Na vánoční dárky si půjčuje stále více Čechů. Roste počet zadlužených domácností i seniorů

Období Vánoc je spojené s vyšším zájmem o půjčky. Z údajů společnosti PROFI CREDIT například vyplývá, že od října si o nebankovní půjčky zažádalo o čtvrtinu více lidí než v jiném období v roce. Jednou z nejohroženějších skupin jsou přitom senioři, kteří často neodhadnou své možnosti splácení a neuváženou půjčkou se dostanou do dluhové pasti. Počet zadlužených seniorů tak letos opět vzrostl.

Půjčit si peníze v předvánočním období se pro Čechy stává standardem. Dle posledního průzkumu agentury Ipsos si na nákup vánočních dárků půjčuje každý osmý Čech. Další čtvrtina jich potom o půjčce uvažuje. Meziročně se zvyšuje i částka, kterou si lidé na financování dárků půjčují. Dle údajů společnosti PROFI CREDIT letos průměrná zapůjčená částka činí 10 825 korun, zájem o půjčky přitom Češi mají už od začátku října. Peníze pak dle expertů lidé využívají nejen na nákup dárků, ale i elektroniky, nábytku a spotřebičů, které jsou v období svátků často výrazně zlevněné.

Splácení půjčených peněz však Češi ne vždy bez problému zvládají. Jednou z nejohroženějších skupin jsou podle odborníků senioři. „Senioři se v období svátků často cítí osaměle a mají pocit, že si přízeň rodiny musejí koupit drahými dárky. Své finanční možnosti ale často neodhadnou a následně se dostanou do nepříjemné dluhové pasti,“ popisuje rizika neuvážených půjček Tomáš Kunc, ze společnosti Senior Safe, která nabízí asistenční služby lidem nad 50 let.

Na zhoršující se situaci poukazují i aktuální statistiky. Dle české správy sociálního zabezpečení vzrost počet zadlužených důchodců zhruba o 4 %. V první polovině letošního roku tak bylo evidováno téměř 88 tisíc důchodců, jimž byla kvůli nařízené exekuci či insolvenci provedena srážka z důchodu. Celkem tak za první pololetí letošního roku provedla ČSSZ na důchodech srážky ve výši 1,1 miliard korun. Průměrná výše srážky poté dle informací úřadů činila v červnu dva tisíce korun, průměrný věk důchodce s exekucí pak byl 61 let.

Nejčastěji zadluženou skupinou důchodců nejsou dle zjištění důchodci starobní, ale invalidní. „Se změnou statusu souvisí velmi často i výrazné snížení příjmů. Invalidní důchodci tak mají často problém přizpůsobit svůj životní styl novým finančním možnostem a situaci řeší půjčkami. Právě v období Vánoc je mohou nižší příjmy trápit nejvíce,“ říká Jan Mandát, advokát, který spolupracuje se společností Senior Safe. Dalším problémem je podle něj stále se zvyšující počet lidí, kteří do důchodu s dluhem vstupují. „Stát nicméně každému garantuje ponechání částky nutné na uspokojení základních životních potřeb. Nezabavitelná částka tvoří aktuálně 6 154, 67 korun,“ dodává Mandát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *