INDUSTRY CLUSTER 4.0 pomáhá firmám v hledání chytrých řešení. Provádí inovační audity i exkurze do továren

Digitalizace a automatizace výroby patří v posledních letech ke stěžejním aktivitám, které mají podnikům pomoci obstát v boji s konkurencí. Jihomoravským firmám pomáhá s aplikací principů Průmyslu 4.0 již pátým rokem INDUSTRY CLUSTER 4.0. Díky inovačním auditům, ale také přednáškám, konferencím a exkurzím do chytrých továren mohou načerpat potřebnou inspiraci. Networkingové aktivity klastru jim pak pomáhají najít vhodné partnery a své záměry realizovat.

INDUSTRY CLUSTER 4.0 vznikl na jihu Moravy již v roce 2016 a aktuálně jsou jeho členy na tři desítky firem. „Cílem klastru je vzdělávání podniků – od těch malých a středních až po velké hráče – na poli digitalizace a automatizace výroby. Členským firmám pomáháme najít a realizovat vhodná řešení v rámci Průmyslu 4.0. Stejně tak jim díky dalším aktivitám umožňujeme nalézat nové obchodní partnery, ať již v roli dodavatelů, tak i zákazníků,“ říká Tomáš Kubala, předseda představenstva INDUSTRY CLUSTER 4.0.

Inovační audity a exkurze do chytrých továren

Reálným přínosem při hledání inovativních řešení jsou pro podniky Inovační audity 4.0. Jedná se o analýzu stavu podnikových a výrobních procesů s ohledem na trend digitalizace průmyslu. Během něj je analyzována úroveň společnosti v jednotlivých oblastech, identifikovány potřeby a navrhnuty možnosti řešení. „Důležitou součástí těchto aktivit je také poradenství v oblasti financování inovačních projektů v digitalizaci a automatizaci výroby, které pak firmám následně pomůže s vlastní realizací,“ dodává Tomáš Kubala.

Členskými firmami kvitovanou aktivitou jsou pak také exkurze do chytrých továren a provozů v Česku, ale i zahraničí. V roce 2019 si tak jejich zástupci mohli prohlédnout například výrobní linky a pracoviště s vysokým stupněm automatizace a digitalizace dvou společností v Horním Rakousku. Pandemie onemocnění covid-19 v tomto roce tyto aktivity zbrzdila, podle Tomáše Kubaly v nich však klastr bude pokračovat, jakmile to situace dovolí.

Že jsou tyto aktivity pro členské firmy přínosné a vedou k reálným výsledkům, dokazuje například úspěšná spolupráce společností Astra Motor a Unicorn Systems. Výsledkem tohoto spojení je řešení, které přednímu evropskému výrobci precizních řezných a obráběcích nástrojů pomohlo přejít od papírové dokumentace k digitálnímu řízení výroby.

Astra Motor díky řešení od Unicorn Systems, které letos získalo ocenění Microsoft Awards 2019, zkrátila režijní časy až o 90 procent. „V našem typu výroby jsou časově nejnáročnějšími procesy přípravy výroby, zpracování dokumentace a řízení externích procesů a činností spojených s expedicí. Právě tyto procesy se podařilo díky navrženému řešení významně zkrátit. Výběr toho správného partnera nám přitom značně usnadnilo to, že obě firmy jsou členem INDUSTRY CLUSTER 4.0. Během krátké doby jsme se přesvědčili, že jedeme na stejné vlně a samotné realizaci nic nebránilo,“ řekl Jan Keprda, jednatel společnosti Astra Motor.

Přednášky, workshopy, konference i vzdělávání

Velký důraz klade INDUSTRY CLUSTER 4.0 také na vzdělávání. V průběhu roku tradičně pořádá řadu workshopů a přednášek, v rámci Akademie 4.0 pak vypisuje rovněž vzdělávací kurzy zaměřené na oblast digitalizace a automatizace. Účastníci si přitom mohou vybrat hned z několika oblastí souvisejících s Průmyslem 4.0. Zaměřit se mohou například na měkké a manažerské dovednosti, obecné či specializované IT nebo technické a jiné odborné vzdělávání. Kurzy bývají díky dotačním programům zdarma.

Nedílnou součástí činností klastru jsou pak konference. „V příštím roce plánujeme ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Brno již pátý ročník mezinárodní konference BRNO INDUSTRY 4.0. Konference by měla být tradičně rozdělena do několika částí a na účastníky bude čekat řada přednášek i odborných bloků, na nichž vystoupí odborníci z předních technologických firem,“ popisuje Tomáš Kubala s tím, že v roce 2020 to byli například zástupci firem Unicorn Systems, B&R, Schunk, Microsoft, SAP či Siemens.

Networking nově on-line

Situace kolem pandemie covid-19 v letošním roce příliš nenahrává networkingovým akcím, B2B setkáním a kooperačním burzám, které tvoří jeden z pilířů, o něž INDUSTRY CLUSTER 4.0 své aktivity opírá. Pro plánované aktivity a akce, jako jsou mezinárodní konference BRNO INDUSTRY 4.0 nebo odložené technologické Dny chytré výroby, bude přirozenou součástí i virtuální B2B platforma.

„Virtuální platforma umožní účastníkům potkat se on-line se zástupci firem a experty z oblastí inteligentní výroby, průmyslu 4.0 či kybernetické bezpečnosti. Konference a technologické dny umožní získat přehled o nejnovějších vyspělých technologiích, poptávce po inovacích ze strany institucí a měst, nových aplikacích od malých a středních podniků a výzvách, kterým čelí velké firmy. Prostřednictvím virtuálního kooperačního portálu se pak mohou zaregistrovat a vybrat si partnery pro online jednání,“ dodává předseda představenstva klastru Tomáš Kubala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *