Vysílačky na trhu drží už 80 let. Nevytlačily je ani mobily

Vysílačky neboli radiostanice spolehlivě fungují již 80 let a své využití nacházejí i v době mobilních telefonů.  Stále jsou důležitým nástrojem komunikace u policie, armády či v logistice. Odborníci se shodují, že jsou nenahraditelné pro svou odolnost, bezpečnost a nezávislost na pokrytí signálem.

Vysílačky provázejí lidi již od druhé světové války a dosud je zcela nenahradily ani mobilní telefony. Využívají se především ve veřejné bezpečnosti – v armádě, u policie či složek záchranného systému – či v dopravě a logistice. Velmi oblíbené jsou však i mezi turisty nebo vodáky. Jejich nespornou výhodou oproti mobilním telefonům je totiž použitelnost v podstatě kdekoliv. „Policie České republiky v současné době využívá vysílačky s digitální sítí Pegas. Používají se pro komunikaci mezi operačním důstojníkem a policisty, ale i mezi policisty vzájemně. V případě výpadku mobilních sítí či pohybu v místech nepokrytých mobilní sítí je mnohdy komunikace prostřednictvím vysílaček jediným možným způsobem,“ kvituje Eva Kropáčová, vrchní komisařka Policie ČR.

Moderní přenosné vysílačky dále vynikají odolností, kterou jim běžné smartphony mohou jen závidět – jsou odolné vůči otřesu, vydrží i několikero upadnutí na tvrdý povrch, odolají nepřízni počasí i vodě. Některé modely si zachovají funkčnost například i po půlhodinovém pobytu pod vodou v hloubce jeden metr. „Výrazným plusem vysílaček oproti mobilním telefonům je také výdrž baterie. Existují typy vysílaček, které svým uživatelům poskytnou i týdenní výdrž, samozřejmě dle míry užívání,“ podotýká Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem baterií do mobilních zařízení značky T6 Power.

Jsou bezpečné, praktické a šetří náklady

Vzhledem k tomu, že komunikace přes vysílačky může probíhat v uzavřených neveřejných sítích, je rovněž méně náchylná bezpečnostním hrozbám. Provozu vysílaček ve firemním sektoru poté nahrává úspora nákladů. Oproti mobilním telefonům totiž u nich není pro volání třeba platit paušální tarif či dobíjení kreditu. Investice do těchto zařízení se tudíž velmi brzy vrátí a následně již firma jejich používáním jen šetří. Tyto dvě výhody potvrzuje i Petr Rožek, výkonný ředitel Svazu spedice a logistiky České republiky: „Krátkovlnné vysílačky jsou i nadále široce využívány ve venkovní logistice a některých druzích přeprav, a to především pro jejich méně nákladný a třetím stranám uzavřený provoz,“ říká.

Co se přepravy týče, často se vysílačky uplatňují především v kabinách kamionů, ať už v podobě zabudovaných přístrojů, či těch ručních, pro něž lze použít speciální držáky a připevnit je přímo k volantu. V kombinaci s náhlavními soupravami je jejich použití stejně bezpečné jako použití hands-free telefonu. Oproti nim ale vysílačky nabízejí ještě jednu výhodu, není totiž potřeba vytáčet žádné číslo, hovor lze zahájit jediným stiskem tlačítka, příjem je pak zcela automatický. Komfortu komunikace v kabině vozidla rovněž přispívá technologie potlačení okolního ruchu, jíž řada vysílaček disponuje.

Komunikace je základ. Zahálení na Facebooku nehrozí

Ve výčtu výhod vysílaček nelze opomenout ani to, že jde o zařízení primárně určené ke komunikaci a tomuto účelu je u nich vše podřízeno. Mobilní telefony jsou sice též komunikačními zařízeními, ovšem dnešní smartphony krom toho nabízejí i řadu dalších funkcí. Ty sice často mohou být k užitku uživatele, ale rovněž jsou mnohdy zdrojem rozptýlení. Řada chytrých telefonů má též své rozhraní zahlceno různými aplikacemi a k zahájení hovoru je tak potřeba proklikat se několika úrovněmi interfacu. Nehledě na to, jak složité bývá vytočit na mobilu číslo třeba v hutných pracovních rukavicích. Ke komunikaci poté vysílačky přispívají i tím, že zahrnují možnost volby typu komunikace. Možné tak je hovořit pouze s jedním člověkem, nebo rovnou s celým několikačlenným týmem.

V neposlední řadě nabízejí moderní vysílačky i nástroje přispívající bezpečnosti, zejména jde-li o pohyb v terénu. Mohou totiž disponovat GPS či Bluetooth nástroji, které monitorují a zobrazují aktuální lokaci uživatelů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *