Zastaralý karafiát nebo moderní dárek ke dni žen? Připravili jsme pro vás 4 netradiční tipy

Mezinárodní den žen připadá každoročně na 8. března. Tento svátek došel uznání po celém světě. Připomíná totiž stávku newyorských švadlen ze začátku 20. století, kdy bojovaly za svá vlastní volební práva. U nás se nejmarkantněji na jubileum upozorňovalo zejména v době socialismu, kdy k němu neodlučně patřily barevné karafiáty, jež ženy symbolicky dostávaly. Od roku 1990 už není tzv. MDŽ v Česku oficiálním svátkem, nicméně stále se v mnoha rodinách, mezi přáteli i kolegy oslavuje, a to nejčastěji koupí symbolického dárku. Pokud hledáte pro maminku, přítelkyni, sestru nebo kolegyni jinou pozornost než čokoládu či květinu, máme pro vás několik tipů na praktické a nápadité dárky, které najdou mezi ženami v 21. století odezvu.  

Ekologický set – keramický uzávěr s taškou

O ženách je známo, že rády nakupují. A proto je jistě potěší praktická nákupní taška Trash Made, která je však ekologická. Je vyrobena ze 100% nebělené bavlny a poslouží k opakovanému používání na nákupech i na cestách. Hodit se může obzvlášť nyní, kdy mají prodejci legislativou zakázáno rozdávat v obchodech zdarma plastové igelitky. Taška je dostupná ve dvou grafických provedeních, má dostatečně dlouhé úchyty a křížové prošití pro maximální odolnost. Pokud není zrovna používaná, dá se složit do balíčku o velikosti cca 7 na 7 centimetrů a šikovně schovat i do kabelky. Původní cena tašky je 150 Kč, ale pokud si k ní v eshopu Trash Made zakoupíte ještě elegantní keramickou zátku na víno, dostanete k příležitosti MDŽ celý balíček v ceně 330 Kč. Zajímavostí je, že uzávěr je vyroben z korku a jeho keramická část z pojistek elektrických vedení. Myšlenkou projektu Trash Made, který rozjel kolektivní systém REMA, je totiž výroba šperků a bytových doplňků z recyklovaných materiálů, čímž dostávají staré součástky z elektropřístrojů nový život a příběh.

Ovocná kytice plná vitamínů

Pokud si přece jenom potrpíte na květinách, ale chcete se vyhnout koupi karafiátu, můžete vyzkoušet ovocné kytice. Jejich životnost bude možná kratší než u květin řezaných, zato v aktuálním počasí pomůžou s doplněním všech důležitých vitamínů. Můžete si vybrat, jak bude takový dárek vypadat a z jakého ovoce bude připravený. Základem je vždy podstava, kterou tvoří nejčastěji miska, košík, květináč nebo třeba hrníček. Do nich se pak skládá speciálně připravené a vytvarované ovoce, případně taky čokoláda. Například Frutiko má v nabídce speciální MDŽ mini kytičku, která v sobě skrývá lahodnou kombinaci sladkého melounu, šťavnatých jahod, ananasu, hroznového vína a zelených jablek zdobených hořkou čokoládou, v ceně 449 Kč. Kytici doručí kurýr, navíc i po konzumaci květiny pořád zůstane roztomilý puntíkatý hrneček jako vzpomínka na toho, kdo dárek věnoval.

Antistresové omalovánky nebo zenová zahrádka

Chcete-li přispět k pohodě obdarované, vsaďte na zábavný a relaxační dárek. Takovým mohou být třeba antistresové omalovánky. I pár krátkých minut malování denně pomůže krásně se odreagovat. Omalovánky můžete vybírat například v knihkupectvích, kde najdete širokou škálu motivů, od nádherných indických mandal, obrysů známých míst nebo měst, až po vzory děl slavných výtvarných mistrů, jakými byli třeba Alfons Mucha nebo Pablo Picasso. Průměrně lze takový dárek pořídit od 100 Kč. Dražší, nicméně zaručeně originální pozorností je pak zenová zahrádka, což je druh japonské zahrady sloužící k meditaci a rozjímaní. Respektive její stolní miniatura. Dá se totiž pořídit přenosný dřevěný box o rozměrech asi 40 x 30 cm, který je naplněný pískem, kamínky či rostlinami, a ty si může jejich autor za pomoci přiložených hrabiček, vidlic a hladítek sám rozmisťovat a určit si tak design zahrádky. Podle nálady ho pak může kdykoliv upravovat a měnit, což má dopřát klid a uvolnění mysli. Základní sadu pořídíte cca od 1 200 Kč, například na eshopu Zenová zahrada. K základu pak můžete dokupovat různé dekorační prvky, jako třeba mechy, trávy, listy, kameny nebo třeba malé můstky.

Vlastnoručně skládané origami přání

Říká se, že mnohdy nejvíce potěší vlastnoručně vyrobený dárek. Pokud už však nemáte čas na pořádné kreativní řádění a tvoření, určitě ještě stihnete do čtvrtka, kdy se Mezinárodní den žen slaví, připravit alespoň milé přáníčko. A samozřejmě by mělo být originální, takže co zkusit třeba origami? Jestliže opravdu nestíháte, dá se koupit už předpřipravený produkt – předskládané papírové origami srdce z dílny Origamica, na které stačí napsat krátký vzkaz. Autoři jej prodávají v různých obchodech, které lze vyhledat přes Heureku, cena se většinou pohybuje kolem 50 Kč. Pokud máte aspoň trochu času a můžete složit vlastní přání, stačí nachystat papír a na internetu si vybrat z mnoha dostupných psaných návodů či video tutorialů. Dá se taky dokonce zakoupit speciální origami papír, třeba od Papelote. Nabízí sadu deseti barevných papírů, které jsou šetrně zpracované a vyrobené výhradně v Česku. Sada stojí 64 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *