Společnost PFISTERER získala ocenění Zlatý Amper 2019 za inovativní připojovací a kontaktovací technologii FrontCon

V rámci mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2019 v Brně, Česká republika, získala společnost PFISTERER ocenění Zlatý Amper za svůj inovativní princip kontaktování FrontCon pro rychlé a bezpečné připojování jednožilových izolovaných VVN kabelů.  Je to již podruhé, co společnost PFISTERER získala toto prestižní ocenění.

U vysokonapěťových silových kabelů se stále častěji používá konstrukcí jednožilových izolovaných vodičů, které výrazně snižují skin a proximity efekt. Tak lze přenášet vyšší výkony při stejném průřezu. Tato konstrukce kabelu však komplikuje jeho připojování, protože kontaktování jednotlivých izolovaných kabelů je časově náročné a funguje jen podmíněně. Technologií FrontCon sleduje proto společnost PFISTERER zcela nový, doslova čelní přístup: Na rozdíl od běžného řešení se systém FrontCon montuje přímo na konec kabelu – jednotlivé žíly kabelu není třeba upravovat. Namísto toho zajišťují kontakt na čelních stranách jednotlivých žil speciálně vyvinuté kontaktní kuličky. Ty se ve velkém množství chovají podobně jako kapalina. Vyrovnávají drobné nerovnosti na konci vodiče a zajišťují tak stejné kontaktní síly v celém průřezu vodiče. To umožňuje velmi krátkou konstrukci kontaktního systému pro všechny napěťové úrovně a průřezy vodičů až do 2 500 mm². Současně se tak výrazně zkracuje časová náročnost. Montáž trvá zhruba pouhé dvě hodiny – ne déle, než u běžných kabelů.

Zcela nově promyšlený systém čelního kontaktování

Tento inovativní přístup přesvědčil také odbornou porotu sestavenou z předních vědců v tradiční soutěži o nejlepší exponáty veletrhu. Již po 27. byla udělována cena „Zlatý Amper“ – společnost PFISTERER se prosadila v kategorii Elektrotechnika. Pro hodnocení exponátů jsou rozhodující jejich globální konkurenceschopnost, technická a technologická úroveň, originalita použitého řešení, bezpečnost a snadnost použití i možnosti zajištění servisu a náhradních dílů.

Ocenění převzal šťastný Marcin Kaczak, Sales Manager společnosti PFISTERER pro Česko a Slovensko: „Máme z ocenění radost a chtěli bychom poděkovat našim zákazníkům za jejich důvěru. Pracujeme každý den na neustálém zlepšování našeho produktového portfolia, abychom vyhověli potřebám našich zákazníků a nabízeli jim v našich řešeních přidanou hodnotu a tím také příspěvek k úspěchu jejich projektů. I v příštích letech chceme být průkopníky technologického rozvoje s dalšími inovacemi.“

Osvědčený kontaktní systém pro vysokonapěťové kabely

FrontCon má typové osvědčení se speciálními kabely a dodává se jako připojovací technologie pro kabelové připojovací díly CONNEX a koncové uzávěry IXOSIL a pro spojování kabelů v objímkách MSA. Kontaktní systém lze přizpůsobit libovolným sestavám a umožňuje vytvářet spolehlivá a ekonomická řešení v kabelových systémech.

Pro společnost PFISTERER je to již podruhé, co získává ocenění Zlatý Amper. V roce 2012 byl již na odborném veletrhu oceněn suchý, bezolejový a bezplynový koncový uzávěr IXOSIL EST. Ten lze od té doby dodávat v různých variantách také s integrovaným svodičem přepětí pro rozvodny (EST SUB SA/SC).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *