Nejste fanda vysokých teplot? Vyrazte za krásami severní Evropy

Na sever v létě? Zkuste netradiční dovolenou s příjemnými teplotami kolem 20 stupňů. Finsko, Dánsko, Norsko, Švédsko i Island se pyšní skvostnými přírodními scenériemi, ve většině metropolí si navíc užijete historické památky i pulzující život. Ideální poznávací mix severu Evropy nabízejí také plavby na zaoceánských lodích, stačí si jen vybrat z pestré nabídky.

Když se řekne letní dovolená, většina lidí si nejspíše představí pobyt u moře v některé z oblíbených prosluněných destinací, kde teploty často překračují i 40 stupňů Celsia. Ne všichni si ovšem na vedra potrpí, zvlášť když v posledních letech zažíváme čím dál více tropických dnů i u nás. Kam vedru utéct, a přesto si užít báječnou zahraniční dovolenou? Zamiřte na sever. Teplota se tu přes letní měsíce pohybuje okolo 20 stupňů Celsia a moře vám v určitých místech nabídne i příjemných 22 stupňů.

Navštivte nejšťastnější země světa!

Skandinávské a další severské země Češi zatím pro své letní dovolené poměrně neprávem opomíjejí, a to je škoda. Na tomto kousku Evropy najdete totiž něco zcela magického. Setkáte se tu s pestrým kulturním životem, krásnými a až nevídaně čistými městy, historickými skvosty, výbornou gastronomií, a především dechberoucí přírodou. I lidé jsou tu obecně milí, přívětiví a dobrosrdeční. Severské státy v čele s Finskem, Dánskem a Norskem už dlouhá léta dominují žebříčkům zemí světa, kde jsou lidé nejšťastnější. Není se tedy čemu divit, že jejich životní filozofie, hlavně dánské „hygge“, jsou současným fenoménem mezi lidmi hledajícími spokojenost a štěstí v životě. „Severskou radost ze života máte ideální možnost objevovat právě v létě, kdy se tyto národy mohou těšit z přívalu slunečních paprsků. V období mezi květnem a srpnem zde panují bílé noci, kdy slunce nikdy plně nezapadne, čehož místní využívají k široké škále kulturních aktivit. Během léta tu probíhají festivaly, slavnosti nebo lokální svátky,“ říká Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Města nabízejí historické skvosty i čtvrtě, kde to žije

Dovolenou v severských zemích si užijí především ti, kdo rádi navštěvují životem a historickými památkami hýřícími metropole, a také milovníci přírody. Ty první jmenované jistě nadchne švédský Stockholm, takzvané Benátky severu, který se pyšní jedním z nejzachovalejších historických center v celé Evropě, nebo třeba Dánská Kodaň, jež nabídne památky, kulturu i zábavu: od místních katedrál a královských paláců přes množství muzeí a galerií až po zábavní park Tivoli nacházející se přímo v historickém jádru města. Krásné památky naleznete i v norském Oslu, to vás ale pravděpodobně ještě více zaujme svou „zeleností“ – celých 55 procent plochy města tvoří les a další zeleň. Množstvím zelených ploch a parků oplývají též finské Helsinky, které navíc okouzlí i svou úžasnou živostí. Finové jsou totiž velmi družný a veselý národ a své dny i noci si umějí náležitě vychutnat. „Nejživější částí Helsinek je bezesporu čtvrť Kallio s nespočtem barů, restaurací, kaváren, ale i obchůdků či butiků,“ vyjmenovává Andrea Řezníčková. „Metropole i celé státy severní Evropy lze báječně a pohodlně objevovat kupříkladu během okružních plaveb na zaoceánských lodích, které se mezi našimi klienty těší rostoucí popularitě,“ dodává a doporučuje například okružní plavbu na moderní výletní lodi Costa Magica. Osmidenní plavba vás zavede nejen do Stockholmu a Helsinek, ale i ruského Petrohradu a estonského Tallinnu. Mimo to turisty přímo na palubě lodi čeká lázeňský areál, multifunkční hřiště, 3 venkovní bazény, prostorný bar s živou hudbou a pro děti i několik dětských heren a klubů.

Tip na dovolenou:

Okružní plavba Švédsko–Finsko–Rusko–Estonsko–Švédsko, loď Costa Magica, 8 dní, plná penze, od 15 510 Kč, více zde

Přírodní unikáty, kam se podíváte

Opravdový pozemský ráj si pak v severských zemích užijí zmínění milovníci přírody: krásné lesy, nekonečné pláně, stovky a tisíce jezer, vyhlášené fjordy a další zátoky, na nebi polární záře. Mnoho cestovatelů volí objevování severských zemí po vlastní ose, k čemuž jim nahrává i velmi vstřícná pravidla pro volný pohyb a kempování v přírodě. „Kupříkladu v Norsku platí takzvané ‚right to roam‘, doslovně ‚právo toulat se‘, díky němuž mohou místní i turisté stanovat téměř kdekoliv, a to i na soukromém pozemku. Jediné, co musejí dodržovat, je vzdálenost alespoň 150 metrů od nejbližšího obydlí a také ohleduplnost k přírodě,“ vysvětluje Andrea Řezníčková. Chcete-li ale ze své dovolené vytěžit maximum a poznat co nejvíce, je vhodné obrátit se na služby cestovních kanceláří a vybrat si z nabídky poznávacích zájezdů. Zkuste třeba zájezd do severní oblasti Finska, Laponska, nabitý pěší turistikou a poznávání tohoto kouzelného koutku světa. Projdete se severskou tajgou, navštívíte farmu, kde chovají desítky psů husky, stanete na samotném polárním kruhu a mnoho dalšího.  Obzvláště výjimečných zážitků se cestovatelé rovněž dočkají při poznávací dovolené na Islandu. Tato úchvatná země „ohně a ledu“ co do „městských“ požitků příliš nenabízí, vynahradí vám to však právě přírodními krásami. Přímo legendární jsou místní vodopády, například nejoblíbenější „zlatý vodopád“ Gullfoss nebo majestátní šedesátimetrový Skógafoss, a také gejzíry a laguny s termální vodou. Opomenout rovněž nelze ani místní sopky, třeba Heklu nebo světoznámou Eyjafjallajökull, a ledovce. Vynechat by turisté neměli ani nabídku plaveb kolem ostrova za pozorováním velryb.

Tip na dovolenou:

Poznávací zájezd Laponsko na konci léta, 8 dní, letecky, polopenze, od 31 900 Kč, více zde

Poznávací zájezd Sedm divů na Islandu, 6 dní, letecky, snídaně, od 32 900 Kč, více zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *