Zájem o stavbu svépomocí podle odborníků vzroste. Důvodem je vstřícnější znění zákona

Odborníci se shodují, že díky novele stavebního zákona vzroste mezi Čechy zájem o stavbu svépomocí. Nová legislativa totiž ruší dřívější omezení zastavěné plochy na 150 metrů čtverečních. Ulehčit by to mělo především zájemcům o stavbu bungalovů. Právě ty se u stavby svépomocí těší největší oblibě. Odborníci však zároveň dodávají, že realizaci některých částí domu by měly zaštítit odborné firmy, ať už kvůli maximální funkčnosti, nebo dodržení plné záruky.

Začátkem letošního roku nabyla účinnosti novela stavebního zákona, která mimo jiné zmírňuje podmínky pro stavbu svépomocí. Zatímco doposud bylo možné bez stavebního povolení realizovat svépomocí pouze dům, jehož zastavěná plocha nepřekročila 150 metrů čtverečních, nyní toto omezení úplně odpadá. Zájemci o postavení vlastního domu si tak nyní potřebují zařídit pouze územní rozhodnutí nebo územní souhlas s umístěním stavby a také ohlásit vše na stavební úřad. Oproti stavebnímu povolení se za ohlášku platí nižší správní poplatky. Jediná podmínka, jež zůstává stejná, se týká počtu podlaží. Pokud by totiž mělo být u plánované stavby pět a více pater, musí být jejím dodavatelem stavební firma.

Podle odborníků by přitom díky nové legislativě mohl zájem o stavbu svépomocí v budoucnu vzrůst. „Vzhledem k tomu, že novela stavebního zákona poněkud zjednodušuje podmínky pro realizaci jednoduchých staveb i rodinných domků, se dá předpokládat, že se počet staveb stavěných svépomocí zvýší,“ řekl Miloslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví. S tím souhlasí i Lubomír Valenta, marketingový manažer ze společnosti Lomax. „Stavba svépomocí je pro spoustu lidí lákavá především kvůli finanční úspoře: tímto způsobem lze ušetřit až polovinu nákladů oproti realizaci developerskou firmou. Pokud nyní odpadá i potřeba mít stavební povolení, dá se očekávat, že se bude počet staveb svépomocí v následujících letech zvyšovat,“ uvedl.

Jak vyplývá z dat iniciativy Svépomocí.cz, která sdružuje zájemce o individuální výstavbu na českém trhu, 59 procent stavebníků preferuje pro stavbu svépomocí bungalov, 37 procent pak dává přednost jednopatrovému domu. Právě u bungalovu se přitom kvůli jeho rozvržení daleko častěji překračuje dříve platná hranice 150 metrů čtverečních zastavěné plochy. „Současná legislativa umožní mnoha lidem, kteří chtěli stavět právě bungalov s velkou zastavěnou plochou, aby jeho realizaci provedli svépomocí. Dříve to možné nebylo a lidé si na tuto práci museli najímat firmy,“ uvedl ředitel iniciativy Pavel Tesárek. Podle Maška však nelze počítat s tím, že bude nárůst staveb svépomocí v českém prostředí příliš velký. „Protože i u staveb na ohlášení, jako jsou například rodinné domky, musí stavebník předložit stejnou dokumentaci i vyjádření dotčených orgánů jako u staveb se stavebním povolením, nelze očekávat výraznější nárůst,“ doplnil.

Ze statistik iniciativy též vyplývá, že o stavbu svépomocí mají nejčastěji zájem muži ve věku 25–34 let. Nejvíce jich přitom pochází z Prahy, Jihomoravského, Středočeského nebo Moravskoslezského kraje. Nejen pro tyto zájemce přitom i přes uvedené změny platí, že si při stavbě rodinného domu musejí zajistit odborné vedení v osobě stavbyvedoucího. Pro jednoduché stavby jím může být autorizovaný architekt, pro ostatní pak například autorizovaný inženýr či technik. Odborníci zároveň upozorňují, že ani tento dohled nemusí být u některých částí stavby dostatečný, a doporučují proto obrátit se na specializované firmy. „Například garážová vrata mají poměrně specifickou konstrukci, díky níž se vyznačují nejen dlouholetou životností, ale i maximální funkčností v čele s tepelně-izolačními vlastnostmi. Rozhodně se tedy vyplatí obrátit se při jejich realizaci na odborníky, kteří mají s jejich výrobou dlouholeté zkušenosti a jsou zárukou kvality,“ doplňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax. Neodborná instalace může totiž znamenat trvalé poškození produktů či materiálů, výrobci proto plnou záruku podmiňují profesionální montáží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *