Firma Hamé podle distributora paštik Májka uměle natahuje soudní spor o jejich prodej v Česku

Soudní líčení ve sporu mezi společností CBA NUGET, distributorem slovenských paštik a masných výrobků Májka, Pali a Morca Della, a společností Hamé, které bylo naplánované na konec března, bylo odročeno na pozdější termín. Důvodem byla nemoc zástupce advokáta Hamé, která je žalobcem v celém sporu. Podle CBA NUGET se ze strany Hamé jedná o účelové natahování procesu. Požaduje proto zrušení předběžného opatření, jímž Městský soud v Praze loni v březnu pozastavil distribuci výrobků Májka, Pali a Morca Della. Společnost Hamé s tímto výkladem nesouhlasí.

Na 21. března bylo naplánováno soudní líčení ve sporu mezi společností CBA NUGET a společností Hamé, který se týká distribuce paštik a masných výrobků Májka, Pali a Morca Della slovenského výrobce Tatrakon na českém trhu. Na základě žádosti žalobce však bylo jednání odročeno na pozdější termín. „Po nahlédnutí do spisu jsme se dozvěděli, že důvodem byla nemoc substitučního zástupce advokáta společnosti Hamé. Soud v tomto případě dle našeho názoru neměl žádosti vůbec vyhovět, neboť advokát žalobce byl jednání schopen. Společnost Hamé navíc vykázala plnou moc i vlastnímu firemnímu právníkovi, který byl u prvního jednání celou dobu přítomný,“ uvedl jednatel společnosti CBA NUGET Roman Mazák. Jako nepatřičné přitom označil i další důvody odročení, které odkazovaly na milionové škody či dopady na zaměstnanost. „Ze strany žalobce se jedná pouze o umělé natahování celého sporu. Důvodem je zřejmě strach z nepříznivého verdiktu,“ doplnil Mazák. PR manažer společnosti Hamé Petr Kopáček má na celou záležitost jiný pohled. „Jednání soudu sice bylo odročeno kvůli nemoci našeho právního zástupce z března na červen, ale o termínu odročení vždy rozhoduje suverénní soud, ne my. Rozhodně nemáme zájem soud prodlužovat, naopak, jsme přesvědčeni, že naše stanovisko ve sporu bude potvrzeno i v rámci stávajícího řízení,“ sdělil.

Spor se vede od jara loňského roku, kdy společnost Hamé podala na CBA NUGET žalobu kvůli údajnému porušení ochranné známky výrobků s označením Májka, Pali a Morca Della. Městský soud v Praze pak následně vydal předběžné opatření, jímž firmě CBA NUGET pozastavil distribuci těchto výrobků. Podle Mazáka však k porušení zákona nedošlo. „Mezi Hamé a Tatrakonem existuje smlouva z roku 2002, podle které Hamé nebude bránit společnosti Tatrakon prodávat své běžné potravinářské výrobky pod označením Májka, Pali nebo Morca Della na českém trhu. I celní správa po analýze této smlouvy vyhodnotila, že výrobky Tatrakon nemohou být brány jako padělky. Hamé tedy svými kroky proti naší společnosti tuto smlouvu porušilo,“ doplnil Roman Mazák. Právní zástupci CBA NUGET a Družstva Paté Service, které je vlastníkem sporného zboží, tyto podklady již před datem jednání soudu dodali. „Dohoda mezi Hamé a Tatrakonem se týká výhradně slovenského trhu, kde vedle sebe obě firmy působí a vyrábí produkty pod těmito značkami. Na Slovensku Tatrakon své výrobky pod těmito značkami z historických důvodů vyrábět a prodávat může, s tím nemáme problém. Česká republika je však zcela jiný případ a Tatrakon, respektive distributor jeho výrobků, svými nedávnými kroky tuto dohodu porušil,“ oponoval Kopáček.

Podle Mazáka současný spor ukazuje, že se všem distributorům na tuzemském trhu neměří stejným metrem. Nadnárodní výrobci využívají svého silného postavení a menší české nezávislé distributory utlačují. „Jak si jinak vysvětlit, že masné výrobky Tatrakon nesoucí označení Májka, Pali nebo Morca Della prodávaly či aktuálně prodávají nadnárodní obchodní řetězce v ČR, ovšem proti nim dle našich informací Hamé žalobu nepodalo?“ uvedl Mazák. Rovněž připomněl, že CBA NUGET je společností Hamé žalována přesto, že není vlastníkem sporného zboží. Tím je Družstvo Paté Service, jež do soudního sporu již vstoupilo. Podle společnosti CBA NUGET se dosavadní ušlý zisk za uplynulý rok pohybuje v řádech milionů korun. V případě úspěchu u soudu je pak připravena tuto škodu právně vymáhat.

Tatrakon je právním nástupcem bývalého státního podniku Podtatranské konzervárne, který byl součástí státního podniku Frucona s výrobnami jak v české, tak slovenské části bývalého Československa. Tatrakon slovenskou část výroby zprivatizoval. Paštiky Májka, Pali a masný výrobek Morca Della byly v běžné produkci na území ČR nejen před rokem 1989, ale i po tomto datu a na území ČR se prodávají dosud. „Spor se vede o to, do jaké míry a zda vůbec může společnost Tatrakon dovážet na český trh výrobky, které jsou označeny ochrannými známkami vlastněnými Hamé. Jsme přesvědčeni, že Tatrakon či jeho distributoři toto právo nemají,“ uzavřel Kopáček.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *