U Čechů v zimě vede Itálie, hledají kvalitní sjezdovky i dobré jídlo

I letos v zimě vyrazí tisíce Čechů na hory. Zatímco lyžařské zájezdy na období vánočních svátků a Silvestra jsou z drtivé většiny vyprodané, prodej lyžařských dovolených na rok 2018 právě naplno startuje. Podle aktuálních statistik cestovní agentury Invia vede u Čechů Itálie následovaná Rakouskem. Milovníci zimních sportů pak volí osvědčená velká letoviska, která jim zaručí kvalitní sněhové podmínky a rozmanité služby.

Itálie dominuje žebříčku populárních lyžařských destinací již několik sezón po sobě. Letos se pro zimní dovolenou v této zemi rozhodlo prozatím 54 % turistů, kteří se vypraví na hory s cestovní kanceláří. Průměrná cena prodaného zájezdu do Itálie u cestovní agentury Invia činí 6 704 korun na osobu. Ani v případě nejpopulárnějších středisek se trendy příliš nemění. Celkem 15 % turistů cestujících v zimě do Itálie tak volí Val di Fiemme, 10 % vyrazí do střediska Aprica, podobně oblíbené je také Livigno. „Velká italská střediska jsou u českých turistů populární zejména rozmanitostí poskytovaných služeb. Val di Fiemme je dopravně nejdostupnějším střediskem Dolomit, jež nabízí sjezdovky různých obtížností i skvělé kulinářské speciality. Aprica je zase díky svým příznivým cenám a mírným sjezdovkám ideální pro rodiny s dětmi. Livigno pak kromě kvalitního lyžování může nabídnout též levné nákupy v bezcelní zóně,“ komentuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou v prodeji pobytů přes internet.

Levnější v průměru o 1 119 korun jsou poté zájezdy do Rakouska. Ty prozatím zvolilo 45 % turistů cestujících na hory s cestovní kanceláří. Nejčastěji vyrážejí do středisek v okolí Salzburgu nebo do obce Kaprun v okrese Zel am See, která je známým střediskem zimních sportů. Výrazně nižší zájem mají turisté o lyžování ve Francii, na české hory poté s cestovní kanceláří vyrážejí pouze výjimečně. „České hory často nemohou dopředu zaručit dobré sněhové podmínky. Turisté na ně proto vyrážejí nejčastěji po vlastní ose a pro dovolenou i konkrétní místo se rozhodují často na poslední chvíli,“ vysvětluje Michal Tůma z cestovní agentury Invia, v jejíž nabídce je přes 400 tisíc lyžařských zájezdů do nejlepších evropských středisek.

Turisté se na horách nejčastěji ubytovávají ve tříhvězdičkových hotelech. Ty volí 47 % zájemců o zimní dovolenou. Průměrná cena pobytu ve tříhvězdičkovém hotelu činí v letošní zimní sezoně 6 582 korun na osobu. 16 % Čechů poté dává přednost čtyřhvězdičkovým hotelům, dovolená v nich vyjde průměrně na 10 143 korun na osobu.

 

Tabulka č. 1: Nejpopulárnější lyžařské oblasti v Itálii:

Lyžařská oblast Průměrná cena na osobu
Val di Fiemme

 

5 780 Kč

 

Aprica

 

7 269 Kč

 

Livigno

 

8 380 Kč

 

Tonale / Ponte di Legno 7 587 Kč

 

Marilleva / Folgarida 7 706 Kč

 

Tabulka č. 2: Nejpopulárnější lyžařské oblasti v Rakousku:

 

Lyžařská oblast Průměrná cena na osobu
Salzburg 4 842 Kč

 

Kaprun / ZellamSee

 

5 531 Kč

 

Dachstein West

 

5 878 Kč
Schladming / Dachstein

 

6 700 Kč

 

Tyrolsko 4 337 Kč

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *