Letní kina ožívají. Na kolečkách, v bývalých jatkách i doma na zahradě

Nejlepším společníkem pro prázdninové večery je dobrý film. V letních kinech nepřijdou zkrátka milovníci českých komedií, kasovních trháků ani fanoušci svérázné skandinávské či německé kinematografie.

Co do počtu letních kin vítězí Praha, kde je možné sledovat filmy pod širým nebem ve více než desítce kin. Kromě tradičních míst, jako je nábřeží Vltavy, nabízí hlavní město i méně obvyklé prostory, zato se svéráznou atmosférou, jako je areál pro živé umění MeetFactory nebo zahrada Werichovy vily u řeky Čertovka, kde diváci poslouchají zvukovou stopu filmu ze sluchátek.

Čím dál častěji kina nesázejí pouze na nedávné hity multiplexů nebo léty prověřené klasiky. Na letních scénách má prostor i alternativnější program, jako jsou artové snímky, dokumenty nebo evropská díla. Protiváhou mainstreamové produkce je typické například kino na radnici Brna-střed, provozované spolkem Noční motýl. „Diváci se u nás mohou těšit na pravidelné programové celky, k nimž patří retrospektivy slavných režisérů, výběr světové klasiky nebo dokumentární filmy. Tradiční součástí letního kina je cyklus Das Sommerkino pořádaný ve spolupráci s Goethe-Institutem, který představí filmy z německy mluvících zemí. Každoročně program letního kina doplňuje také výběr z kolekce skandinávských filmů,“ uvedla předsedkyně spolku Monika Šimková.

Stále častěji se dramaturgy programu stávají i sami diváci. Provozovatelé totiž dávají vybrat lidem filmy k promítání formou internetového hlasování. To je případ například Jablonce nad Nisou, kde provozovatelé kina nechali diváky vybrat film na úvod sezóny. Na český film Teroristka, který hlasování vyhrál, se přišlo podívat na 800 diváků. Na výběr diváků vsadilo také letní kino v Ostravě-Porubě, kde lidé na Facebooku hlasovali dokonce o jediném filmu, který kino v letošní sezoně promítne. I tady diváci vybrali Českou komedii – tentokrát Ženy v běhu.

Podle průzkumu internetové televize Kuki odpovídá výběr těchto filmů dlouhodobému vkusu filmových fanoušků. „U našich diváků jsou stále velmi oblíbené české filmy. Potvrdilo se to i na filmových kolekcích, které divákům každoročně zpřístupňujeme. České filmy vedou žebříčky oblíbenosti,“ informoval vedoucí prodeje Kuki Vladimír Tovarňák.

Kino na kolech

Ne všechna kina mají stálou adresu. Svobodnou letní atmosféru doplňují kočovná kina, jako je Kinematograf bratří Čadíků. Nejznámější český pojízdný biograf v rámci projektu Filmové léto brázdí republiku vozy s projektory už pětadvacet let, na Slovensku působí potulné kino od roku 2002. Všech 15 mobilních kin promítá výhradně české filmy (na Slovensku i slovenské) a veškeré dobrovolné vstupné věnuje kinematograf na dobročinné účely.

Lokální obdobou je pražský Kinobus. Tento projekt vysílá pražský dopravní podnik do ulic už podvanácté. Od června do září objede celkem 12 promítacích míst po celé Praze. „Příchozí jistě potěší vstup zdarma. Na každé zastávce bude možno zakoupit občerstvení. Pro ty, kterým by bylo chladno, budou k zapůjčení připraveny deky. Pro diváky připravuje DPP také různé soutěže. I letos Kinobus spojí svoji jízdu s charitou. Na místě bude pokladnička, do níž budou návštěvníci moci během promítání vložit libovolný příspěvek, jenž pomůže potřebným dětem ke zkvalitnění života,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková.

Když prší

Stejně jako letní kina k létu patří i bouřky a dešťové přeháňky. Návštěvu letního kina často ovšem není nutné rušit ani za špatného počasí. Řada provozovatelů má v pohotovosti mobilní střechu či markýzy. V jiných případech, jako třeba u lipenského kina nebo Letního kina Chocerady, je stříška součástí posezení.

Alternativou je potom využít domácího letního kina, případně promítání na vlastní terase či balkoně. „Například v televizi Kuki mohou naši diváci využít výběr téměř z dvaceti čistě filmových kanálů. Náročnější diváci najdou artové a festivalové snímky díky programu Film Europe Channel. Tento program je zaměřen výhradně na evropskou filmovou produkci všech žánrů a stylů evropské kinematografie a nejlepší evropské filmy oceněné na mezinárodních i domácích filmových festivalech a soutěžích,“ doplnil Tovarňák. Využít podle něj lze i funkci Kuki kino, kde jsou k dispozici stovky filmů. „Letos v létě fanoušky potěšíme například filmem Spider-Man: Paralelní světy,“ dodává.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *