Dvojnásobný i větší budget. Obchody před Vánocemi investují do televize, on-line videí i speciálních obrazovek na prodejnách

Předvánoční období je pro prodejce elektroniky, hraček, ale třeba i oblečení či sportovního vybavení dobou masivního navyšování nákladů na reklamu. Ve srovnání se zbytkem roku investují obchody do televizních spotů, on-line i off-line reklamy, e-mailingu a různých in-store akcí i několikanásobně více peněz.

Obdobím, kdy s předvánočními kampaněmi prodejci začínají, bývá v posledních letech často již říjen či listopad. Poslední dva tři měsíce roku se jejich marketingová oddělení takřka nezastaví. „S komunikací vánoční kampaně začínáme zpravidla na začátku listopadu. V posledních dvou měsících roku investujeme do marketingu přibližně dvojnásobek oproti průměru za ostatní měsíce,“ uvedl Milan Duda, marketingový ředitel e-shopu CZC.cz.

Ještě o trochu dříve začínají s kampaní v internetovém obchodu Alza.cz. „Naše vánoční kampaň začíná vždy v půlce října. Samozřejmě postupně graduje její intenzita a mění se i sdělení. Sjednocující linka zní: Všechny dárky vyřešíte na Alza.cz. Silnou komunikaci spouštíme také v rámci akcí Black Friday a Doprava zdarma,“ sdělil vedoucí on-line marketingového oddělení Alza.cz Jan Sadílek.

Náklady na reklamu jsou v tomto období podle něj násobně vyšší „Přestali jsme se dívat na nákladovou stránku reklamy a nově sledujeme především efektivitu vynaložených investic. Pokud dává aktivita smysl z hlediska stanovených cílů, a to nejen obratových, pak do ní investujeme. Ve vánočním období je těchto aktivit daleko více, a proto i celkové náklady jsou násobně větší než během roku,“ dodal Jan Sadílek.

Prodejci s různou intenzitou využívají v komunikaci s potenciálními i se stávajícími zákazníky všechny dostupné kanály. Jan Sadílek z Alza.cz uvedl, že největší investice jdou aktuálně do televize, větší váhu v poslední době však získávají i on-line videa. CZC.cz zase v rámci předvánoční kampaně „Snažíme se 2x víc“ využívá jak YouTube a Stream.cz, sociální sítě Facebook a Instagram a on-line displejovou reklamu, tak i reklamu v outdooru, rádiu i několika tištěných médiích.

„V on-line komunikaci se zaměřujeme na aktivity, které se v průběhu roku ukázaly jako nejefektivnější. V off-line komunikaci klademe větší důraz na outdoorové aktivity. Letošní novinkou ve vánoční kampani jsou speciální obrazovky v prodejnách, kde promítáme aktuálně nejprodávanější vánoční dárky v jednotlivých kategoriích. Na webu máme též stránku s nejprodávanějšími dárky. Informace promítané na webu a v prodejnách jsou stejné a jsou ve stejný okamžik aktualizované. Zákazník rovnou na obrazovce vidí, kdy byla provedena poslední aktualizace,“ sdělila k tématu mluvčí řetězce Datart Iva Pavlousková.

Častou formou komunikace se zákazníky v průběhu celého roku jsou, zejména pak u e-shopů, newslettery. E-mailing patří mezi velmi efektivní nástroje marketingu a zároveň firmy nestojí tolik peněz jako například televizní reklama či spot v rádiu. „V předvánočním období, tedy již od října do konce adventu, výrazně narůstá objem odeslaných obchodních sdělení. To samozřejmě kulminuje zejména v prosinci, kdy pravidelně pozorujeme nárůst až o 50 procent,“ uvedla Kateřina Fišerová, manažerka aplikace SmartEmailing.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *