Chytré domácnosti získávají na popularitě. V zimě ušetří více než 30 % nákladů za energie

S nastupujícími chladnými měsíci se pojí rostoucí výdaje, ať už se jedná o vytápění, či elektřinu, kterou kvůli delšímu svícení využíváme více. I v tomto případě přitom existuje řada způsobů, jak ušetřit. Jedním z nejúčinnějších je napojení jednotlivých prvků na takzvanou chytrou domácnost. O spotřebu energií se tak bude starat umělá inteligence, která náklady sníží na minimum.

Obliba chytrých domácností rok od roku roste, jen v Evropě se jejich počet od roku 2014 více než ztrojnásobil. Jejich výhody přitom podstatně vyniknou v chladných měsících, a to díky značným úsporám na vytápění. K chytré domácnosti lze totiž připojit prakticky každý přístroj, který je ovládán elektronicky, v případě vytápění to tak může být elektrické topení, solární či rekuperační systém. Umělá inteligence pak umí rozpoznat, jaká varianta je v daný moment k využití nejvýhodnější. „U vytápění s efektivní regulací tepla lze ušetřit až 30 % celkových nákladů. Úspory ale mohou být ještě vyšší. Vše se odvíjí od míry propojení a spolupráce různých spotřebičů a zařízení v chytré domácnosti,“ řekl předseda představenstva Asociace chytrého bydlení Jiří Konečný. Kromě vytápěcích systémů lze totiž na chytrou domácnost připojit například i stínicí techniku. Výhoda tohoto řešení se pak projeví především při změnách počasí během dne. „Pokud se původně zatažená obloha vyjasní, systém vše pozná a přizpůsobí tomu i způsob vytápění. Vypne centrální topení, vytáhne žaluzie nahoru a pustí dovnitř sluneční svit, který místnost prohřeje, aniž by se to později odrazilo ve vyúčtování za vytápění,“ říká Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá produkcí stínicí techniky.

Druhou možnost představuje ruční ovládání chytré domácnosti, které je možné díky moderním technologiím i na dálku, ať už pomocí chytrého telefonu, počítače, nebo tabletu. „V současnosti je mezi uživateli z hlediska ovládání nejvíce preferovaný telefon a tablet,“ uvedl Jiří Konečný. Jakmile se tedy během dne obloha vyjasní, může člověk potřebné atributy spojené se způsobem vytápění změnit ručně v konkrétní aplikaci. Odborníci však doporučují provést základní nastavení při napojení spotřebičů na umělou inteligenci a následně nechat vše na automatice. Při napojení vytápěcího systému na chytrou domácnost je ideální zvolit si nejprve základní atributy v čele s teplotou pro každou místnost. „Uživatel už nemusí chodit od jednoho pokoje k druhému, otáčet hlavicí u topení a upravovat teplotu v místnosti ručně dle toho, kdy hodlá místnost využít. V případě inteligentní domácnosti si navolí pro každou místnost požadovanou optimální teplotu v požadovaném čase, například nižší v ložnici nebo vyšší v koupelně. Nižší teplotu je pak dobré nastavit i na dobu, kdy uživatel nehodlá místnost využívat, typicky kdy je kupříkladu v práci. O její udržování se pak už postará automatický systém tak, aby náklady na vytápění byly co nejmenší. Zároveň je možné nastavit například vypnutí topení v momentu, kdy je v místnosti otevřené okno,“ sdělil Ivo Winkler, vedoucí technického oddělení společnosti Enbra, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky.

Podobně nápomocná může být chytrá domácnost i v případech, kdy lidé tráví mimo domov delší čas, například během dovolené v zahraničí. Při odjezdu zpravidla vypnou topení, zatáhnou žaluzie a při návratu je čeká chladná domácnost. Propojení vytápění s umělou inteligencí však uživateli umožní ovládat ho i při pobytu v zahraničí. Před příjezdem si tak nastaví vše potřebné, aby se vrátil do vyhřáté domácnosti, aniž by se to závratně projevilo na výdajích. „Napojení na chytrou domácnost umožňuje také nastavení průběžného vytahování a stahování žaluzií či rolet během dlouhodobé nepřítomnosti uživatele v interiéru. Tento prvek tak odradí potenciální zloděje, když dává zdání, že se v interiéru stále někdo nachází,“ dodává Lubomír Valenta.

Rostoucí výdaje v zimních měsících se však nemusejí týkat pouze vytápění. Kvůli krátkým dnům se totiž zároveň prodlužuje doba, po níž je využíváno umělé osvětlení. V domácnosti se přitom často stává, že někdo zapomene zhasnout a světlo pak zbytečně svítí někdy i hodiny navíc. Pokud se takový jev opakuje, opět se to může odrazit v konečném vyúčtování za elektřinu. V případě napojení světel na chytrou domácnost je však možné tento neduh eliminovat. Jednoduše tím, že světla budou svítit vždy pouze v případě, že se v místnosti někdo nachází. Jakmile čidla zaznamenají, že uživatel daný prostor opustil, samy zhasnou. Při napojení na centrální systém má člověk zároveň o všem přehled na jedné obrazovce. Pokud si tedy nenaprogramuje zhasnutí světel pomocí čidel, může je ovládat alespoň na dálku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *