Počet aut v Česku stoupl na 5,32 milionu. Češi více řeší kvalitní zabezpečení svých vozů

Počet osobních automobilů v České republice stále narůstá. Ke konci loňského roku Svaz dovozců automobilů evidoval přes 5,32 milionu automobilů, což je o 3 % více než v předchozím roce. Také počet nových vozů se dle Sdružení automobilového průmyslu meziročně navýšil o 8 %, tedy na 1,2 milionu. Podle odborníků se Češi stále více zajímají o způsoby, jak vůz ochránit nejen před nepřízní počasí, ale i vandaly či zloději.

Nárůst objemu osobních automobilů v České republice odborníci zaznamenávají již v posledních pěti letech. Podle statistik Svazu dovozců automobilů se na konci loňského roku projíždělo po českých silnicích bezmála 5 321 584 aut, což je o 3 % více než v předchozím roce. Oproti roku 2011 se počet vozidel zvýšil o téměř 725 tisíc. Podobný růst hlásí také Sdružení automobilového průmyslu. V roce 2016 se vyrobilo 1 251 321 nových osobních vozů, tedy o zhruba 8 % více než v roce předcházejícím.

Čím častěji si lidé automobily pořizují, tím více rostou také obavy o jejich bezpečnost, a to jak z důvodu nepříznivého počasí, tak kvůli zlodějům a vandalům. Stále nejspolehlivějším způsobem, jak vůz ochránit, je podle odborníků parkování v garáži. V ní má majitel vozidlo pod větším dohledem a málokterý zloděj si troufne překonat překážku v podobě garážových vrat. Krádeže automobilů jsou totiž podle policejních statistik stále populárnější u volně stojících aut na ulici, nejčastěji na velkých parkovištích sídlišť. Proto se majitelé zejména dražších vozů snaží hledat cesty, kterými zvýší zabezpečení garáže a tím pádem i automobilu. Kvalitní motory automatického ovládání dnes mají převodovku, která brání nežádoucímu mechanickému zvednutí vrat. Stále častěji se setkáváme také se zabezpečením kombinujícím elektronické prvky a mechanické zarážky, uvedl Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která je specialistou na garážová vrata. Uložení auta v garáži také prodlužuje jeho životnost vzhledem k tomu, že na něj přímo nepůsobí nevlídné počasí.

Šance na nalezení odcizeného vozu zvyšují pokrádežové systémy

Pokud majitelé vozů garážovým stáním nedisponují a auto musí zůstat zaparkované venku, důležité je zabezpečit samotné vozidlo. To však stále někteří lidé podceňují a usnadňují tak zlodějům práci. Jednoduché mechanické zabezpečení totiž nepředstavuje pro zloděje složitou překážku. Jednou z variant kvalitní ochrany automobilu, kterou si dnes žádá stále více majitelů, jsou systémy, které automobil pomohou dohledat po krádeži. Systémy, jež pracují na bázi GPS nebo GSM však neposkytují stoprocentní záruku bezpečnosti. Účinnější jsou ty, které využívají vlastní rádiovou síť. „Do vozidla se nainstaluje miniaturní jednotku, jejíž nalezení a odstranění je pro případného zloděje velmi složité. Ta je napojena na privátní rádiovou síť, která je běžnými prostředky neodrušitelná. Takový systém má 98% úspěšnost na znovunalezení vozu. Ten se pak majiteli vrátí obvykle do dvou hodin,” vysvětlil Petr Rybníček, specialista na zabezpečení a vyhledávání vozidel systémem SHERLOG.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *