Mistrovství světa ve wingsuit-flyingu přineslo ruské i norské vítězství a jeden světový rekord

Parašutisté z Ruska a Norska opanovali historicky druhé mistrovství světa ve wingusuit-flyingu, které se konalo tento týden na prostějovském letišti. Během pěti dnů plných seskoků se speciálními kombinézami umožňujícími parašutistům klouzavě létat vzduchem, padl také jeden světový rekord. Postaral se o něj americký závodník Chris Geiler. Nejlepší z Čechů se umístil v šesté desítce pořadí.

Rusko a norské vítězství a k tomu jeden světový rekord. To je bilance historicky druhého mistrovství světa ve wingsuit-flyingu, které se vůbec poprvé uskutečnilo v Česku. Celkové hodnocení jednotlivců ve výkonnostní soutěži opanoval norský wingsuiter Espen Fadnes, týmovou akrobatickou disciplínu pak vyhráli Rusové. Mistrovství světa mělo i dvojí české zastoupení. Nejlepším tuzemským závodníkem byl Pavel Mrázik na 58. místě. Druhý Čech Karel Klíma skončil na 62. pozici.

Mistrovství se konalo v průběhu celého pracovního týdne. „Vše vyšlo na výbornou včetně klíčového faktoru, kterým je počasí. Ačkoliv ve čtvrtek šampionát na chvíli přerušil déšť, všechny seskoky se stihly do brzkého pátečního odpoledne. Kromě posledního dne se tak skákalo vždy od východu až do západu slunce,“ uvedl hlavní organizátor Martin Dlouhý ze společnosti JUMP-TANDEM.

Závodníci soutěžili ve dvou hlavních kategorií. Ve výkonnostní se jim měřila dosažená rychlost, uletěná vzdálenost i čas, po který se snažili udržet v soutěžním okně mezi třemi a dvěma tisíci metry nad zemí. Kromě vítězného Nora Fadnese se na stupně vítězů dostal i Chris Geiler z Ameriky a Rus Dmitry Podoryashy. Byl to přitom právě zmíněný Geiler, komu se podařilo dosáhnout také absolutního světového rekordu. Při seskoku ze čtyř kilometrů se totiž v soutěžním okně mezi třemi a dvěma tisíci metry udržel sto sekund, čímž přepsal historické tabulky.

Kromě soutěže jednotlivců, které se účastnilo celkem 63 závodníků z 23 světových zemí, se v Prostějově konala i týmová soutěž. Tříčlenná družstva se v ní při letu ve speciálních kombinézách snažila zanechat co největší umělecký dojem díky předvádění celé řady akrobatických prvků. Tato kategorie přinesla velkou dominanci Rusů, wingsuiteři z této země se totiž kromě vítězství umístili i na třetím místě. Ruský dvojblok tak narušil pouze americký tým na druhém místě.

Letiště v Prostějově hostilo parašutistickou akci celosvětového rázu již poněkolikáté, šampionát ve wingsuit-flyingu se zde však konal poprvé. „Věřím, že jsme naděje, které do nás vkládala Mezinárodní letecká federace, nezklamali, a že nám úspěšné mistrovství světa pomůže k dalším akcím podobného rázu právě na letišti v Prostějově,“ uzavřel Martin Dlouhý.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *