„Febiofest je ještě mladý festival“, říká Anna Kopecká – ředitelka programu

Jelikož je tento ročník Febiofestu již 25., můžeme tento rok čekat něco výjimečného?

Jsme rádi, že jsme mohli oslavit pětadvacítku, ale stále je festival ještě mladý. Takže co se týká zážitků, budou spočívat spíše v kvalitě filmů, které si v Brně vybírá přímo kino Scala. Celkem nabízíme asi 170 filmů a každé kino si vybere. Vzhledem k tomu, že kino Scala je určené studentům a divákům, kteří mají zájem o výjimečné filmy, si vybralo vynikající snímky, které nejdou vůbec do distribuce. To je pro diváky hodně lákavé.

Které filmy byste divákům doporučila?

Doporučila bych film Neposlušnost, což je příběh lesbické lásky v prostředí americké ortodoxní židovské komunity. Dále dva severské filmy, které ale bude možnost ještě v budoucnu vidět, a to Zimní bratři a Pod jedním stromem.  Severské filmy, díky svojí kvalitě, mají u diváků v České republice velký úspěch.  Z americké nezávislé tvorby bych doporučila film Medvěd Brigsby, což je taková dost šílená komedie.

Která světová tvorba je podle vás nejzajímavější a divácky nejsledovanější?

To se těžko určuje, jelikož vidím skvělé filmy všude na světě. Osobně mám velmi ráda Francii, takže jsem ráda, že v naší soutěži Nová Evropa vyhrál film Sdílená péče, který půjde do kin. U diváků obecně vítězí většinou severská kinematografie, islandská a také, kromě americké nezávislé tvorby, která se k nám zase tak často nedostane, je to tvorba balkánská nebo tvorba bývalé Jugoslávie.

Který žánr u diváků vyhrává?

Na Febiofestu vítězí kostýmní nebo domové drama, je to vždy jistota, že dorazí diváci. Čím více je film exotický nebo sahající do minulosti, tím je více úspěšný. Velký úspěch mají komedie, ale ty je nejtěžší hledat. Každý rok bojujeme o to, abychom získali nějaké pěkné komedie. Takže dobrá evropská komedie je vlastně taková vzácnost, kterou si musíme hýčkat.

Febiofest má různé sekce, můžete něco říct o sekci Best of?

Většina filmů v programu jsou filmy, které vznikly v posledním roce, ale diváci mají zájem i o klasické filmy. My se snažíme jim je předkládat a hledáme cesty jak je prezentovat, aby diváka ještě dnes, kdy je tak jednoduché si film stáhnout a podívat se na něj v počítači nebo televizi, film zaujal. Lidé ale stále vyhledávají ten zážitek, kdy je kino plné diváků, a kdy se film pouští z pětatřicítky. My jsme k těm 25 letů připravili sekci Best of, kde jsme vybrali ty, které jsou divácky neúspěšnější. To znamená, že jsme se spojili s ČSFD (Československou filmovou databází), kde návštěvníci hodnotí filmy a vybrali jsme ty, které mají nad 80%, což je ten úplný strop. Dále ještě z těchto filmů jsme vybrali tak, aby byly zastoupeny různé země, různé žánry a skončili jsme u deseti filmů, které jsme promítali speciálně k letošním 25 letům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *