Umělci v Brně na živo pomalují dvě trafostanice

Poslední prázdninovou sobotu 31. srpna oživí v Brně umělci svými velkoplošnými malbami dvě rozvodny elektrické energie. Umělci z ateliéru Malujemejinak ztvární propojení energie s ochranou ohrožených druhů ptactva a Nikola KHOMA Vavrous upozorní na problematiku týraných dětí. Brňané se mohou v rámci dne otevřených dveří společnosti E.ON přijít podívat, jak takzvaný mural art vzniká.

Budovy trafostanic v řadě český měst slouží jako veřejné galerie. Už na konci srpna v Brně přibudou další dvě, které oživí velkoplošnými malbami autoři z ateliéru Malujemejinak a Nikola Vavrous vystupující pod uměleckým jménem KHOMA. „Umělcům jsme dali k dispozici dvě trafostanice. První se nachází přímo ve dvoře společnosti E.ON v brněnské Lidické ulici, druhá stojí v lužáneckém parku. V sobotu 31. srpna pořádáme pro veřejnost den otevřených dveří, kde lidé na živo uvidí, jak taková velkoplošná malba vzniká,“ uvádí Božena Herodesová ze společnosti E.ON.

Nápad pomalovat zařízení na distribuci elektrické energie vznikl v rámci projektu E.ON Smart City, do kterého se zapojují obce a města na celém distribučním území od Šumavy po Bílé Karpaty. Oslovováni jsou nejen umělci, ale také děti, senioři nebo tělesně postižení, díky nimž vznikají originální malby na různá témata.

Malba v Lidické ulici představí ohrožené druhy ptactva

Na fasádě trafostanice v Lidické ulici vznikne malba, která ukáže, jak energetici osazováním speciálních konzol výrazně snižují riziko zranění ptáků. „Poměrně dlouho jsme přemýšleli, co na trafostanici namalujeme. Nakonec jsme se rozhodli připravit kompozici z ohrožených druhů ptáků, jako je moták, orel, čáp nebo výr velký. Ptáci jsou v technické kompozici, není to realistická malba a vyzařuje z toho energie,“ prozrazuje jeden z autorů malby Lukáš Veselý z ateliéru Malujemejinak. Autoři velkoplošné malby odhadují, že jim práce zabere čtyři až pět dní. Hotovo budou mít poslední srpnovou sobotu. Spotřebují přibližně 60 litrů fasádních barev a třicet až čtyřicet sprejů. S tvorbou umělců z atelieru Malujemejinak se Brněné mohou setkat i na dalších místech. Například zeď u zastávky Ondrouškova v brněnské Bystrci nedávno oživila malba na téma 150 let hromadné dopravy, graffiti zdobí garážový dům v Brně-Líšni a velkoplošná malba zase trafostanici na Kolišti.

Lužánky upozorní na týrání dětí

Trafostanice v parku Lužánky upozorní na problematiku týraných dětí v Česku. O tomto problému se na veřejnosti moc nemluví, přitom nahlášených případů ročně napočítáme mnoho. Nikola Vavrous spolupracuje s nekomerční iniciativou Bytůstka.cz, což je webová stránka, která na týrání dětí upozorňuje. „Budeme tvořit tematickou malbu na celou trafostanici. Využijeme prvky z grafiky stránek Bytůstka.cz, aby došlo k propojení toho, co lidé vidí v ulicích, s tím, co je na webu. Trafostanice je umístěna v lužáneckém parku v Brně, kde se pohybuje spousta rodin, které chceme na problém týraných dětí upozornit,“ říká Nikola Vavrous. Grafiku připravoval autor malby spolu s ilustrátorem Janem Augustou, který vytvořil vizuál zmíněného webu. Malba na fasádě trafostanice bude vznikat postupně v posledním prázdninovém týdnu od čtvrtka do soboty. Další díla Nikoly Vavrouse mohou lidé vidět například na trafostanici na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou nebo na bývalém cukrovaru v Praze Modřanech.

Zábava pro celou rodinu

Den otevřených dveří E.ONu nabídne v Brně kromě malování umělců na trafostanice také originální program pro děti i dospělé. „Čtyřikrát denně poběží streetartové kino, děti mohou ochutnat v naší chillout zóně speciální limonádu Ampérovku nebo si zaskákat v nafukovacím hradě. Dospělí mohou společně s dětmi navštívit expozici 100 let s elektrickou technikou nebo fotokoutek s Teslou,“ láká k návštěvě Božena Herodesová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *