Koupě bytu je ideální dlouhodobá investice. Oproti jiným investičním možnostem je minimálně riziková

Byt je konzervativní volba při investování. Ceny nemovitostí nadále rostou, což v kombinaci s nedostatkem bytů vytváří ideální prostředí pro investici do bytového průmyslu. Jak ale správně byt vybrat? Je vhodné investovat do bytu v metropoli, na okrajích velkých měst nebo v menších městečkách? V první řadě si rozmyslete, v jakém časovém horizontu chcete investovat.

Lokalita je jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru nemovitosti. Plánujete-li koupi bytu ve velkém městě, budete si muset připravit větší množství financí. Na druhou stranu míra rizika při koupi bytu ve stotisícových městech je velmi malá, navíc platí, že nájmy ve velkých městech nadále porostou. „V posledních letech rostou meziročně zhruba o pět až deset procent a nic nenasvědčuje tomu, že by se v blízké budoucnosti mělo něco měnit. Pořídíte-li si nyní byt ve městě, kde jsou například univerzity nebo velký průmyslový závod, investice se vám vrátí zhruba za patnáct let,“ radí Tomáš Kaláb z developerské firmy Kaláb.

V Praze a Brně se pronajímá zhruba třetina bytů

Výjimečné postavení na trhu má Praha a částečně také Brno. Ve dvou největších českých městech totiž poptávka po bytech výrazně převyšuje nabídku. I proto roste v největších městech zájem o nájemní bydlení. „Do Prahy i Brna se stěhují lidé za prací, za studiem, žije tu i výrazně více cizinců. Proto se v metropolích pronajímá až třicet procent bytů. Pokud plánujete koupi bytu v Praze nebo Brně, investujte spíše do menšího bytu. Vyjde levněji a nájemné oproti větším bytům není o tolik nižší,“ doplňuje Kaláb.

Koupě menšího bytu v centru města je ideální investicí i podle Jana Kejduše z realitní společnosti Properia Group. „Nejrychlejší návratnost investice je u menších bytů do maximální dispozice 2+1. Obecně lze říci, že cihlový byt na dobré adrese v širším středu města s parkováním a balkónem či terasou by neměl na své hodnotě v budoucnu ztrácet, spíše naopak.“

Nedostatek bytů ve velkých městech lidé často řeší bydlením na jejich periferiích. V poslední době v aglomeracích rostou díky developerským projektům bytové rezidence, které investory lákají na výrazně nižší cenu a poptávka zejména mladých rodin je po nich obrovská. „Bydlení na okraji velkých měst je stále vyhledávanější variantou. Pro investory má hodnotu v tom, že poptávka po nich neklesne, dá se tedy předpokládat, že hodnota nemovitosti bude i nadále růst,“ přibližuje Kaláb.

Bydlení na periferii budou vždy vyhledávat především rodiny s dětmi, které oceňují klid a větší míru soukromí. Pokud je takové bydlení dobře občansky vybavené a je zde kvalitní dopravní spojení, je nemovitost na periferii pro rodiny s dětmi ideální varianta,“ dodává Kejduš.

U bytů v malých městech vyděláte rychleji, riziko je ale vyšší

Z hlediska investorů jsou velmi žádané lokality v severních Čechách nebo na severní Moravě. Oproti bytům v Praze zde za stejnou výměru zaplatíte i o 75 % méně. „Zatímco za byt 2+kk v Praze zaplatíte v průměru čtyři miliony, například v Chomutově, Mostě nebo ve Frýdku-Místku najdete stejně velký byt i za méně než milion. Nájemné je samozřejmě také nižší, ale určitě ne o tři čtvrtiny,“ tvrdí Kaláb. Cena nemovitosti ale zcela jistě nebude tak stabilní a neporoste tak rychle jako v atraktivnějších lokalitách. Zároveň v těchto městech existuje riziko při placení nájemného.

Bohužel platí úměra – čím nižší nájemné, tím častěji jsou s jeho placením problémy. V severní části republiky se nájemníci velmi často střídají a platební morálka zde bývá nejnižší. Dejte si proto pozor, aby vaše investice neměla dokonce záporný výnos,“ uzavírá Kaláb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *