Trafostanice v českých městech zdobí malby dětí i seniorů. Na nové výmalbě se pracuje v Oslavanech

Nenápadné budovy trafostanic dostávají novou podobu. V českých i moravských městech ožívají pod tahy štětců dětí ze ZUŠ, profesionálních umělců nebo místních seniorů. Nedávno byla dokončena malba trafostanice v Humpolci a Písku, na které se podíleli senioři z Akademie umění a kultury. Nyní jsou na řadě Oslavany.

Trafostanice v Oslavanech na ulici Sportovní se díky žákům z místní Základní umělecké školy změní v umělecké dílo. Studenti výtvarného oboru vytvořili grafické náměty s motivy stromů a pustili se do malování návrhu na trafostanici. „Asi dvacet dobrovolníků z výtvarného oboru pracovalo na kresebných návrzích v různých barevných variantách. Několik nejlepších návrhů bylo předloženo Radě města Oslavany a ta z nich vybrala vítězný návrh žákyň Anety Kratochvílové a Lucie Novotné,“ říká vedoucí výtvarného oboru, Dana Fialová. Vítězný návrh zobrazuje pohled na krajinu se stromy a květinami v barvách rezavě hnědé, žluté a olivově zelené tak, aby ladily se sousední budovou mateřské školy.

Trafostanice patří společnosti E.ON, jež celý projekt na podporu jejich zvelebení také zaštítila. „Rádi bychom upozorňovali na důležitá zařízení pro dodávky elektrické energie, jako jsou právě trafostanice. V rámci projektu E.ON Smart City proto necháme vybrané trafostanice pomalovat místními obyvateli, aby na sebe nejenom upozornily, ale především zkrášlily a oživily okolí. Aktivní zapojení veřejnosti je velkou přidanou hodnotou,“ vysvětluje Lukáš Svoboda ze společnosti E.ON.

Proměnou prošla i trafostanice v Humpolci. Trafostanici „Na Rybníčku“ zde pomaloval akademický malíř Jaroslav Grodl. Zvěčnil na ní grafické návrhy místních dětí. Malíř pocházející z Vysočiny se narodil nedaleko Humpolce a ve své tvorbě i v osobním životě se angažuje v odpovědném zacházení s veřejným prostorem. Specialitou je poté trafostanice v Třebíči na ulici Tomáše Bati v blízkosti Ekotechnického centra Alternátor. Ta je společným dílem zaměstnanců společnosti E.ON, kteří zde vymalovávali jednotlivé dílky puzzle.

Vůbec první výmalba trafostanice vznikla během loňského roku v Jihlavě. Pokrývají ji profesionální graffity od umělce Jana Kalába, který vystupuje pod uměleckým jménem Point. Nedávno byla dokončena malba trafostanice „Zdravotní škola“ v ulici Na Výstavišti v Písku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *