Plánujete dovolenou v exotice? Nezapomeňte na očkování

Čím dál více Čechů vyráží v jarních i letních měsících na exotickou dovolenou. Při cestách do více či méně turisticky navštěvovaných zemí občas opomíjejí prevenci v podobě očkování. Lékaři cestovní medicíny přitom upozorňují na nutnost aplikace látek mnohdy až 8 týdnů před odjezdem. Nejčastěji varují před žloutenkou, meningokokem, břišním tyfem, žlutou zimnicí a vzteklinou. Některé vakcíny, respektive část jejich ceny, si lze nechat proplatit zdravotní pojišťovnou.

Čeští turisté při výběru dovolené stále častěji volí exotické země. Potvrzují to statistiky cestovních agentur. „Zájem Čechů o pobyty v exotických destinacích každoročně stoupá. Hitem tohoto roku jsou Spojené arabské emiráty, Mauricius, Zanzibar či Kapverdské ostrovy. Nově lidé cestují i do méně turisticky známých vzdálených států, jakými jsou třeba Senegal, Gambie, Omán, Mexiko či Jamajka,“ uvedla Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která prodává nejvíce online zájezdů v České republice. Dle jejích slov by měla každá společnost zprostředkovávající zájezdy do cizích zemí poskytovat všechny důležité a praktické informace o cílové destinaci, včetně informací o očkování. To by mělo být bezesporu nezbytnou součástí příprav. Lidé cestující na vlastní pěst pak mohou pro ověření prevence využít jiné, běžně dostupné zdroje, například informační portál Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo web ministerstva zahraničních věcí.

Kam se nechat naočkovat?

Do většiny exotických zemí není pro turisty očkování povinné. Lékaři jej však doporučují jako základ preventivní ochrany před nebezpečnými chorobami, jež mohou po nákaze ohrozit člověka i na životě. Thajsko, Vietnam, Srí Lanka, Spojené arabské emiráty, Mauricius, Zanzibar, Kapverdské ostrovy či Peru – to je stručný výčet nejnavštěvovanějších destinací, do kterých by se lidé měli nechat naočkovat. „Rozsah očkování záleží na charakteru pobytu. Obvykle se ale doporučuje očkování proti hepatitidě typu A, břišnímu tyfu, případně proti vzteklině,“ okomentovala Iva Šípová, vedoucí lékařka z pracoviště epidemiologie Nemocnice České Budějovice. Dále je doporučeno nechat si aplikovat vakcínu proti virové hepatitidě typu B neboli žloutence typu B, jež může ohrozit turisty v afrických zemích i v zemích Západního Pacifiku a Jižní Ameriky. Na seznamu běžnějších očkování jsou také látky proti meningokokům a též proti dětské obrně, pokud se v dané zemi vyskytuje. Častá je například v Nigérii, Kamerunu či Etiopii. Do zemí Dálného východu se pak radí zvážit očkování proti klíšťové meningoencefalitidě, v některých případech proti japonské encefalitidě, záškrtu a chřipce.

Přehled očkování pro letošní TOP destinace

Země Povinné očkování Doporučené očkování
Thajsko žlutá zimnice* žloutenka typu A, žloutenka typu B, břišní tyfus
Spojené arabské emiráty žloutenka typu A, žloutenka typu B, břišní tyfus
Zanzibar žloutenka typu A, žloutenka typu B, břišní tyfus
Kapverdské ostrovy žloutenka typu A, žloutenka typu B, břišní tyfus
Srí Lanka žlutá zimnice* žloutenka typu A, žloutenka typu B, břišní tyfus
Peru žlutá zimnice* žloutenka typu A, žloutenka typu B, břišní tyfus

*Povinné při příjezdu ze zemí s endemickým výskytem žluté zimnice.

Kdy s očkováním začít?

Před dovolenou je dobré navštívit lékaře s dostatečným předstihem. „V ideálním případě by zájemci měli navštívit očkovací centrum šest až osm týdnů před cestou. Mezi podáním různých vakcín musejí být dodrženy dvou až čtyřtýdenní intervaly,“ upřesnila primářka Infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice Stanislava Šimková. Cestovatelé by také měli počítat s dalšími vlivy, v aktuálním období jsou tím nejčastějším hlavně virová onemocnění, jež možnost podat vakcínu eliminují, a očkovací proces se tak prodlužuje. Řešením je pak nechat si naočkovat více látek najednou. Při jedné návštěvě lze obvykle aplikovat dvě vakcíny. Je však nutné dodržet očkovací schémata, která určují, kdy a kolikrát lze konkrétní látku podat,“ doplnila Šípová z českobudějovické nemocnice. Nejbližší místo, kde podstoupit očkování, lze vyhledat například na webových stránkách www.ockovani.cz.

Povinná vakcína proti žluté zimnici

Existují rovněž destinace, kde je očkování povinností. Při jeho absenci může být turistům dokonce do dané země zakázán vstup. Požadovaným dokladem je v tomto směru takzvaný Mezinárodní očkovací průkaz, který si lze nechat vystavit v jakémkoliv očkovacím centru. „Povinné očkování určuje Světová zdravotnická organizace do zemí, kde je endemický výskyt žluté zimnice. Některými státy může být vyžadováno ještě očkování proti meningokokovým a pneumokokovým nákazám,“ zdůraznila Šimková. Očkování proti žluté zimnici je vyžadováno při cestách do subsaharské Afriky, tedy například při návštěvě Keni, Konga či Ugandy. Platí i do většiny států Jižní Ameriky. V asijských zemích si mohou vyžádat doklad o očkování proti této nemoci v případě, že se turista před příjezdem zdržoval v místech, kde nákaza žlutou zimnicí hrozí. „Důvodem je zabránění zavlečení této infekce, protože v tropických oblastech Asie žije komár druhu Aedes, který virus žluté zimnice může přenášet,“ doplnila Šimková. Cestovatelům se doporučuje, aby se o povinnosti vakcinace informovali na konzulátu či velvyslanectví země, do níž chtějí vycestovat. Tamější orgány mohou danou povinnost měnit dle uvážení. Seznam odborných pracovišť zajišťujících očkování proti žluté zimnici poskytuje na svých stránkách Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Část vakcinace proplatí pojišťovna

Turisté, kteří navštíví kterékoliv očkovací centrum či specializované pracoviště cestovní medicíny při zdravotnických střediscích, mají možnost si nechat část vakcinace proplatit ze zdravotního pojištění. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna hradí cestovní prevenci do výše 1000 korun. Až 300 korun uhradí cestovatelům Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví. Svým pojištěncům proplatí část očkování také Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. „V roce 2019 přispíváme našim klientům až 500 Kč na vybraná očkování pro cesty do zahraničí,“ řekla Lucie Krausová ze Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Musí se však jednat o očkování, jež podle platné legislativy není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. „Příspěvek je poskytován na očkovací látku, a to na jakoukoli dávku z očkovacího schématu, i na přeočkování,“ upřesnila Krausová s tím, že o příspěvek na očkování proti jednomu onemocnění lze v tomto roce žádat pouze jedenkrát. Lidé mohou požádat na kterékoli z poboček, případně také pomocí zaslaného formuláře poštou. „Společně s žádostí o příspěvek je třeba předložit doklad o nákupu očkovací látky a lékařem potvrzený doklad o provedení vakcinace, případně čestné prohlášení k očkování proti vzteklině, jež je ke stažení na našich webových stránkách,“ uzavřela Krausová.

Průměrná cena za nejčastější očkování

Onemocnění Průměrná cena očkování za 1 dávku Počet nutných dávek
Žlutá zimnice 1 330 Kč 1 dávka
Žloutenka typu A 1 490 Kč 2 dávky
Žloutenka typu B 1 190 Kč 3 dávky
Břišní tyfus 1 050 Kč 1 dávka
Cholera 1 300 Kč 2 dávky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *