Nový projekt Family Box učí české domácnosti recyklovat baterie

Až padesát baterií se v průměru nachází v běžné české domácnosti. Usnadnit lidem cestu k jejich ekologické likvidaci a zabránit tak vyhazování baterií do běžného komunálního odpadu má nový projekt společnosti REMA. Sběrná nádoba FamilyBox, kterou bude společnost zájemcům zdarma posílat, pojme až roční spotřebu baterií. Po naplnění ji pak REMA také zdarma odveze a ekologicky zpracuje.

V České republice existuje rozsáhlá sběrná síť, kam lze staré baterie či elektrospotřebiče odevzdat k recyklaci. Přesto stále řada lidí vyhazuje tyto věci do běžného komunálního odpadu. Přitom právě baterie obsahují řadu cenných kovů a látek, které lze díky recyklaci znovu použít. „Baterie jsou zdrojem kovů, jako je zinek, železo, mangan, nikl, kadmium či olovo. Kromě opětovného získání těchto cenných materiálů však správná likvidace zabrání i poškozování životního prostředí. Látky obsažené v bateriích jsou totiž při nevhodném nakládání nebezpečné pro zdraví člověka,“ upozornil David Vandrovec, ředitel skupiny REMA.

K zajištění správného nakládání s vysloužilými bateriemi má přispět i nový projekt skupiny REMA. Nová sběrná nádoba s názvem FamilyBox by se měla v budoucnu stát běžnou součástí českých domácností a vyřešit tak otázku, kam se starými bateriemi.

Praktická kartónová krabice se stranami dlouhými 11 centimetrů dokáže pojmout celoroční spotřebu baterií běžné české domácnosti. „FamilyBox funguje zcela jednoduše. Komukoliv, kdo si o tuto krabičku zažádá, ho rádi zdarma pošleme. V momentě, kdy sběrný box člověk zaplní, zalepí ho a pošle zdarma prostřednictvím naší služby re:BALÍK. My už se postaráme o to, aby byly sesbírané baterie ekologicky zrecyklovány,“ popsal systém Vandrovec.

Společnost REMA se soustředila také na zpracování krabičky, kterou aktuálně zdobí motivy čtyř ročních období. Text pod uzavíratelným víkem pak vysvětluje důležitost recyklace a šetrného zacházení se zdroji. „Tímto projektem se snažíme doplnit a rozšířit naše služby. Po úspěšné spolupráci s obcemi, firmami či školami se nyní ještě více zaměřujeme na jednotlivce. Chceme rodinám ukázat, že i takové zdánlivé drobnosti mají velmi významný vliv na ochranu životního prostředí a kvalitu jejich života,“ objasnil záměr projektu FamilyBox David Vandrovec.

Baterie, které REMA takto sesbírá, putují obvykle na speciální linky, kde jsou několikrát drceny. Dochází též k oddělení magnetických a nemagnetických složek. Ze 720 kilogramů použitých baterií pak přístroje umějí získat okolo 366 kilogramů železa a 260 kilogramů dalších kovů, jako je zinek či měď. Tyto suroviny lze následně použít pro výrobu nových produktů.

Bližší informace včetně možnosti objednání sběrného boxu naleznete ZDE.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *