Strojírenský koncern ZKL téměř zdvojnásobí provozní zisk, který překoná hranici 100 milionů korun

Brněnský strojírenský koncern ZKL letos plánuje ve srovnání s loňskem výrazně vyšší provozní zisk a mírný pokles tržeb. Skupina, která se zabývá výrobou ložisek, letos zvýší ukazatel EBITDA o téměř dvojnásobek na 114 milionů korun. V tržbách koncern znovu překoná miliardovou hranici. Tržby společnosti meziročně klesnou o sedm procent na 1,106 miliardy korun.

Strojírenský koncern ZKL většinu svého zboží vyváží. V současnosti exportuje celkem do 74 zemí, kde má aktuálně zhruba 220 zákazníků. „V letošním roce evidujeme největší obrat v Indii, roste ale i na dálném východě nebo v Jižní Americe,“ uvedl generální ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil. Kvůli Indii, která se v posledních letech stává pro ZKL klíčovou, koncern plánuje otevření nového závodu s místním partnerem, což by mělo podpořit růst obratu společnosti v dalších letech. Přípravy na tuto investici podle něj probíhaly letos, závod by měl začít fungovat od příští roku.

V letošním roce navíc firma musela řešit problémy ve svém hanušovickém závodu, který byl historicky spojený se zakázkami pro Volkswagen. Tato spolupráce ale už nebyla pro ZKL rentabilní, proto koncern letos na jaře musel závod uzavřít a nabízí jej v prodeji. Cílem je přivést do města na Šumpersku nový výrobní program.

Uzavření hanušovického závodu, který byl jedním ze tří výrobních center ZKL v České republice, se projevilo na mírném poklesu tržeb společnosti i na zisku. ZKL letos plánuje konečný zisk ve výši 7,4 milionů korun oproti loňským 34 milionů korun. „Klíčovou sumou je ale v našem hospodaření téměř dvojnásobný provozní zisk oproti loňsku,“ upřesnil Jiří Prášil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *