Kam za nevšedním sportovním zážitkem? Tipem je Zanzibar, Španělsko i olympijské Japonsko

Canyoning, kitesurfing, skialpinismus nebo jachting. To jsou novodobé druhy sportů, které určitě stojí za to vyzkoušet. Kde jsou pro ně nejlepší podmínky? Za canyoningem je dobré vyrazit do Španělska, kitesurfing je zase hitem na Zanzibaru. Ke skialpinismu pak vyzývají evropské Alpy. Moderní jachting se těší velké popularitě ve vodách kolem japonských ostrovů. Pokud se budete chtít podívat na to, jak si v plachtění vedou světoví profesionálové, zavítejte do Japonska na LOH 2020 s cestovní agenturou Invia.

Zdolávání divoké přírody ve španělském parku Sierra de Guara

Canyoning nabízí skloubení hned několika adrenalinových aktivit od chůze v náročném terénu přes slaňování strmých skal, skoky do vody, plávání či brodění se v řekách až po překonávání přírodních prohlubní pomocí závěsu na laně. Ideální je tak pro cestovatele, kteří chtějí zažít neobyčejný adrenalinový zážitek. Lokalit, kde podstoupit toto dobrodružství, je po světě nespočet. Top místa nalezneme i v Evropě – ve Francii, Itálii, Švýcarsku či Slovinsku. Skvělé přírodní podmínky pak nabízí například Španělsko s mnoha kaňony. Jedním z nich je přírodní park Sierra de Guara na severu země. Podrobit se této zkoušce zdatnosti mohou zájemci pod dozorem zkušených průvodců od zhruba 1 200 Kč za den na osobu. Na účastníky čeká nespočet zážitků – skoky do průzračné vody, využití přírodních skluzavek, slaňování různých výšek a zdolávání nespoutaných vodních toků. Po výpravě lze zamířit do Barcelony, která je od parku vzdálena necelých 300 kilometrů. „Lidé se po adrenalinovém zážitku mohou uklidnit v historické Barceloně. Ta je proslulá památkami architekta Antoniho Gaudího, Magickou fontánou, trhy La Boqueria nebo výhledy z kopce Tibidabo, z něhož je působivý výhled na celé město i na pohoří Pyreneje,“ doplňuje Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Kitesurfing na idylických plážích Zanzibaru

Kitesurfing patří mezi nově nastupující adrenalinové sporty. Člověk je při něm tažen větrným drakem po vodní hladině na prkně podobném snowboardu. Oblíbenost tohoto sportu dokládá i to, že by se měl objevit na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. Mezi nejvyhledávanější lokality mezi kitesurfaři patří exotický Zanzibar, konkrétně písečné pláže v oblasti Paje, které jsou omývány modrou až zelenomodrou vodou Indického oceánu. Na plážích můžete využít nabídku kurzů a okusit tento nový druh zábavy. Cena za devítihodinový intenzivní kurz se pohybuje okolo 7 500 Kč pro jednu osobu. Díky mělkým vodám a příznivým povětrnostním podmínkám se tak stanete kitesurfařem během jediného dne. Po setmění je pak záhodno užít si nočního života v plážových barech a restauracích. Nabízí se i návštěva nedalekého hlavního města, které leží necelých 50 kilometrů od proslulé oblasti. K jeho historickým dominantám patří městská část Stone Town. Ta je se svými četnými tržišti, křivolakými uličkami a výjimečnou architekturou zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Dny strávené na vodě můžete proložit též návštěvou národního parku Jozani Forest, který se nachází v srdci ostrova a je domovem mnoha druhů zvířat.

Jachting v olympijském Japonsku

Před kitesurfingem má jachting nemalý náskok. Souboj o medaile v této disciplíně budou moci její stoupenci opět sledovat v rámci olympijských her už v roce 2020 v Japonsku, kam se mohou fanoušci sportu vydat díky cestovní agentuře Invia. Právě břehy japonských ostrovů patří mezi vhodné oblasti, kde si lze jachting vyzkoušet. Nabízí se tak jedinečná možnost okusit plachtění ve vodách, ve kterých za několik málo měsíců budou hnát své lodě kupředu nejlepší jachtaři světa. Vhodné jsou například jižní břehy prefektury Kanagawa, tedy oblasti sousedící s Tokiem. Zájemci mohou vybírat z široké nabídky tamějších jacht klubů, a to od jednodenních kurzů až po několikadenní plavby. Na své si tak přijdou zkušení jachtaři i úplní nováčci. Ti si například mohou pronajmout plachetnici s kapitánem na jeden celý den, během něhož se naučí základy tohoto sportu a zavítají také na nejkrásnější historická i přírodní místa v okolí. Tuto cestu lze podniknout v průměru za 5 000 Kč pro dvě osoby. Japonsko pak cestovatelům nabízí nepřeberné množství krás a kontrastů. „Při plachtění mohou jachtaři obdivovat panenskou přírodu a zakotvit v místech, kde na ně dýchne historie. Z lodě si lze užít unikátní pohled na kontrast minulých dob v podobě šintoistických nebo buddhistických chrámů a současné reality světových velkoměst se všemi jejich technickými výdobytky,“ přibližuje Řezníčková s tím, že sportovní nadšenci mohou do Japonska zavítat na letní olympiádu v Tokiu v roce 2020 právě s cestovní agenturou. Invia je oficiálním partnerem Českého olympijského výboru a působí jako prostředník pro organizaci cest. Nabízíme možnost předrezervací na jednotlivé disciplíny a sbíráme informace ohledně přání klientů na délku jejich pobytu. Jakmile budou známy lety do Japonska, budeme nabízet i pobytové balíčky,“ upřesňuje Řezníčková.

Za skialpinismem do rakouských Tyrol

Pro zastánce zimních sportů se poté z řad současných trendů nabízí skialpinismus. Jedná se o kombinaci lyžování, turistiky a horolezectví. Sportovci při něm zdolávají se stoupacími pásy na lyžích a se speciálním vázáním vrcholky hor, načež se mohou v čerstvém prašanu vydat na cestu dolů. Nejbližší a nejvhodnější skialpinistickou oblastí jsou Alpy. Tyto evropské velehory jsou posety desítkami stezek pro náročné i začínající skialpinisty. Jednou z oblíbených lokací je rakouské Tyrolsko. Nedaleko tyrolského Innsbrucku totiž leží skutečný skialpinistický ráj. Vybavení si je přitom možné zapůjčit v mnoha lyžařských servisech a půjčovnách. Stačí jen zvolit vhodnou trasu přiměřenou vašim zkušenostem a v zážitku spojeném s přírodními scenériemi, neodolatelnými výhledy na zasněženou krajinu a nekončícím tichem už nic nebrání. Po sportovním výkonu je skvělé usednout v některé z mnoha místních restaurací, kde naleznou uspokojení i stoupenci dobrého jídla. Za ochutnávku stojí typické rakouské delikatesy, mezi něž se řadí například hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru s bramborami a křenovou omáčkou nebo trhanec ze sladkého těsta s jablečným pyré. V letních měsících pak lze trasy pro skialpinismus zdolávat s trekingovými holemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *