopřávejte si kvalitní pohyb i stravu a s návštěvou gynekologa neotálejte.

Vhodné je cvičení, pomůže cchi-kung či rehabilitace podle Mojžíšové

S tím, jak se opatření uvolňují, je možné do přírody vyrazit čím dál tím častěji. Procházka na čerstvém vzduchu rozhodně prospěje. Velkou výhodou však je, že podpořit otěhotnění cvičením lze také v pohodlí domova. „Ke zdárnému početí může dopomoci, pokud se žena i přes náročné období, kterým právě procházíme, vnitřně zklidní. Toho lze dosáhnout pomocí jógy, meditace či například tradičního čínského cvičení cchi-kung, které dokáže uvolnit nahromaděný stres a napětí. Jeho pravidelné cvičení uvolní emoce, uklidní mysl a pomůže napravit držení těla,“ vysvětluje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

„Rehabilitační účinky má rovněž cvičení podle Ludmily Mojžíšové. Doporučujeme je jako podpůrnou metodu i našim pacientkám, které procházejí procesem umělého oplodnění. Blahodárné je ale pro všechny ženy,“ popisuje lékařka. Stažením svalů pánevního dna může dojít ke zhoršení metabolismu v malé pánvi a s tím souvisejícímu vzniku nepravidelné či bolestivé menstruace. Cvičení podle Mojžíšové dokáže pomocí reflexního ovlivňovaní svalů pánevního dna odstranit některé druhy takzvané funkční neplodnosti.

Zdravé trávení je základ. Bez sleziny v rovnováze ale nefunguje

Není ničím překvapivým, že současná situace a karanténní opatření vedou k nudě či frustraci a řada žen tak daleko snáze a častěji sáhne po něčem nezdravém k snědku. „Dle východní medicíny vede konzumace některých potravin k nadměrné vlhkosti organismu, což má za následek nárůst nízké děložní sliznice, do níž se embryo jen těžko ‚uhnízdí‘,“ říká odbornice na reprodukční medicínu.

Mezi potraviny, které za nadměrným vnitřním vlhkem stojí, patří sladkosti, bílé pečivo, veškeré výrobky z kravského mléka, smažená jídla, slazené nápoje či tvrdý alkohol. Poměrně překvapivě spoustě žen neprospívá ani nadbytek syrové zeleniny. Pšenice a pasterizované mléko mají extrémně zahleňující a ochlazující účinek a působí tak i na prostředí v malé pánvi. Takový stav se u některých žen může projevit například opakovaným odmítáním embrya. Vhodné jsou naopak obiloviny a luštěniny, skořice, zázvor, lékořice, vařené nebo dušené drůbeží maso, ryby, mrkev, dýně a jiné potraviny, jež příznivě působí na slezinu a trávicí soustavu.

Ačkoliv ani nadváha početí příliš nepřeje, není nutno držet přímo redukční dietu. Cílem je dostat organismus do optimálního stavu. Stačí si osvojit pouze několik zásad:

  • Zatěžujících potravin se nemusíte zcela vzdát, platí zde ale zlaté pravidlo všeho s mírou.
  • V zimě konzumujte více masa, které váš organismus zahřeje, naopak v létě jezte zase více ovoce a zeleniny, které organismus skvěle ochladí.
  • Ovoce a zeleninu vyhledávejte spíše lokální
    a v zimě syrovou zeleninu zkuste vynechat.
  • Výrazně omezte pšeničné výrobky
    a používejte jiné, zdravější obiloviny.
  • Omezte také pasterizované kravské mléko. Zkuste jej nahradit alespoň nepasterizovaným mlékem z ověřeného zdroje, nepasterizovanými sýry či jej vyměňte za mléko kozí a ovčí.
  • Vyřaďte slazené nápoje a začleňte do jídelníčku více vody a bylinných čajů podle individuální potřeby.
  • Obecně se stravujte podle systému Výživa dle pěti elementů, kterou východní medicína doporučuje.

Návštěvu gynekologa zbytečně neodkládejteO zdraví ženských orgánů je důležité pečovat i v době, kdy je řada ordinací otevřená pouze v nouzovém režimu. „V případě akutních potíží s návštěvou gynekologa neotálejte, a to ani během karanténních opatření. Některé nemoci, jako například mykóza, infekce chlamydiemi či infekce ureaplazmou, mohou při přecházení vyústit až v chronickou formu a zapříčinit neplodnost. Svému lékaři před návštěvou ordinace zavolejte, jistě vám vyjde vstříc,“ radí Kateřina Veselá.Gynekologa by pak podle ní měly navštívit co nejdříve také ženy, které se o miminko snaží bezvýsledně déle než rok, v případě žen starších 33 let je návštěva vhodná dokonce již po půl roce. Omezení mohou trvat celé měsíce a odklad vyšetření u specialisty může léčbu značně zkomplikovat.

„V některých případech totiž mohou potíže s početím značit, že u ženy dochází k poklesu ovariální rezervy. Ta se pak pod kritickou mez může dostat v řádu pouhých několika měsíců. Rozhodující je proto včasná diagnóza a téměř okamžité zahájení léčby,“ vysvětluje lékařka. „Řada párů bohužel odkládáním léčby neplodnosti promešká svoji šanci mít potomka z vlastních reprodukčních buněk a později je odkázána výhradně na přijetí dárcovských vajíček nebo spermií,“ uzavírá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *