Ekologické aktivity jsou trendem i nutností. Zelené firmy jdou příkladem

Čím dál více tuzemských i světových firem se snaží být ekologicky odpovědných. Zasazují se o úspory energií, omezují spotřebu papíru, kompostují zbytky z kuchyňky, budují kolárny pro své zaměstnance nebo jim dávají možnost správně třídit elektroodpad a použité baterie. S posledním jmenovaným českým společnostem významně pomáhá projekt Zelená firma, který letos slaví 11. narozeniny. Přívlastkem Zelená firma se momentálně pyšní více jak 2 200 firem.

V současné době zvýšeného zájmu o ekologické otázky silně rezonuje téma odpovědnosti k životnímu prostředí i ve sféře byznysu, kde se promítá do takzvané společenské odpovědnosti firem (CSR). To, jak se firma staví k tématům CSR včetně ekologie a udržitelnosti, přitom velmi zajímá jednak její zaměstnance – hlavně ty mladší –, tak také zejména klienty. Například podle studie společnosti Cone Communications z roku 2016 by celých 64 procent mileniálů nechtělo pracovat pro zaměstnavatele, který na CSR nehledí, naopak 83 procent tvrdí, že by byli věrnější firmě, která se sociálními a environmentálními problémy aktivně zabývá. Co se zákazníků týče, podle jiné o rok starší studie stejné společnosti ohromujících 91 procent globálních spotřebitelů očekává, že se firmy budou chovat odpovědně jak v rovině sociální, tak i v rovině environmentální.

Eko aktivity českých firem: od změn nakládání s papírem po zelené střechy

Důležitost svých aktivit v oblasti ekologie a udržitelnosti si uvědomují také české společnosti. Jejich „zelené“ aktivity jsou dnes velmi nápadité a různorodé: zavrhují tisknutí dokumentů ve prospěch jejich digitálního zpracování a sdílení v cloudu, v kuchyňkách mění plastové nádobí za to klasické či rozložitelné, kompostují biologický odpad, používají ekologické čisticí prostředky, vyměňují žárovky za LED zářivky, využívají dešťovou vodu, ozeleňují své střechy, zřizují kolárny, podporují spolujízdu zaměstnanců a mnoho dalšího. Čím dál častěji se zaměřují též na nakládání s elektroodpadem a bateriemi, protože jde o obzvláště nebezpečný odpad, který nepatří do běžného koše. Právě v tomto úsilí se přitom mohou spolehnout na spolehlivého partnera, jímž je projekt Zelená firma organizovaný kolektivním systémem REMA.

O firemní i domácí elektroodpad se postarají Zelené firmy

Zelené firmy umožňují všem svým zaměstnancům bezplatně odevzdat vysloužilá elektrozařízení a baterie a zároveň je tím podporují v ekologickém chování a s tím související recyklací, při které se mění odpad na znovu použitelný materiál. „Projekt Zelená firma jsme poprvé spustili v lednu 2008. Podniky díky němu využívají jednoduchého a bezplatného objednání svozu posbíraného elektroodpadu a baterií a mají zároveň jistotu jejich následné ekologické recyklace,“ doplnil David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, pod jejichž záštitou projekt dlouhodobě funguje. „Zelené firmy jdou příkladem,“ zdůraznil. Aby ovšem Zelené firmy, ale nejen ony, udržely tempo s vývojem na poli ekologie, udržitelností a nakládání s odpady, pořádají pro ně společnosti REMA i různé edukační akce.

IT firmy, nemocnice i pekařství

Mezi Zelenými firmami lze nalézt především distributory zboží a služeb v oblasti výpočetní techniky a telekomunikací, dále také obchody s počítači a elektronikou, stavební společnosti, ale i výrobce a prodejce tabákových výrobků, a dokonce více než 20 nemocnic. Jednou ze Zelených firem je též pekařský podnik La Lorraine. „Projekt Zelená firma nám pomáhá řešit problematiku odpadového hospodářství, které je v dnešní době velmi aktuálním tématem. Bezplatně jsme dostali sběrný box na elektroodpad, do něhož mohou naši zaměstnanci vhazovat kromě firemního elektroodpadu i vlastní drobná vyřazená elektrozařízení. V rámci projektu můžeme také pořádat velké zaměstnanecké sběrové akce a účastnit se speciálních ekologických workshopů nebo seminářů,“ uvedl za La Lorraine Petr Šťastný, který má ve firmě na starosti environmentální odpovědnost podniku. „Ve spolupráci s REMA chystáme rovněž výrobu malých krabiček na sběr vysloužilých baterií. Do krabičky se vejde zhruba padesát baterií, což odpovídá produkci jedné české domácnosti za rok,“ doplňuje Šťastný s tím, že krabičku dostane každý zaměstnanec, bude si ji moci odnést domů a po naplnění ji přinese zpět do firmy. Ta prostřednictvím projektu Zelená firma zajistí jejich následnou recyklaci.

Aktualita: Svoz elektroodpadu na Praze 10

Aktivity společností REMA, mezi něž projekt Zelená firma spadá, mají prostý cíl: co nejvíce lidem usnadnit třídění starých elektrozařízení a baterií a zajistit jejich následnou recyklaci. Lidem tak nabízejí širokou škálu možností, jak se jednoduše a bezplatně tohoto druhu odpadu zbavit. V době od 14. do 18. října bude v tomto duchu organizován velký svoz elektroodpadu na Praze 10. Místní obyvatelé si mohou svoz vysloužilé elektroniky přímo od svých dveří snadno objednat přes www.rema.cloud/praha10.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *