Velikonoce ve znamení exotiky, hor i lázní. 40 % turistů míří do Egypta

Tisíce českých turistů využívají několikadenní velikonoční volno k cestování. Vzhledem k přetrvávajícím chladným teplotám vyráží největší podíl cestovatelů do teplých krajin. U turistů, kteří si zakoupili zájezd u cestovní agentury Invia, tak během letošních Velikonoc jednoznačně vede Egypt, který zvolilo bezmála 40 % všech cestujících. Češi ale během Velikonoc míří i do lyžařských destinací, oblibě se těší také lázně v sousedních zemích.

Více než polovina cestovatelů, kteří se na Velikonoce rozhodli odcestovat s cestovní kanceláří, se chystá za teplem. Jednoznačně nejoblíbenější je u Čechů Egypt, jenž dlouhodobě platí za cenově i dopravně dostupnou destinaci nabízející kvalitní služby a stabilní počasí. V Egyptě tak Velikonoce stráví 40 % českých turistů, kteří si objednali zájezd u cestovní agentury Invia. Průměrná cena dovolené v Egyptě v tomto období činí 14 551 korun na osobu. Téměř 7 % cestovatelů poté vyrazí do Spojených arabských emirátů, vyhledávané jsou též zájezdy na Kanárské ostrovy, Kapverdy nebo do Zanzibaru, který se stává exotickou novinkou sezony.

„Zahraniční střediska nabízejí i na jaře dobré podmínky pro lyžování a ostatní zimní sporty. Češi toho proto během velikonočního volna neváhají využít. Nejpopulárnější lyžařskou destinací zůstává stejně jako v zimní sezoně Itálie, kam vyrazí 9 % turistů,“ popisuje Michal Tůma z cestovní agentury Invia, jež je jedničkou v prodeji online zájezdů na českém trhu. Zájezdy do Rakouska si poté na velikonoční svátky zakoupilo 8 % cestovatelů, Francii volí 5 % z nich.

Další kategorií zájezdů, které mají tuzemští turisté v jarním období v oblibě, jsou ty do lázeňských oblastí. Třetí nejpopulárnější destinací během Velikonoc se tak stává Maďarsko, jež si Češi oblíbili pro jeho dostupnost a širokou nabídku termálních lázní. 4 % turistů poté plánují o Velikonocích cestovat v rámci České republiky. Oblíbené jsou rovněž poznávací zájezdy do evropských metropolí, pro něž jsou prodloužené víkendy ideální. Na jaře patří mezi nejoblíbenější tradičně Paříž, Řím, Amsterodam nebo Budapešť.

Tabulka: Nejoblíbenější destinace o Velikonocích

Destinace Podíl na prodeji Průměrná cena na osobu
Egypt 40 % 14 551 Kč
Itálie 9 % 6 248 Kč
Maďarsko 8 % 5 421 Kč
Rakousko 8 % 4 730 Kč
Spojené arabské emiráty 7 % 26 521 Kč
Francie 5 % 4 608 Kč
Česká republika 4 % 2 898 Kč
Kanárské ostrovy 3 % 21 848 Kč
Kapverdy 2 % 26 004 Kč
Slovenská republika 2 % 4 952 Kč

Zdroj: Statistiky Invia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *