Hypotéky meziročně zdražily o půl procentního bodu. Vyplatí se „rezervovat“ si aktuální sazbu?

Bankovní rada centrální banky na začátku února opět navýšila úrokové sazby. To se zcela jistě promítne i v ceně hypoték, které začaly hlavně v posledním čtvrtletí loňského roku pozvolna zdražovat. I když období historicky nejnižších úrokových sazeb skončilo, nekoná se žádný dramatický obrat a hypotéky jsou stále poměrně levné. Pokud vám v příštích letech končí fixace, není nutné spěchat s podpisem nové smlouvy s vidinou garance aktuální sazby.

Česká národní banka (ČNB) loni přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb hned dvakrát. Podobný scénář by měl následovat i letos. Po únorovém zvýšení základní úrokové sazby, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na 0,75 procenta počítá ČNB v závislosti na vývoji ekonomiky ještě s jedním dalším zvýšením úrokových sazeb. Zatímco první srpnové zvýšení sazeb se v ceně hypoték výrazně neprojevilo, po listopadovém růstu dvoutýdenní repo sazby na 0,5 % již banky dříve či později k navýšení sazeb hypoték přistoupily. Během ledna a února rostly sazby nejčastěji o 0,1 až 0,2 procentního bodu. Nejedná se tedy o nic zásadního, ale v meziročním srovnání je již rozdíl více patrný. „U hypotéky na 2 miliony Kč s 80% LTV a 5letou fixací bez rizikového pojištění se úrokové sazby aktuálně pohybují od 2,4 do 2,6 % p. a. Před rokem sazby začínaly na 1,99 %, takže vidíme meziroční nárůst přibližně o půl procentního bodu,“ uvádí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance. „Rozdíl ve splátce u takové hypotéky se splatností 30 let je přibližně 500 korun měsíčně. Výsledný rozdíl v ročních nákladech dělá asi 9 900 korun,“ dodává David Eim s tím, že rozdíl v nákladech se nerovná 12násobku měsíčního rozdílu ve splátce, protože dochází i ke změně úmoru.

Co se týče dalšího vývoje, v horizontu dvou let nelze nic predikovat. Úrokové sazby se v tomto roce ale zřejmě budou přibližovat ke 3 %. „Konkurence udrží sazby během jarní hypoteční sezóny stále nízko. Banky, které zatím sazby nezvýšily, to průběžně dorovnávají. Ostatní se sazbami už moc hýbat nebudou. V závěru roku očekávám, že se sazby přiblíží až ke 3 %, respektive budou začínat někde okolo 2,9 nebo 2,8 %. Za 2,5 % už na konci roku asi hypotéku nikdo nezíská,“ upozorňuje David Eim. Banky často umožňují sjednat si úrokovou sazbu na nové fixační období i dva roky dopředu. Lidé tak mají možnost si aktuálně výhodnou sazbu „zarezervovat“ s vidinou, že v době konce fixace tak nebudou muset přecházet na vyšší úrok. „Předvídat vývoj sazeb na tak dlouhou dobu dopředu je sázkou do loterie. Úroky v příštích letech asi výrazně nepoklesnou, protože jsou pořád velmi nízké. V současnosti však nedoporučuji zavazovat se k novým podmínkám na více než rok, nebo dokonce dva roky dopředu,“ uzavírá David Eim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *